Reorganizarea Hidroelectrica nu va anula datorii sau restructura credite. Planul de reorganizare judiciara a "Hidroelectrica" nu prevede anularea de datorii catre banci ale companiei, restructurarea unor imprumuturi sau alte modificari ale programelor de creditare sau rambursare aflate in vigoare la data deschiderii procedurii de reorganizare judiciara, se arata intr-un comunicat al Ministerului Economiei, Comertului si Mediului de Afaceri (MECMA), remis redactiei. De asemenea, autoritatile nu intentioneaza sa vanda actiuni pe care statul le detine la "Hidroelectrica", potrivit comunicatului. "Procedeul de privatizare avut in vedere este prin emiterea de actiuni pentru majorarea capitalului social si vom utiliza toate mijloacele necesare pentru respectarea termenelor asumate cu institutiile financiare internationale in ceea ce priveste guvernanta corporatista si listarea pe bursa", au declarat reprezentantii MECMA. Ministerul se angajeaza sa nu instraineze active dedicate Sistemului Energetic National, sa nu ia masuri care ar duce la scaderea capacitatii de productie a energiei electrice a "Hidroelectrica" si sa nu reduca forta de munca sau salariile angajatilor companiei, scrie Bursa.ro.

BUSINESS REPORTFoto: Colaj foto

Microintreprinderile cauta bani pentru a se dezvolta. Aproape trei sferturi din microintreprinderi vor sa se imprumute anul acesta pentru a se dezvolta, potrivit unui studiu comandat de Erste Bank, actionarul majoritar al BCR, si efectuat in aceasta primavara in randul a aproape 1.100 de firme locale din aceasta categorie. Din acestea, 67% aveau deja credite in derulare, pondere usor scazuta comparativ cu cea inregistrata in urma cu un an. Valoarea creditelor noi acorate de BCR microintreprinderilor ar putea creste cu pana la 10% in acest an, a declarat Sorin Mititelu, Director Segmente BCR. Anul trecut avansul a fost de 10-15%. Cele mai utilizate finantari sunt liniile de credit si overdraft-urile, produse similare care in prezent reprezinta circa 90% din total, potrivit lui Mititelu. Dobanda standard perceputa de BCR la liniile de credit este de ROBOR la trei luni plus marja de 8 puncte procentuale, iar la overdraft este ROBOR la trei luni plus 10 puncte, anunta Finantistii.

Fermierii romani au un profit anual net de 7,5 miliarde de euro. Incet, dar sigur, agricultura a devenit una dintre cele mai profitabile afaceri din Romania, fiind vanata de bancheri, traderi si alte tipuri de finantatori. Si loc de crestere mai este! Bancile, marii traderi internationali si, mai nou, institutii financiare nebancare independente sau cu sprijinul institutiilor financiare internationale, de tipul IFC, divizia de investitii a Bancii Mondiale si Banca Europeana pentru Reconstructie si Dezvoltare, se intrec in oferte de finantare a agriculturii. Care ar fi explicatia? Cel putin doua cauze stau la baza interesului crescut al finantatorilor pentru acest segment: in primul rand, faptul ca agricultura se dovedeste a fi o afacere din ce in ce mai profitabila. "Un fermier care are suficient teren si incaseaza subventia de la stat poate ajunge la un profit net de minim 400 de euro la hectar", spune Sorin Dogaru, director departament agricultura in cadrul Interagro SA, informeaza Capital.ro.

Povestea 100% adevarata a milionarului care si-a tocat averea la cazino. Generatia imbogatitilor imediat dupa Revolutie este, in general, si generatia marilor faliti. Gala a facut bani cu nemiluita din comertul cu turcisme. Acum n-are o coaja de paine si sta la azil. In anii '90, Ioan Cretu, zis Gala, avea Iasul la picioare, ingenunchea Rusia lui Eltin si ajuta Banca Nationala a Romaniei sa plateasca salariile a mii de ieseni. Astazi, fostul milionar Gala isi zice Barbu Lautaru si se recomanda "solist de muzica lautareasca si de petrecere". Femeile si jocurile de noroc l-au nenorocit. Isi duce zilele intr-un azil de batrani din Bucium. Iata povestea nefardata a primului privatizat din Iasi, cel mai bogat in '90, sarac lipit pamantului in 2012. In 1991, Gala zbura deasupra Siberiei impreuna cu prima lui nevasta. Planau de sapte ore intr-un avion Antonov, zgomotos si urias. Ioan Cretu, fostul sef de la ceainaria Plafar din fata Halei Centrale din Iasi, fuma in cabina pilotilor Aeroflot, peste capul comandantului de aeronava. Tot echipajul il credea "cel mai puternic om de afaceri din Romania". Si, intr-un fel, Gala era unul dintre cei mai alintati. Avea in buzunare caramizi de bani si cu bancnotele de 1 dolar scoase la iveala, facea ce voia in Rusia, de la Leningrad, la Moscova pana in Novosibirsk, scrie EVZ.

