Nota de plata a crizei politice vine la toamna. Deja neincrederea in viitorul imediat al economiei autohtone s-a vazut in deprecierea leului, care, de la caderea cabinetului Ungureanu, s-a devalorizat cu peste sase procente fata de moneda europeana (de la 4,37 lei/euro, in 27 aprilie, la 4,65 lei/euro, in 3 august), tendinta inversata in ultimele zile de interventia energica a BNR in piata. Surse din mediul bancar vorbesc chiar de varfuri de pana la 5,5 lei/euro, cu tot impactul pe care acest lucru il are asupra ratelor si chiriilor exprimate in valuta, a tarifelor din telecom, a preturilor la produsele importate sau ingloband materii prime importate (de la carburanti si gaze naturale la alimente si electronice). Totul merge brat la brat cu o atitudine deja prudenta a investitorilor straini, care au adus in tara doar 465 de milioane de euro in primele cinci luni ale anului, fata de 850 de milioane de euro in aceeasi perioada a lui 2011, si care manifesta o tendinta de abandonare a titlurilor de stat romanesti, potrivit Capital.ro

Actualitate economicaFoto: Colaj foto

Negocieri cu nabadai intre "Hidroelectrica" si "Alro". Cele doua companii au semnat, vineri noaptea, acordul pentru furnizarea energiei Administratorul special al "Hidroelectrica", Remus Vulpescu, si oficialii "Alro" au semnat, vineri noaptea, actul aditional privind pretul majorat al energiei furnizate producatorului de aluminiu. Domnul Vulpescu ne-a declarat ca "Alro" va plati un pret intre 180 si 205 lei/MWh pentru energia hidro, profilat in functie de cotatia aluminiului la London Metal Ex-change. Contractul este valabil pana in 2018 pentru o cantitate anuala de 3TWh, potrivit Bursa.

Cei mai mari angajatori din retail. Mai multe lanturi de retail deruleaza angajari in aceasta perioada, pe fondul deschiderii de magazine noi sau a migrarii personalului. Vezi in ce orase si ce posturi ofera marii retaileri. Pe primul loc in topul retailerilor dupa numarul de angajari din aceasta perioada se afla lantul de magazine Profi, cu 80 de locuri de munca oferite in special in orase precum Constanta, Iasi, Timisoara, Brasov, Cluj, scrie Income Magazine

Ultimul CAP din Romania plateste tractoristii cu 2000 de euro si n-are an fara profit de macar un milion. Cei de la Combinatul Agroindustrial Curtici din judetul Arad, pe scurt CAI, nu au probleme cu seceta si fac profit an dupa an, laudandu-se cu o cifra de afaceri de 10 milioane de euro, arata un reportaj realizat de EVZ cu sprijinul Agrointel. Inginerul Dimitrie Musca stie cu ce e mai bine sa populeze miile de hectare, pe baza unei prospectiuni a pietei si, de mai bine de 20 de ani, nu a dat gres niciodata. Mai stie ceva: mizeaza pe soiurile autohtone. Acum, CAI Curtici are terenuri, ferme de animale, livezi si magazine de desfacere. CAP-ul capitalist a devenit un exemplu de afacere. Are o cifra de afaceri de 10 milioane de euro pe an, plateste asociatilor anual cate 1.500 de kilograme de grau la hectar - un record national - iar tractoristii au ajuns sa castige si 2.300 de euro pe luna in sezon.

Averea celor mai bogati 40 de miliardari ai Planetei in crestere saptamana aceasta cu 7,2 miliarde dolari. Averea celor mai bogati 40 de oameni de pe mapamond a inregistrat o crestere de 7,2 miliarde de dolari saptamana aceasta. Warren Buffet e "happy again" dupa ce a recastigat locul al treilea, pierdut saptamana trecuta in fata cofondatorului retailerului Inditex, spaniolul Amancio Ortega, titreaza mediafax. Pe primele doua locuri se mentin mexicanul Carlos Slim Helu, cu 74 miliarde de dolari, si cofondatorul Microsoft, Bill Gates, cu 63,6 miliarde de dolari. Ortega, care i-a luat saptamana trecuta locul al treilea lui Buffet in Indicele Miliardarilor realizat de Bloomberg, a cedat pozitia presedintelui Berkshire Hathaway dupa ce actiunile Inditex au scazut vineri cu 1,8%, scrie Romania libera.

