Strainii ne cumpara tara la hectar: Cum s-a scumpit pamantul romanesc cu 40% in plina criza. Flagelul crizei a atins toate ramurile economice ale Romaniei, mai putin sectorul terenurilor agricole, pentru care candva eram recunoscuti la nivel european. Investitorii straini par sa-si fi amintit de "granarul Europei" si au luat cu asalt piata locala, contribuind la o crestere cu 40% a pretului pamantului in ultimii patru ani. Francezul Maxime Laurent a ajuns, la 19 ani, sa raspunda de o ferma intinsa pe 1.400 de hectare in judetul Dolj. Tanarul cultiva pe pamant romanesc grau, orez, floarea-soarelui si rapita, iar planurile sale prevad extinderea irigatiilor si cresterea capacitatii silozului din fonduri europene. Continuarea in Capital.

Business ReportFoto: Colaj foto

Bosch primeste ajutor de stat de 30 de milioane de euro pentru investitia de la Jucu. Ministerul Finantelor a aprobat ajutorul de stat acordat Bosch, de circa 30 de milioane de euro, pentru investitia din Parcul Industrial Tetarom III din comuna Jucu, a declarat ieri presedintele Consiliului Judetean Cluj, Alin Tise. "Ajutorul de stat, care consta in anumite scutiri, esalonari, taxe reduse la operatiuni de import-export, trebuie notificat Comisiei Europene. Din punctul de vedere al investitiei, aceasta devine sigura", a declarat Alin Tise. El a mai spus ca Bosch intentioneaza sa angajeze circa 2.000 de oameni, in mai multe etape, anunta Adevarul.

Un fost tractorist a ajuns manager la Publika TV. Scandal la conducerea Publika TV. Anatoli Zosciuc sustine ca el este noul administrator al companiei Stiri Media Grup, respectiv al Publika TV. In acelasi timp, Ana Neagu, consiliera lui Dumitru Tara, spune ca acesta este in continuare director al postului de televiziune. Datele oficiale de la Fisc arata ca firma Stiri Media Grup are un nou director - Anatoli Zosciuc. Acesta a recunoscut ca ocupa aceasta functie de cateva zile. Noul administrator are 46 de ani, a absolvit scoala medie din Dubasari, dupa care a invatat meseria de tractorist la scoala de meserii, informeaza ReporterVirtual.ro

Tender cauta petrol in Africa de Vest. Grupul condus de omul de afaceri Ovidiu Tender va investi 100 de milioane de dolari in explorarea si exploatarea geologica a blocului petrolier situat in zona comuna dintre Senegal si Guineea Bissau, care are o suprafata de 5.347 de kilometri patrati. "Investitiile de explorare se pot ridica la zeci de milioane de dolari si se vor face succesiv. Investitiile pana la punerea in exploatare a zacamantului vor ajunge la 100 de milioane de dolari", a declarat ieri, in cadrul unei conferinte de presa, omul de afaceri Ovidiu Tender. Integral in Adevarul.

Fiscul, la vanatoare de miliardari cu datorii la stat. Dan Grigore Adamescu, Veronica Gusa de Dragan, Ioan Nicolae, Gruia Stoica, Stefan Vuza, Nelu Iordache, Ovidiu Tender, Ioan si Viorel Micula si Adrian Porumboiu sunt doar cativa dintre bogatii Romaniei care apar in scriptele Fiscului cu datorii la stat neachitate la 31 martie 2012. Firmele detinute de ei sunt in executare silita, ANAF incercand in acest fel sa-si recupereze restantele. Sunt nume grele din businessul autohton, unii dintre ei au afaceri puternice si in strainatate si nimeni n-ar crede ca s-ar putea ajunge in situatia ca Fiscul sa-i urmareasca pentru ca nu-si platesc datoriile catre stat, informeaza Finantistii.ro

Salarii si pensii dupa metoda "suveica": jumatate inainte de alegeri, jumatate dupa. Bugetarii si pensionarii s-au trezit in fata unui santaj discret din partea guvernului USL - votati-ne pe noi daca vreti toti banii inapoi - dupa decizia ca restituirea banilor datorati de stat sa se faca in transe intinse pana dupa alegerile de la toamna. Sistemul seamana vag cu o metoda traditionala de mita electorala, in care jumatate de bancnota este platita in avans odata cu un buletin de vot stampilat, iar cealalta doar dupa prezentarea unui buletin nestampilat, drept dovada ca votul "corect" a ajuns in urna, relateaza Adevarul.

De unde ar putea obtine Guvernul 1 mld. dolari? Potrivit ultimului raport oficial intocmit de Ministerul Finantelor Publice, la data de 1 ianuarie 2011 Romania avea de recuperat circa 2,2 miliarde de dolari din creantele provenite din activitatea de export si alte actiuni externe, derulate inainte de 31 decembrie 1989. Tarile cu cele mai mari datorii fata de Romania sunt Cuba, cu 1.232.644.917, 97 de ruble transferabile (peste 1 miliard de dolari, la paritatea din anii '80, care era de 1,1266 RblTr pentru 1 dolar SUA) si Irak, cu o datorie de 958.525.527,60 dolari. Integral in Capital.

Cum a raspuns Mugur Isarescu la intrebarile Finantistilor. Guvernatorul BNR, Mugur Isarescu, a declarat ieri - raspunzand la o serie de intrebari adresate de revista "Finantistii" - ca banca centrala ia o pauza la scaderea dobanzilor ca urmare a suprapunerii incertitudinilor si a turbulentelor externe pe evolutiile politice interne. El a adaugat ca din toamna anului precedent - accentuate si de evolutiile politice si sociale din Romania - nu s-au mai inregistrat mari intrari de capitaluri, ci avem, chiar unele iesiri. Iar nerezidentii au vandut o parte din titlurile de stat romanesti in valuta. Integral pe Finantistii.ro