Insolventa Hidroelectrica, un glont care loveste intreaga economie. Decizia luata saptamana trecuta nu priveste doar producatorul national de energie si pe cei 10-15 ''baieti destepti" care au tras-o in prapastie. Efectele se rostogolesc si ameninta si alte sectoare si companii. Intrarea in insolventa a companiei de stat Hidroelectrica, principalul producator national de energie electrica, ce are o cota de piata de 25-30%, este o lovitura data intregii economii nationale, dar si sectorului bancar. Aceasta este opinia econoᅡmistilor, care infirma astfel linistea oficiala dinspre Guvern. Integral in Romania Libera.

Business ReportFoto: Colaj foto

Tot mai multe companii din Romania si Grecia se inregistreaza in Bulgaria. Numarul de firme cu capital romanesc sau grecesc care renunta la tara de origine pentru a isi plati taxele in Bulgaria este intr-o crestere accelerata. Conform Agentiei Nationale de Administrare Fiscala de la Sofia, numarul companiilor venite din Romania a crescut cu circa 50% in timp ce al celor grecesti cu nu mai putin de 75%. Conform unui raport Bloomberg citat de Novinite, motivele acestei migratii sunt legate de impozitele mici din statul de la sud de Dunare, dar si de stabilitatea monedei si a legislatiei, informeaza Capital.

Provizionarea bate la usa creditorilor "Hidroelectrica". Bancile care au creditat "Hidroelectrica" urmeaza sa constituie provizioaᅡne la sfarsit de luna, ceea ce va pune presiune pe profiturile lor, in coniditiile in care resursele locale sunt tot mai scumpe, iar grupurile mama isi reduc expunerile, pentru ca trebuie sa gaseasca surse de finantare ca sa se recapitalizeze. Creditorii "Hidroelectrica" trebuie sa constituie provizioane la "prima clasificare", adica la sfarsit de luna, ne-au declarat surse bancare. Continuarea pe Bursa.ro

Bucuresti - Ploiesti, autostrada ''mosita'' 10 ani de sapte ministri. A fost lansata in 2002, a fost licitata in 2006, dar la ea se mai lucreaza inca si astazi, desi este circulabila 100%. Este imaginea perfecta a modului in care se construiesc autostrazi in Romania. Trebuia deschisa circulatiei cel tarziu pe 15 decembrie 2011. Ba nu, pe 15 aprilie 2012. Si mai bine, pe 15 mai. S-a mai dat un termen ''ferm'': 30 iunie. Cu doua zile inainte de inaugurare, deschiderea s-a amanat din nou. 1 august pare a fi data la care se va circula pe Autostrada Bucuresti - Ploiesti. De ce s-a amanat pentru a patra oara? Motivele legate de ''siguranta circulatiei'', prezentate de actuala conducere a Ministerului Transporturilor, nu par a fi intrutotul justificate, relateaza Finantistii.ro

Patronii il trag de maneca pe Ponta: "Vrem taxe reduse!". Politicienii duc razboaie pe banda rulanta si in acest timp declinul economic se accentueaza, avertizeaza patronii. Daca Guvernul nu se trezeste din "betia" electorala, Romania risca sa se scufunde intr-o criza mult mai grava decat cea din Grecia. Economia o duce din ce in ce mai greu, sufocata de blocajul financiar si lipsa finantarii, acuza oamenii de afaceri. In conditiile in care nivelul de trai continua sa scada, cererea reala de produse si servicii a ajuns la cel mai scazut nivel din perioada crizei, relateaza DailyBusiness.ro

Insolventa Hidroelectrica loveste si in dividendele actionarilor Fondului Proprietatea. In timp ce se lupta sa restranga efectele negative ale insolventei Hidroelectrica, managerul Fondului Proprietatea a decis sa caute investitori si la Bursa din Varsovia. Insolventa Hidroelectrica a lovit puternic in companii care nu ar fi trebuit, in mod normal, sa aiba de suferit. Cum este cazul Fondului Proprietatea (FP), care isi vede diminuata valoarea activelor nete (NAV) cu 3,29 miliarde lei, din cauza ca este obligat, prin lege, sa reduca la zero valoarea detinerilor la o companie aflata in insolventa. Administratorul Fondului Proprietatea, Franklin Templeton Emerging Markets, a precizat, in prima faza, adica in prima zi cand s-a aflat despre insolventa (pe 18 iunie), ca NAV-ul FP va fi diminuat in consecinta, scrie Capital.

Salariile bucurestenilor vor creste cel mai mult. Angajatii din Capitala vor avea, in urmatorii trei ani, cele mai mari avansuri ale salariului net. Remuneratia medie lunara va ajunge la 2.561 de lei in 2015. Salariile medii nete vor creste cu 14,3% in intervalul 2012-2015, estimeaza Comisia Nationala de Prognoza. Totusi, aceasta crestere va fi una nominala, cea reala fiind erodata de cresterea preturilor in urmatorii trei ani. Comisia se asteapta la o crestere cu 225 de lei a salariului mediu net la nivel national pana in 2015, de la 1.572 de lei in prezent la 1.797 de lei, anunta Adevarul.

Gazele se vor scumpi cu 10-12% anual pana in 2018. Pretul gazelor naturale destinate populatiei se va majora cu incepere din iulie 2013, arata calendarul liberalizarii preturilor la gaze si energie electrica, potrivit deciziei Guvernului, publicata in Monitorul Oficial. Majorarile fac parte din angajamentele luate de Romania in fata Fondului Monetar International. In cazul gazelor livrate populatiei, pretul acestora va creste cu 10-12% anual, pana in 2018. Pentru anul in curs nu sunt prevazute cresteri de pret in baza calendarului anuntat vineri de Autoritatea Nationala de Reglementare in domeniul Energiei (ANRE), prima, de 8%, urmand sa fie efectuata la 1 iulie 2013, iar a doua, de 2%, in octombrie 2013, informeaza Romania Libera.