Care a fost proiectul secret al lui Steve Jobs pe care nu a mai apucat sa-l termine. Steve Jobs, fostul CEO al companiei Apple, considerat un vizionar si un geniu, avea in plan un proiect secret pe care nu a mai apucat sa-l termine, fiind rapus de boala. Proiectul secret al lui Steve Jobs a fost dezvaluit de Mickey Drexler, CEO al companiei J. Crew si membru in board-ul Apple. Acesta a spus ca Steve Jobs, dupa ce a inventat iPod, iPhone si iPad, intentiona sa construiasca o masina pe care sa o denumeasca iCar. "Uitati-va la industria auto, este deprimant ce se intampla in America. Cine creeaza masinile?. Visul lui Steve Jobs a fost sa creeze iCar", a declarat Mickey Drexler. Integral in Capital.

Business ReportFoto: Colaj foto

Cat castigi daca economisesti in lei. Bancile au micsorat dobanzile platite la economiile in lei si au majorat unele tipuri de comisioane platite de catre deponenti, precum cele pentru administrarea conturilor curente. In consecinta, castigurile din dobanzi acopera mai greu comisioanele, iar noii deponenti ies pe zero doar daca depun sume destul de mari. Bancile care percep comisioane mari pentru administrarea conturilor retin, prin aplicarea acestora, integral sau o buna parte din castigurile promise la depozite, informeaza Finantistii.ro

BERD a ridicat prognoza de crestere economica a Romaniei in 2012. Banca Europeana pentru Reconstructie si Dezvoltare (BERD) a modificat in sens pozitiv prognoza de crestere economica a Romaniei pentru acest an, de la 0,8% la 1,2%, estimare mai redusa fata de cea inaintata de FMI si Guvern, de 1,5%. "Pana recent, economia Romaniei se indrepta spre o crestere robusta in 2012, dupa o revenire in 2011. Totusi, declinul din zona euro are deja un impact semnificativ de incetinire asupra exporturilor Romaniei, iar in continuare, pentru urmatoarele luni, este probabila o evolutie negativa. Criza din zona euro afecteaza Romania in principal prin relatiile bancare transfrontaliere", se spune intr-un raport prezentat vineri de BERD. Continuarea pe Bursa.ro

Auchan negociaza preluarea magazinelor Real. Si Carrefour si Walmart sunt interesate de tranzactie. Metro Group incearca sa vanda magazinele Real pe care le detine in Europa Centrala si de Est, purtand discutii in acest sens cu francezii de la Auchan. Publicatia germana Manager Magazin noteaza ca sunt interesate de preluarea unitatilor detinute de compania germana si alte firme. Printre ele se afla si Carrefour si Walmart. Anul trecut a mai existat o tentativa de vanzare a acestui lant de retail. Atunci, compania britanica Apax Partners a facut o oferta de un miliard de euro, pe care insa reprezentantii Metro Group au considerat-o mult prea mica, anunta Finantistii.ro

Franciza, o afacere la indemana. Ati pus ceva bani deoparte si aveti nevoie de idei pentru a-i inmulti? Exista o reteta care va ofera acces la succesul brandurilor consacrate: franciza. Cea mai recent inaugurata franciza cunoscuta in Romania este Subway, care, insa, implica un cost de 7.500 euro taxa de franciza plus 100.000 de euro investitie in spatiu. In ultimii ani, au aparut sute de francize, unele venite de peste hotare, altele promovate de antreprenori romani. Trebuie doar sa va decideti cati bani puneti la bataie si in ce domeniu veti activa, relateaza EVZ.

De ce a venit miliardarul Lakshmi Mittal la Galati. La finalul a sapte ore de discutii cu conducerea combinatului, la ora 18 si 15 minute, Mittal s-a urcat in elicopter si a plecat spre Bucuresti, fiind insotit de Sanjay Samaddar, CEO Arcelor Mittal - Business Division East si Ionel Bors, country managerul ArcelorMittal Romania si de Bruno Ribo, directorul general al ArcelorMittal Galati. Lakshmi Mittal nu a dat nici o declaratie de presa in legatura cu motivele vizitei sale la fostul Sidex, urmand sa fie dat publicitatii un comunicat de presa. Familia Mittal detine 44% din ArcelorMittal, cel mai mare producator de otel din lume. Fostul Sidex a fost preluat de trustul Mittal in 2001. Integral in Romania Libera.

Taxa pe bere nu exista in Europa. In marea majoritate a tarilor UE, exista doar acciza pe alcool, inclusiv pe bere. In Romania, ar fi o suprataxare. Noul ministru al Sanatatii, Vasile Cepoi, face valuri inca de la inceputul mandatului prin relansarea ideii de a taxa produsele de tip fast-food, de data aceasta punand pe lista si berea cu alcool. Taxarea berii cu alcool nu este vreo idee revolutionara care sa le fi scapat pana acum ministilor de Finante ai tarii. Berea este accizata, un lucru la care ne obliga si Comisia Europeana de altfel, scrie EVZ.

Miliardele UE pentru agricultura nu ne-au salvat de importul alimentelor. Asociatia Consultantilor din Romania pentru Accesarea Fondurilor Europene (ACRAFE) propune un set de solutii pentru absorbtia in totalitate a fondurilor europene pe agricultura si a unui procent de 80% din fondurile structurale pana in 2015. Solutiile ACRAFE sunt prezentate in raportul "Propuneri pentru Absorbtia Eficienta a Fondurilor Comunitare", prezentat recent. "Chiar daca pare ca zarurile au fost aruncate, nu este deloc asa. Putem ajunge, pana in 2015, la 100% absorbtie a fondurilor europene pe agricultura si 80% a fondurilor structurale, informeaza Romania Libera.