Cinci motive pentru care criza poate porni Al Treilea Razboi Mondial. Adancirea crizei a inceput sa duca la comparatii cu Marea Depresiune Economica din anii 1929-1933, si in mod inevitabil au aparut si comparatiile cu Al Doilea Razboi Mondial. Raportandu-se la evenimentele de atunci, sunt multi cei care anticipeaza izbucnirea unui nou conflict militar de amploare in anii urmatori. Fostul director al Fondului Monetar International, Dominique Strauss-Kahn, a fost unul dintre cei care au avertizat ca pomparea de bani in sistemul financiar fara o reformare prealabila a acestuia ar putea duce la "revolte sociale, care vor ameninta democratia si, in unele cazuri, ar putea conduce chiar la razboi". Integral in EVZ.

Business ReportFoto: Colaj foto

Ce sanse mai ai sa iei banii din asigurare in caz de cutremur sau inundatii. Numarul politelor obligatorii de asigurare a locuintelor scade de la o zi la alta, iar aceasta evolutie expune indirect sute de mii de romani la riscul de a nu mai incasa despagubiri in caz de dezastru. Pool-ul de Asigurare Impotriva Dezastrelor (PAID) risca sa intre in administrare speciala daca ritmul de vanzare a politelor isi mentine evolutia din prezent. Mai mult, sute de mii de romani care au inca polite obligatorii in vigoare ar putea ramane fara despagubiri in caz de calamitate daca situatia financiara a Pool-ului se va inrautati, informeaza Capital.

Cota unica, la final de mandat. Cota unica de impozitare va fi cat de curand istorie pentru contribuabilul roman, mai ales daca actuala coalitie de guvernamant va castiga alegerile generale. Dincolo de motivatia electorala pentru care USL, in special PSD, ar putea decide sa micsoreze cotele marginal inferioare ale noului impozit progresiv, numirea ca secretar de stat a lui Liviu Voinea, cunoscut adversar al cotei unice de impozitare, transforma intentia premierului Victor Ponta intr-o certitudine, relateaza Finantistii.ro

Lovitura celui mai bogat roman: Pregateste o mega-tranzactie cu petrol. Nu demult le spunea chinezilor printr-un interviu acordat presei de la ei ca aprovizionarea cu petrol a Chinei este pusa in pericol, fapt pentru care trebuie sa-si diversifice resursele de petrol. La nici doua luni de la acest mesaj, vrea sa le vanda o parte importanta din compania sa, care detine drepturi de concesionare a unor mari rezerve de petrol. Altfel spus, Frank Timis se pregateste de inca o super-tranzactie cu doua companii chineze, dar de data asta este vorba de cealalta companie a sa, African Petroleum, care are drepturi asupra a doua zone din largul Liberiei, respectiv LB-08 si LB-09, achizitionate in 2005, ce au o suprafata de 7.200 de km patrati. Continuarea in Capital.

Suntem atractia regionala in energia regenerabila. Romania a facut pasi importanti in promovarea, sustinerea si dezvoltarea productiei de energie din surse regenerabile, in comparatie cu alte state din centrul si estul Europei. Pierpaolo Mazza, director general al diviziei General Electric (GE) pentru turbine cu gaz aeroderivative pentru Europa Centrala si de Est, Rusia si CIS, ne-a declarat: "Schema de sprijin bazata pe cote obligatorii de certificate verzi promovata de Romania este foarte atractiva pentru anumiti investitori. Romania va avea o dezvoltare foarte interesanta din domeniu, fiind, la aceasta data, cea mai atractiva din regiune pentru investitorii in energia verde. Pentru GE Energy, Romania este un important hub de dezvoltare a afacerilor din zona energetica si din domeniul energiei regenerabile in special", relateaza Bursa.ro

Cat costa listarea la Varsovia a Fondului Proprietatea. Fondul Proprietatea estimeaza ca va avea costuri de 2,4 milioane euro pentru listarea secundara la bursa de la Varsovia. Jumatate din va fi incasata de consortiul format din JP Morgan, UniCredit Group si KBC Securities care va intermedia operatiunea. Actionarii Fondului Proprietatea sunt convocati in data de 27 iunie pentru a-si da acordul final pentru listarea secundara la bursa de la Varsovia, propunere care a primit deja aprobarea de principiu intr-o AGA de la inceputul lunii aprilie, informeaza Romania Libera.

Falimentul Spaniei, treptat si apoi dintr-o data. Europa se pregateste de faliment. Iar pentru acest eveniment istoric incearca sa-si carpeasca hainele, ponosite de socialismul ultimelor decenii, cu ajutorul tiparnitelor Bancii Centrale Europene. Grecia a inceput sa fie neglijata in presa, deoarece Spania atrage tot mai mult luminile rampei, in conditiile in care guvernul de la Madrid se confrunta cu o trilema. Ce sa salveze mai intai, sistemul bancar sau regiunile si cum poate sa faca asta in timp ce propria solvabilitate este iluzorie? Continuarea pe Bursa.ro

Casele nu se vand nici la kilogram. Cea mai noua gaselnita a dezvoltatorilor este vanzarea locuintelor "cu doi lei pe kilogram", dar fara prea mult succes. De cand a inceput criza, dezvoltatorii incearca aproape orice pentru a atrage clienti, de la reduceri de preturi pana la mobilarea apartamentului sau vanzarea cu diverse facilitati. Acum, ei incearca vanzarea apartamentelor "la kilogram", scrie Adevarul.

Ioan Repede, directorul general Rombat: "Nu cred in viitorul masinilor electrice". Privatizata in 1996 catre salariati prin metoda MEBO, Rombat a fost preluata recent de grupul sud-african Metair, pentru 43 de milioane de euro. Fostii actionari, inclusiv sute de angajati, au devenit brusc mai bogati. Directorul general al Rombat, Ioan Repede, nu considera ca masinile electrice vor avea vreo sansa in urmatorii 20-30 de ani, asa ca nu-l intereseaza productia de acumulatori electrici. In schimb, compania incearca sa intre in forta pe piata bateriilor auto start/stop si spera la un contract un Ford pentru modelul B-Max produs la Craiova. Continuarea pe Finantistii.ro

Topul celor mai mari salarii din Bucuresti. Cel mai bine platit salariat din Capitala este un angajat in domeniul imobiliar care a incasat anul trecut aproape 1,3 milioane de euro. Alti noua bucuresteni au primit in 2011 salarii de peste 370.000 de euro. Cel mai mare salariu net platit anul trecut in Capitala a fost de 1,27 milioane de euro, potrivit datelor furnizate pentru "Forbes Romania" de Directia Generala a Finantelor Publice (DGFP) a Municipiului Bucuresti. Contribuabilul, cu domiciliul in sectorul 2, activeaza in domeniul imobiliar. Integral in Adevarul.