Compania aeriana "flydubai" intra pe piata romaneasca. Compania "flydubai", finantata si coordonata de guvernul din Emiratele Arabe Unite (EAU), va intra pe piata romaneasca, ne-a declarat Nicolae Demetriade, managerul "World Travel", care reprezinta "flydubai" in Romania. "flydubai", considerata cea mai mare companie aeriana din Orientul Mijlociu, a fost infiintata de seicul Mohammed bin Rashid Al Maktoum, vicepresedinte si prim-ministru al EAU si conducatorul Emiratului Dubai. Domnul Demetriade ne-a precizat ca, prin intrarea pe piata noastra, compania va completa serviciile prestate de "Emirates" pentru zborurile de conexiune: "Va fi un zbor direct, in timpul zilei, de patru ori pe saptamana, iar turistii vor avea posibilitatea sa ajunga in patru ore si jumatate si sa beneficieze in intregime de noptile de cazare pe care le platesc la hoteluri". In prezent, "Emirates" are zboruri de la noi catre tarile din EAU, insa doar prin Istanbul, Atena sau Viena, "Tarom" operand zboruri directe, insa acestea sunt efectuate pe timpul noptii, ne-a mai spus domnul Demetriade. Prin intrarea pe piata autohtona, "flydubai", aflata la trei ani de la infiintare, si-a extins operarea in Europa Centrala si de Est, avand, in total, 15 destinatii in zece tari, scrie Bursa.ro.

BUSINESS REPORTFoto: Colaj foto

Ce patesc persoanele fizice declarate falite? Justitia din Romania a pronuntat recent o hotarare-premiera, declarand in faliment o persoana fizica. In conditiile in care proiectul de lege privind insolvabilitatea persoanelor fizice treneaza la Camera Deputatilor din 2010, s-au gasit totusi solutii juridice pentru a extinde si asupra acestora reglementarile in vigoare. Mai sunt si alte reglementari prin care poti fi declarat insolvabil, insa numai fata de fisc. Insa "falimentul personal", in legislatia altor state, inseamna cu totul altceva. La noi, acest proiect de lege este blocat la Camera Deputatilor de doi ani si se pare ca asa va ramane In contextul legislativ actual, posibilitatile ca o persoana fizica sa fie declarata in insolvabilitate sunt extrem de reduse. Practic, reglementarile in vigoare se aplica doar teparilor si e normal ca aceste dispozitii sa-i favorizeze pe creditori. Nu exista insa dispozitii prin care sa se ofere posibilitatea unei redresari in cazul datornicilor persoane fizice de buna credinta, intrate in insolvabilitate dupa taierea salariilor, a pensiilor, din cauza deteriorarii cursului de schimb sau din alte motive determinate de criza economica, anunta Finantistii.

Tara in care oamenii ar trebui sa fie ingrijorati: benzina e prea ieftina. In ultimele saptamani, pretul barilului de petrol a scazut atat de mult incat in unele tari, pretul benzinei a scazut suficient de mult cat sa merite o sarbatorire a evenimentului. "Inainte sa celebrati ca benzina va fi ieftina la vara, ganditi-va la implicatiile pe care cererea redusa de petrol o are asupra economiei", le scriu cei de la CNN Money americanilor, care pot pune linistiti benzina multa in rezervoarele masinilor cu motoare gurmande, in conditiile in care, pe alocuri, galonul de benzina are un pret chiar mai mic de 3 dolari. In bani romanesti, asta inseamna undeva pe la 50-60 de euro centi litrul de benzina, pret pe care l-ar invidia orice tara din Europa. Cu toate acestea, scriu jurnalistii americani, bucuria nu ar trebui sa fie foarte mare, pentru ca ieftinirea petrolului nu este decat un semnal al cererii scazute, ceea ce este, in final, semnalul declinului economic american in special, dar si global, informeaza Capital.ro.

