"Societe Generale" analizeaza iesirea din Grecia. "Societe Generale" SA, a doua mare banca din Franta, a redus finantarea catre subsidiara sa din Grecia, "Geniki", si analizeaza o posibila iesire de pe piata elena, conform unor analisti citati de Reuters. "Este clar ca Societe Generale cauta o usa de iesire", a declarat Alex Koagne, analist in cadrul "Natixis", adaugand ca banca franceza si-a redus la zero liniile de finantare catre "Geniki". Un purtator de cuvant al "Societe Generale" a confirmat ca finantarea catre "Geniki" a fost redusa la un nivel "minim", scrie Bursa.ro.

BUSINESS REPORTFoto: Colaj foto

Fostul guvern a cheltuit anual 11 milioane de euro pe servicii de consultanta si asistenta juridica. Institutiile publice si companiile de stat au cheltuit in perioada 2009-31 mai 2012, in mandatul fostului Guvern, peste 150 milioane lei (33 de milioane de euro) pentru servicii contractate de la casele de avocatura, cei mai mai multi bani fiind platiti de Loteria Romana, Electrica, Hidroelectrica si AVAS. Concluzia releva dintr-un raport al Corpului de Control al primului-ministru, citat de Mediafax, privind situatia contractelor de asistenta, consiliere si reprezentare juridica incheiate intre entitati publice si case de avocatura. La inceputul lunii iunie, Guvernul a aprobat o ordonanta de urgenta prin care a interzis institutiilor publice, regiilor autonome si companiilor nationale sa mai contracteze servicii de consultanta si asistenta juridica daca dispun deja de personal propriu de specialitate. Tot atunci, seful Corpului de control al premierului a cerut institutiilor si companiilor de stat sa raporteze contractele incheiate cu firmele de avocatura, demersul fiind argumentat de Guvern ca facand parte din actiunile de audit solicitate de premierul Victor Ponta la preluarea mandatului si avand ca scop informarea cetatenilor in legatura cu cheltuirea banului public, anunta Finantistii.

Tara care a refuzat de doua ori intrarea in UE. Locuitorii ei nu stiu ce e criza. Aceasta tara aflata la periferia Batranului Continent nu a cunoscut criza, iar locuitorii ei sunt printre cei mai fericiti de pe planeta, acestia avand al doilea venit pe cap de locuitor din lume. Norvegia este o democratie constitutionala, care se afla in nordul Europei, cu 4,9 milioane locuitori. Bogata in petrol, peste si paduri, Norvegia are unul dintre cele mai ridicate standarde de trai din lume. Spre deosebire de mult tari europene, inclusiv Romania, aceasta tara nu are datorii. Romania are o datorie externa de aprope 100 miliarde de euro. Norvegia este o natiune care detine o adevarata avere. Tara controleaza un fond suveran de investitii care depaseste 550 de miliarde de dolari. Acest fond, administrat de banca centrala a statului, ocupa locul doi la nivel mondial, Norvegia fiind depasita la acest capitol numai de Emiratele Arabe Unite, care controleaza un fond in valoare de 627 de miliarde de dolari, potrivit datelor Sovereign Wealth Funds Institute. Estimarile moderate sustin ca pana in 2017 fondul va ajunge la 800-900 de miliarde de dolari. Norvegienii au cel mai ridicat raport de rezerve monetare pe cap de locuitor din lume, acestea depasind 110.000 de dolari, informeaza Capital.ro.

Dan Voiculescu il ataca pe Adamescu. Astra Asigurari, companie detinuta de Dan Adamescu, a fost luata in vizor de una din publicatiile lui Dan Voiculescu. Revista economica lansata de curand de Dan Voiculescu, "Income Magazine", a publicat un atac dur la adresa afacerii unui alt magnat local, Dan Adamescu. Astra Asigurari este prezentata intr-o lumina negativa, motivul fiind deocamdata greu de deslusit. Compania de asigurari este acuzata de mai multe nereguli, atat in privinta practicilor de business, cat si a rezultatelor financiare. Una dintre acuzatii se refera la neseriozitatea fata de partenerii de afaceri si fata de clienti, fiind amintite prezenta Astra pe "lista rusinii" intocmita de Comisia pentru Supravegherea Asigurarilor (CSA) in 2011 si creantele nerecuperate ale Tiriac Auto si Porsche Inter Auto, scrie EVZ.

