Privatizarea energiei, solutie ingrata la clientelismul politic. Guvernantii s-au angajat, in fata institutiilor financiare internationale, sa reia privatizarile in domeniul energetic prin vanzarea de pachete minoritare pe bursa si vanzarea de pachete majoritare catre investitori strategici. Numai ca Europa trece printr-o criza fara precedent, iar scandalul politic legat de sus-pendarea presedintelui Basescu a distrus orice urma de credibilitate a investitorilor in statul roman. Nici insolventa Hidroelectrica nu a ramas fara ecouri negative in randul bancilor si a investitorilor. Astfel, riscam sa vindem companiile din energie pe nimic, iar incapatanarea autoritatilor in mentinerea privatizarilor pare sa nu aiba sens in actualul context politic si economic. Cunoscutul profesor de economie Daniel Daianu ne-a declarat: "Din punctul de vedere al sanselor de a maximiza castigurile din vanzarea unor pachete de actiuni, intr-adevar nu este o perioada buna pentru privatizari. Intervin, insa, alte aspecte. FMI si Comisia Europeana nu ar fi pus presiune pe autoritati pentru privatizarea companiilor din energie daca acestea ar fi aratat o clara tendinta de ameliorare a performantelor economice. Nu scrie nicaieri ca statul trebuie sa privatizeze energia. Dar ineficienta si utilizarea marilor companii ca vaci de muls pentru politicieni au indreptatit organismele financiare internationare, care ne-au imprumutat sume substantiale pe timp de criza, sa ne oblige sa pornim priva-tizarile", scrie Bursa.ro.

BUSINESS REPORTFoto: Colaj foto

Preturi imobiliare reale si preturi... imaginare. Cauza blocajului de pe piata apartamentelor nu sta atat in lipsa banilor, cat in preturile "deplasate" cerute de multi dintre proprietari. Apartamentele cu preturi adaptate la piata se vand in cateva saptamani si uneori chiar in doua-trei zile. Pe de alta parte, proprietarii neinformati, care "traiesc in trecut" si cer preturi valabile doar in urma cu doi ani stau cu ofertele pe piata un an sau chiar mai mult Preturile reale ale apartamentelor sunt formate de cumparatorii hotarati sa cumpere si, de cealalta parte, de proprietarii hotarati sa vanda. Ambele categorii sunt foarte informate asupra preturilor din piata din aceasta perioada. Contrar prejudecatilor de pe piata imobiliara, lipsa de bani a cumparatorilor nu este nici pe departe principala cauza a blocajului partial al tranzactiilor, anunta Finantistii.

Serviciul de email - Hotmail de la Microsoft isi va înceta existenta, potrivit blogului companiei. Ce ramane in locul Hotmail? Oficialii Microsoft propun la schimb o platforma upgradata Outlook, care integreaza Facebook, Twitter, LinkedIn, Flickr, YouTube si chiar Skype.

Income Magazine

Clientii cu bani multi si garantii, blocati de regulamentul BNR. Desi si-a propus sa evite situatiile negative aparute in urma creditarii nebune de dinainte de 2009, BNR a lovit si in clientii cei mai buni, cu venituri si garantii solide Nicoleta G. este in principiu un client ideal pentru o banca. Ea lucreaza "intr-o multinationala de mai multi ani, are un salariu care depaseste lejer 1.000 euro, iar imobilul pe care il poate aduce ca garantie la banca este evaluat la peste 100.000 euro. Are un credit de consum cu un sold de 15.000 euro folosit in scop imobiliar, iar acum ar dori sa acceseze inca 20.000 euro pentru finalizarea casei si alte imbunatatiri locative. Practic, ar avea nevoie de un credit de nevoi personale de 35.000 euro, pentru care vrea sa garanteze cu imobile si terenuri de peste 100.000 euro. Cu un asemenea profil, pe ea s-ar fi batut orice banca din Occident. In Romania, ea a batut la portile bancilor si nu a gasit nicio solutie, informeaza Capital.ro.