Bancile spaniole ar putea primi finantare europeana in 3-4 luni. Bancile spaniole ar putea primi in termen de trei-patru luni ajutorul financiar european solicitat de autoritatile de la Madrid, a anuntat, ieri, secretarul de stat in Ministerul Economiei, Fernando Jimenez Latorre. Oficialul spaniol a adaugat ca bancile cu necesitati urgente de finantare vor fi ajutate prin mecansimele temporare de lichiditate. Spania a cerut ieri, in mod oficial, Uniunii Europene, un pachet de asistenta financiara de pana la 100 de miliarde euro (125 de miliarde dolari) pentru recapitalizarea sectorului bancar din tara. Ministrul Economiei, Luis De Guindos, a informat ca a adresat scrisoarea in acest sens presedintelui Eurogrup, Jean-Claude Juncker, mentionand ca suma exacta (finala) privind asistenta financiara va fi stabilita ulterior. Luis De Guindos a mai spus ca, pana la data de 9 iulie, intentioneaza sa semneze un Memorandum de Intelegere pentru acest pachet financiar, care va include toate detaliile, anunta Bursa.ro.

Retailerii prind gustul produselor romanesti. Dupa ce ani de zile s-a tot pus problema prezentei pe rafturile magazinelor a tot mai multor produse din import, inclusiv fructe si zarzavaturi, marii retaileri au inceput sa realizeze ca da bine, pentru clientii lor, sa vanda mai multe produse "Made in Romania". Carrefour si Metro au lansat deja programe speciale de promovare a produselor autohtone, in aceasta cursa urmand sa intre si alte lanturi mari de magazine. La finele saptamanii trecute, Carrefour a anuntat lansarea unui catalog cu produse fabricate in Romania, inclusiv cu cele vandute sub marcile proprii, si promovarea mai intens a acestora la rafturi, prin afisarea steagului Romaniei". Promovarea productiei romanesti si stabilirea unor relatii comerciale durabile cu mediul economic din Romania este o prioritate pentru Carrefour Romania. Marcile proprii Carrefour, spre deosebire de cele ale altor retaileri de pe piata, provin in marea lor majoritate de la producatori din Romania. Ar fi fost mai usor sa le importam, decat sa facem caiete de sarcini impreuna cu producatorul, sa dezvoltam un produs, sa il testam, sa ii cream ambalajul, insa am dorit sa facem acest lucru pentru a pune umarul la productia din aceasta tara", a explicat Francois Melchior de Polignac, directorul general Carrefour Romania, informeaza Finantistii.

Google Traffic, si pentru Romania! Daca veti accesa harta oferita online de Google, veti avea parte de o surpriza placuta! Informatiile despre traficul auto, oferite in timp real, acopera (deocamdata partial) si Romania. Prin simpla accesare a binecunoscutei pagini web maps.google.com, dupa ce se bifeaza optiunea "Trafic", se pot vedea in timp real conditiile de trafic de pe autostrazile romanesti si din Bucuresti. Vizualizarea se poate face atat pe un calculator clasic (PC, desktop), cat si pe terminale mobile, gen laptop, tableta sau smartphone, din browser, respectiv cu aplicatii specifice, gen Google Maps sau Google Navigation. Google obtine datele despre trafic accesand telefoanele utilizatorilor aplicatiei Google Maps. Mai exact, deduce starea traficului pe anumite segmente, in functie de semnalele GPS emise de telefoanele accesate (numarul si viteza de deplasare a acestora), scrie 24auto.ro.