Daca ar putea, chinezii ar cumpara cu totul bucata aceasta din Europa. China este foarte dependenta de resursele minerale si de comertul transoceanic pentru a-si alimenta cresterea economica rapida, se arata intr-o analiza Stratfor. In ultimele saptamani, presedintele si premierul Chinei au realizat vizite in Danemarca si Islanda prin care au scos in evidenta interesul tot mai mare al Beijingului in regiunea arctica. Asta pentru ca aici exista resurse minerale, precum si cai rapide catre partea de Est a Statelor Unite si a pietelor europene, care devin tot mai accesibile Chinei mai ales in conditiile in care incalzirea globala produce topirea ghetei atat din larg cat si de pe continent. Continuarea in Capital.

Business ReportFoto: Colaj foto

Euro schimba contractele de business. Incertitudinea care domina Europa provoaca ingrijorare in mediul de afaceri. Instabilitatea cursului, dar si zvonurile legate de disparitia monedei unice si de spargerea zonei euro au dus la schimbari importante in relatiile de business. Partenerii implicati in semnarea unor contracte incearca sa-si ia cat mai multe masuri de protectie. Romania nu face exceptie de la aceasta situatie, antreprenorii fiind destul de atenti la toate informatiile existente in piata, anunta Finantistii.ro

Hidroelectrica, in insolventa. Strategia Guvernului pentru rezilierea contractelor cu ''baietii destepti''. Hidroelectrica incearca sa scape de contractele cu "baietii destepti din energie" prin intermediul procedurii insolventei, o miscare-surpriza care s-ar putea dovedi victorioasa dar care presupune si o multime de riscuri. Principiul de drept care ar permite companiei sa scape de contracte este "maximizarea averii debitorului", spune Arin Stanescu, presedintele Uniunii Practicienilor in Insolventa. Legea falimentului arata ca aceasta masura este posibila atunci cand contractele incheiate au valori sub pretul pietei sau au fost incheiate fraudulos, scrie EVZ.

Care sunt tarile care aloca cei mai multi bani pentru cercetare. Cum sta Romania la acest capitol? Romania este codasa in toate rapoartele Eurostat care privesc investitiile in cercetare sau dezvoltare. O sinteza arata ca investitiile in acest domeniu in ultimii cinci ani sunt in scadere in tarile UE, in timp ce in SUA sau Coreea de Sud sunt in crestere. Intre 2004 si 2010, Statele Unite au investit in cercetare 1,9% din PIB, mai mult decat Coreea de Sud (1,09% din PIB), UE 27 (0,76% din PIB) si Japonia (0,75% din PIB). Incepand cu 2008, procentele alocate din PIB de ultimele doua state, respectiv UE 27 se afla in scadere, informeaza Capital.

Daniel Constantin: Sistemul de irigatii, din fonduri structurale, prima prioritate a MADR. Reporter: Incep prin a va intreba care sunt prioritatile mandatului dumneavoastra si care sunt cele mai importante nevoi ale domeniului agricol? Daniel Constantin: Din pacate, in agricultura avem foarte multe nevoi si cred ca nu avem timp suficient sa vorbim despre toate acestea. Cat priveste mandatul meu de sase luni, vreau sa stabilesc prioritati pentru inca un mandat. Pentru ca in agricultura am avut foarte multi ministri in ultimul timp, nu avem o strategie pe termen lung. Citeste continuarea interviului in Bursa.

Ce ascunde Hidroelectrica? Compania nationala care produce, in functie de an, intre 30% si 40% din energia produsa intern si-a cerut insolventa. Guvernul sustine ca nu stie nimic si ca nici nu vrea sa stie, caci, altfel, aceasta ar fi o imixtiune in politica manageriala a Hidroelectrica. Hidroelectrica, principalul producator de energie din Romania, care detine peste 300 de hidrocentrale si statii de pompare cu o putere instalata de 6.326 MW (de peste 4 ori puterea unitatilor de la Cernavoda), si-a cerut la finele saptamanii trecute insolventa, printr-o cerere depusa la Tribunalul Bucuresti. Integral in Romania Libera.

Portul Constanta risca sa scufunde banii de la UE. Lucrarile de extindere a digului maritim de larg trebuie sa inceapa in cateva zile, altfel Portul nu va mai primi 150 de milioane de euro. Batalia pentru contract atinge cote maxime. ''Adevarul" a semnalat inca de acum o luna faptul ca Portul Constanta ar putea primi fonduri europene pentru extinderea digului de larg, dar risca sa piarda aceasta finantare pentru ca termenul-limita de incepere a lucrarilor se apropie si administratia nu a desemnat inca firma care va realiza constructia, relateaza Adevarul.

Slovacul care a ''vandut'' un sfert de milion de pensii in Romania. A venit in Romania in 2006, a facut bani frumosi din reforma pensiilor si a ajutat mii de oameni sa castige sume substantiale. Spune ca a lucrat cu toate companiile mari de asigurari din Romania, Cehia , Slovacia si Ucraina. A revenit in forta pentru reforma sanatatii insa momentan asteapta forma finala a legii. Capital a stat de vorba cu Peter Kristofovic, fondatorul Salve Group, un personaj pe cat de misterios pe atat de interesant. In fata hotelului unde ne-am intalnit a coborat dintr-un automobil de lux. Integral in Capital.

Hidroelectrica: Adio si nu raman cu tine! Luata ca din oala, intreaga noastra piata de energie a fost, ieri, bulversata de vestea ca "Hidroelectrica" si-a cerut insolventa, la finalul saptamanii trecute, la Tribunalul Bucuresti. Ministerul Economiei a precizat ieri cu privire la aceasta informatie: "Hotararea privind cererea de intrare in insolventa a fost luata de Consiliul de Administratie al Hidroelectrica SA, iar MECMA, in calitate de actionar, nu interfereaza in niciun fel in procedurile judiciare in care sunt implicate societatile comerciale cu capital de stat, pentru a nu influenta in niciun mod instantele de judecata", scrie Bursa.

Mister spulberat de fostul ministru al Transporturilor: filmuletele cu autostrazile in lucru erau facute de MTI. Dupa ce responsabilitatea realizarii filmuletelor cu tronsoanele de autostrada aflate in executie a fost pasata de Ministerul Transporturilor si Infrastructurii catre Compania Nationala de Autostrazi si Drumuri Nationale, lucrurile au fost in cele din urma lamurite. CNADNR a avut dreptate, MTI fiind cel care realiza imaginile video pe care le posta pe site. ''Misterul'' a fost spulberat de fostul ministru al Transporturilor, Alexandru Nazare, care a declarat, exclusiv pentru Finantistii, ca ''filmarile cu autostrazile in lucru erau facute de Aeroclubul Romaniei, autoritate din subordinea MTI'', informeaza Finantistii.ro