Cat va costa benzina la sfarsitul anului. Ultimele cinci luni din an ar putea scumpi cu inca 10% benzina. De la inceputul anului, benzina s-a scumpit cu peste 8%. Zilele trecute, Lukoil si Rompetrol au adaugat 9 bani la carburanti. Perioada de criza ar putea accentua scumpirea. "Sunt doua lucruri de luat in calcul. Pe de o parte, avem cursul de schimb, pe de alta parte, petrolul", a spus pentru EVZ Claudiu Cazacu, analist sef in cadrul X Trade Brokers. Tensiunile din Iran, dar si asteptarile ca Banca Centrala Europeana si Fed sa relaxeze politicile monetare, generand astfel un proces inflationist, pot conduce la aprecierea in continuare a pretului petrolului, ceea ce, pentru romani, s-ar traduce prin scumpirea benzinei. "Pe de alta parte, in criza, petrolul este vazut ca o investitie de rezerva, ceea ce ar putea accentua suplimentar cresterea cotatiilor", a mai spus Cazacu. Acesta estimeaza ca pana la finalul anului putem vedea pretul barilului crescand cu circa 7%. Potrivit scenariului, barilul de petrol poate ajunge in decembrie 110 - 115 dolari, fata de 105 dolari cat este in prezent, scrie EVZ.

Un matematician de la MIT care a ales Romania. În matematică, Massachussets Institute of Technology este vârful absolut. În 1999, din cei 90 de doctoranzi ai MIT, 8 erau din ţara noastră. Sergiu Moroianu (39 ani) este unul dintre ei. Cu un background educaţional remarcabil, ce include, pe lângă doctoratul obţinut la Boston, un master la École Polytechnique din Paris, două postdoctorate, unul la Hamburg, celălalt la Toulouse, matematicianul român este de găsit, astăzi, la adresa Calea Griviţei, numărul 21. Aici se află Institutul de Matematică „Simion Stoilow” al Academiei Române, pentru care a ales să revină acasă.

Income Magazine

Marea Britanie pune la dispozitia bancilor comerciale imprumuturi de 100 miliarde euro. Guvernul britanic si Banca Angliei au lansat, ieri, planul prin care pun la dispozitia bancilor comerciale imprumuturi in valoare de 80 de miliarde lire sterline (circa 100 de miliarde euro) cu dobanda redusa, pentru ca acestea sa acorde mai multe credite intreprinderilor mici si mijlocii. Programul le permite celor care solicita credite sa le contracteze pe cel mult patru ani, la o dobanda care porneste de la 0,25%, inferioara celei oferite pe pietele financiare si interbancare, ce variaza intre 1,25% si 2,5%, anunta Bursa.ro.

Dobanzile mici induse de stat afecteaza fondurile de pensii. Pilonul II a batut recordul istoric la titluri de stat a treia luna la rand in iunie 2012, ponderea acestora in totalul activelor fondurilor de pensii ajungand la aproape 73% In intreaga lume, nivelul extrem de redus, in multe cazuri aproape de zero, al dobanzilor-cheie setate de bancile centrale, la care se adauga volatilitatea de pe burse, indusa tot de criza datoriilor guvernamentale, precum si achizitiile de obligatiuni de stat de catre aceleasi banci centrale fac ca randamentele titlurilor de stat sa fie extrem de reduse. La asta se adauga reglementarile impuse de agentiile publice de supraveghere financiara, care obliga fondurile de pensii sa-si plaseze o buna parte din active in titluri de stat. Toate acestea nu fac decat sa erodeze economisirile viitorilor pensionari, informeaza Finantistii.

Skoda Rapid hatchback, confirmat oficial. Noul sedan compact Skoda Rapid, care isi va face debutul pe piata europeana pana la finele acestui an, va avea si o versiune "scurta". Dupa cum a dezvaluit Jurgen Stackmann, boss-ul de marketing si vanzari de la Skoda, varianta in cauza va fi un hatchback cu 5 usi, care isi va face aparitia undeva in a doua parte a anului viitor. Intr-un interviu acordat publicatiei Autocar, Stackmann a mai declarat ca Rapid hatchback va fi inspirat de conceptul Vision D (foto), prezentat anul trecut, la Salonul de la Geneva. Intre prototip si versiunea de serie vor fi, insa, diferente considerabile, scrie 24auto.ro.