Ministrul Agriculturii promite subventii "ca in UE" pentru cei care cresc bovine si ovine. Subventiile acordate din bugetul national pentru crescatorii de bovine si ovine s-ar putea apropia in acest an de plafonul maxim aprobat de Comisia Europeana, a anuntat, duminica, la postul public de televiziune, ministrul Agriculturii, Daniel Constantin. "Ne propunem pentru 2012 sa acordam sprijinul financiar pentru sectorul de bovine si ovine aproape de plafonul maxim aprobat pentru zootehnie de Comisia Europeana, respectiv de 219 milioane de euro pentru bovine si aproape 80 de milioane de euro la ovine si caprine. Acest sprijin pe exploatatie se va acorda dupa finalizarea controalelor, probabil incepand cu luna septembrie. Vrem sa dam acest semnal sectorului de crestere a bovinelor si ovinelor mai ales ca toate aceste sume se contorizeaza pentru bugetul anului 2013", a precizat Constantin, anunta Adevarul.

Actionarii si-au umflat muschii la SIF Muntenia. "Revolutionarii" coagulati in jurul lui Gheorghe Iaciu, patronul Doraly, si-au impus in AGA din weekend, Consiliul Reprezentantilor Actionarilor SIF4 Muntenia, dupa o sedinta de aproximativ 34 de ore, convocata sambata la ora 9.30. Noul Consiliu va fi format din: Marcel Gheorghe, Daniel Pandele, Gabriel Vasile, Olimpiu Blajut, Razvan Lefter, Florin Cazan, Adrian Andrici, Stefan Gioga, Dan Sarboiu, Cristian Alexandru Stefanescu si Catalin Mancas, potrivit unor surse prezente la AGA. Majoritatea fac parte din lista propusa initial de Gheorghe Iaciu, cel care a solicitat revocarea CRA. Potrivit surselor, Razvan Lefter, de la Swiss Capital, a obtinut cele mai multe voturi, in timp ce ultimul pe lista a fost Catalin Mancas. Totodata, actionarii au aprobat si distribuirea rezervelor constituite din sumele reprezentand dividende neridicate timp de trei ani, in suma bruta de 0,122 lei/actiune, precum si schimbarea politicii contabile privind inregistrarea ajustarilor de valoare a activelor, informeaza Bursa.ro.

Zece milioane de vizitatori, la BMW Welt! Dupa ce anul trecut a avut un numar record de turisti de pretutindeni - 2,3 milioane -, BMW Welt a inregistrat, la 4 iulie, vizitatorul cu numarul 10.000.000 de la inaugurarea din 20 octombrie 2007. Vizitatorul in discutie, Patrick Zanker, a fost primit de catre Thomas Muderlak, directorul BMW Welt, si de ambasadorul marcii BMW, Alteta Sa Regala Printul de Bavaria, fiind recompensat si cu un cadou special: timp de zece saptamani, la comenzile unui BMW Z4, Patrick Zanker va avea ocazia sa se bucure de "placerea de a conduce" specifica BMW. "Zece milioane de fani BMW entuziasti in mai putin de cinci ani confirma cu tarie ca programele noastre variate si arhitectura fascinanta a cladirii au transformat BMW Welt intr-un loc al experientelor extraordinare. De-a lungul anilor urmatori, vom continua sa facem tot ceea ce depinde de noi pentru a oferi o experienta de marca unica pentru tineri si varstnici deopotriva", a declarat Thomas Muderlak, scrie 24auto.ro.