Speculatorii cred in aur: tinta de 2.000 de dolari s-a indepartat, dar ramane valida. In ciuda numeroaselor previziuni de crestere pretul aurului se afla inca in cea mai mare corectie a ultimilor zece ani. Momentul revenirii la nivelul de 2.000 de dolari pe uncie nu este insa departe, spun asa-numitii "gandaci de aur", adica acei investitori care inca mai cred in potentialul de crestere al metalului pretios Pretul aurului se afla inca in cea mai prelungita perioada de scadere din ultimii zece ani. Si numai in ultimele circa patru luni pretul metalului galben a inregistrat o scadere de circa 10%. Institutii precum Bank of America, Goldman Sachs Group, Morgan Stanley sau Barclays (care, in decembrie si ianuarie indemnau investitorii sa cumpere aur, sustinand ca actuala criza a datoriilor suverane va impinge preturile la peste 2.000 de dolari uncia) sustin insa ca aurul isi va reveni in decursul acestui an sau in 2013, scrie Adevarul.

Valeriu Stoica: "Tot profitul din avocatura l-am investit in Domeniile Avincis". Domeniile "Avincis", care apartin Cristianei si lui Valeriu Stoica, au gazduit, la inceputul acestei saptamani, oameni de afaceri, politicieni, avocati, jurnalisti - prieteni ai vinului - la aniversarea unui an de cand au fost deschise. In ritm de muzica din partea locului si sub caldura soarelui de iunie, crama si conacul din Dobrusa, alaturi de viile tinere, si-au aratat splendoarea, lasandu-se vizitate si admirate de invitatii la picnicul "Avincis". Avocatul Valeriu Stoica ne-a acordat cu amabilitate un interviu, in care ne-a vorbit cu drag si pasiune despre vinurile pe care le produce la Dragasani. Reporter: Ne aflam la un an de la inaugurarea vinurilor "Avincis". Ce ne puteti spune, la primul ceas aniversar, despre vinurile produse pe domeniul de la Dobrusa? Valeriu Stoica: In fiecare an, a doua zi de Rusalii este ziua picnicului "Avincis" - marca vinului pe care-l facem. Asa cum ati spus, a trecut un an de cand am facut primele vinuri. Daca anul trecut au fost incercari reusite, in acest an, tehnologul nostru, care a fost instruit la o mare scoala din Bourgogne, a reusit sa-si consolideze creatiile, pentru ca orice vin este o creatie, o opera de arta. El combina cele doua traditii de vinificatie - cea din Dragasani si cea din Bourgogne. Integral in Bursa.ro.

"Europa federala", solutia Germaniei pentru iesirea din criza. Caderea indicelui Dax la inceputul acestei saptamani a trezit nelinisti la Berlin, ceea ce a facut ca Angela Merkel, cancelarul Germaniei, sa se gandeasca serios la o reasezare a institutiilor europene pe model federal. Situatia din Spania nelinisteste Berlinul. Dar adevaratul soc s-a produs la inceputul acestei saptamani, cand indicele Dax - indicele bursier al pietei germane de capital, care este alcatuit din cele mai mari 30 de companii (blue chip-uri) tranzactionate la Frankfurt Stock Exchange - a inregistrat o scadere de 16% in ultimele doua luni si jumatate, situandu-se sub nivelul de 6.000 de puncte. Constienta ca nu este imuna in fata crizei din zona euro, Germania a trecut la ofensiva. Gata sa sustina cresterea in corelare cu austeritatea, Angela Merkel este, de asemenea, convinsa ca acest lucru nu ajunge. Cancelarul se pronunta pentru o reforma in profunzime a institutiilor europene, reforma bazata pe un model federal, informeaza Finantistii.

Skoda Superb Combi Outdoor. Dupa o serie de speculatii privind o posibila versiune Scout pentru Skoda Superb, Skoda a prezentat oficial imagini si informatii cu o astfel de versiune. Nu se numeste, insa, Scout, asa cum ne-am obisnuit de la celelalte modele, ci Outdoor. Skoda Superb Combi Outdoor dispune la exterior de un kit de elemente de protectie din plastic, atat la parasocuri, cat si pe laterale. Acesta este disponibil pe toate versiunile de motorizare si transmisie, mai putin GreenLine. Skoda nu a precizat nimic in legatura cu garda la sol a acestei versiuni, asa ca este de asteptat ca ea sa fie nemodificata (142 mm). In comunicatul Skoda Auto se mai precizeaza ca noua versiune Outdoor poate fi deja comandata la dealeri, scrie 24auto.ro.