Cea mai scumpa AUTOSTRADA din Romania. Compania Nationala de Autostrazi si Drumuri Nationale din Romania (CNADNR) a postat pe site informatii despre cea mai noua autostrada care se va construi in tara noastra si care va fi mai scumpa decat autostrada Transilvania. Targu Mures - Iasi ¬ Ungheni este cea mai noua autostrada pe care Ministerul Transporturilor vrea sa o construiasca, dar si cea mai scumpa dintre toate. Aceasta va avea 310,30 kilometri, iar pentru realizarea sa se vor cheltui aproape 6,140 miliarde de euro, adica aproape 20 de milioane de euro pe kilometru, scrie Capital.ro

Harvard nu uita de unde a plecat Zuckerberg, decizand sa intre in actionariatul Facebook. Fundatia Harvard Management, care administreaza donatiile primite de cea mai bogata universitate din lume, a devenit actionar la Facebook, cea mai mare retea de socializare din lume, ale carei baze au fost puse de Mark Zuckerberg chiar in campusul Harvard. Harvard Management detinea, conform agentiei de stiri mediafax, la sfarsitul lunii iunie o participatie redusa, de 20.000 de actiuni, in valoare de 436.000 de dolari, la pretul de la finalul sedintei bursiere de vineri, potrivit Bloomberg. Zuckerberg, 28 de ani, a pus bazele Facebook impreuna cu alti studenti Harvard in 2004, intr-o camera de camin de la Harvard, scrie Romania libera.

Ce masini ar trebui sa eviti sa cumperi. Populara revista americana Consumer Reports a dat publicitatii o lista a celor mai populare masini pe care nu le-ar recomanda nimanui sa le cumpere. Lista include marci precum Honda, Jeep, Toyota, Dodge si Ford, iar printre modele mentionate de Consumer Reports ca fiind cele mai proaste masini figureaza Honda Civic, Jeep Liberty, Toyota Prius C, Dodge Grand Caravan si Ford Edge. Potrivit Consumer Reports, prima remarcata este Honda Civic din noua generaţie, prezentat în 2011 la Salonul Auto de la Frankfurt. Experţii publicatiei sustin ca masina este prea zgomotoasa, are o direcţie nesigura si la designul interior s-au folosit materiale de proasta calitate, scrie Income Magazine.

Legislatia privatizarii, un fel de pat al lui Procust. Mircea Ursache, fost presedinte al AVAS si actual sef al departamentului pentru administrarea intereselor statului in economie al PSD, a acordat ziarului BURSA un interviu in care arata de ce au esuat multe privatizari ale societatilor de stat si ce privatizari de succes avem. Domnia sa considera ca este greu sa faci clasamente pentru privatizarile de succes si sustine ca, in ceea ce priveste privatizarea, tara noastra a fost bagata intr-un pat al lui Procust, in care a trebuit sa se lungeasca sau sa se scurteze, in functie de situatie. Fostul sef al AVAS ne-a spus ca legislatia privatizarii a fost un mare handicap pentru ca a impus conditii restrictive cumparatorilor, impiedicandu-i, pe multi dintre ei, sa poata functiona in conditiile economiei de piata. Un alt handicap a fost gestionarea creantelor companiilor si conditiile de pre-calificare. Mircea Ursache afirma ca Romania trebuie sa schimbe metoda privatizarilor, prin infiintarea unui fond suveran, care va aduce transparenta si corectitudine in gestionarea proprietatii private a statului.

Scad preturile la smartphone-urile Apple. Reprezentantii companiei Apple au luat decizia de a scadea preturile la iPhone 4 si 4S. Pe internet circula mai multe fotografi i cu ceea ce se presupune a fi prototipul viitorului iPhone Informatia este data de revista online MacRumors. com. Potrivit acestora, discount-urile ar urma sa fie de aproximativ 50 de dolari in magazinele oficiale ale Apple. Decizia vine ca urmare a faptului ca multi dintre cei care au dorit sa-si cumpere un iPhone au amanat aceasta achizitie in asteptare viitorului model, iar scaderea pretului vine pentru a revigora vanzarile. Despre viitorul iPhone se vehiculeaza ca ar urma sa fie prezentat pe 7 septembrie, scrie EVZ.ro