Ipoteza Reuters: Carrefour iese din Romania. Reteaua ar putea fi preluata de Tesco sau Wal-Mart. Retailerul francez Carrefour, unul dintre cei mai mari jucatori din comertul local cu afaceri anuale de peste 1 mld. euro, s-ar putea retrage de pe piata locala si ar putea vinde reteaua de circa 80 de magazine competitorilor de la Auchan, o alta retea din hexagon prezenta pe piata locala, potrivit Reuters, citat de Ziarul Financiar, informeaza Realitatea.net. In contextul informatiilor aparute pe piata Georges Plassat, CEO al grupului Carrefour, a anuntat ca nu iese de pe pietele din Brazilia si China, unele dintre cele mai mari economii ale lumii. Analistii se uita acum la tari precum Indonezia, Turcia, Romania, Polonia, Taiwan si Singapore, fiecare cu afaceri intre 1 si 3 mld. euro. Britanicii de la Tesco, francezii de la Auchan si gigantul american Wal-Mart se numara printre potentialii clienti ai operatiunilor din Europa de Est. Reprezentantii din Romania ai Carrefour nu au dorit sa comenteze informatia, scrie Romania libera.

BusinessFoto: Colaj foto

Un leu la salarii costa doi lei din investitii. Rectificarea bugetara rastoarna filozofi a politica a cheltuielilor publice, taiand de la investitii pentru a majora salariile. Insa jumatate din bani se pierd pe drum Victor Ponta s-a justificat spunand ca bugetul pe care l-a preluat "era bazat pe o fi lozofi e antisociala" Guvernul mareste cheltuielile de capital cu un miliard de lei, in schimb le reducepe cele de capital - asa-numitele "investitii" - cu doua miliarde de lei la rectificarea bugetara. Anuntul a starnit dezamagire in randul Opozitiei si al unora dintre economisti, care spera ca banii statului sa ajute la relansarea economiei. Din cate a lasat de inteles ministrul Finantelor Florin Georgescu, vor ramane "in grafic" proiectele de investitii finalizate deja in proportie de 80- 85%. Celelalte, cu greu vor mai beneficia de finantate. Insa din aceeasi sursa vor fi luati bani si pentru plata arieratelor, deci este greu de crezut ca doar investitiile ineficiente vor fi stopate, scrie EVZ.ro

Germania studiaza impactul iesirii Greciei din zona euro. O comisie din Germania, condusa de secretarul de stat in Ministerul Finantelor Thomas Steffen, studiaza posibilul impact economic al unui exit al Greciei din zona euro, potrivit Financial Times Deutschland, anunta Mediafax. Surse din Ministerul german de Finante au declarat ca decizia de a infiinta comisia arata dorinta cancelarului Angela Merkel si a ministrului de Finante Wolfgang Schaeuble de a fi deplin pregatiti pentru un posibil "scenariu negativ". "Colegii fac calcule legate de consecintele financiare ale unui exit al Greciei si evalueaza cum poate fi prevenit un efect de domino asupra altor state din zona euro", au spus sursele, scrie Bursa.

Cele mai ieftine credite de consum. Cum accesam finantarile fara dobanda? In functie de magazinele de la care dorim sa facem cumparaturi ceva mai consistente, trebuie sa intrebam la fieᅡcare in parte ce astfel de parteneriate au cu finantatorii. In general, marii retaileri de electronice, eletrocasnice si IT&C, cum sunt Altex, Domo, Flanco, Media Galaxy sau eMAG, au parteneriate cu mai multi finantatori care practica sistemul de rate fara dobanda. De asemenea, in acest sistem de rate fara dobanda intra si unele mari magazine de mobila (Mobexpert, Elvila, Staer), de materiale de constructii si bricolaj (Practiker, Baumax), policlinici, saloane de infrumusetare etc. De regula, pot fi accesate intre 6 si 12 rate fara dobanda, dar uneori se ajunge si pana la 20, scrie Capital.ro

HARTA preturilor la combustibili in UE. Cu cat a crescut pretul benzinei in Romania in acest an. Un litru de benzina in Romania este in prezent mai scump, in medie, cu 10-12% fata de pretul de la inceputul lunii ianuarie. In noaptea de miercuri spre joi OMV Petrom a scumpit benzina si motorina cu cate cu 9 bani pe litru, astfel ca benzina standard 95 costa acum 6,15 lei pe litru. Petrom scumpise benzina in urma cu mai putin de o saptamana tot cu 9 bani pe litru, o decizie similara luand si Lukoil. "Benzina s-a scumpit de azi noapte. Benzina standard 95 costa 6,15 lei pe litru", a declarat, pentru gandul, reprezentantul statiei de benzina Petrom din sectorul 3, pe strada Medeleni. Fata de inceputul anului, Petrom a scumpit benzina fara plumb in medie cu 11,8%, potrivit calculelor Gandul, pe baza datelor companiei. La sfarsitul saptamanii trecute si Lukoil a majorat preturile la combustibili. Astfel, sortimentul Euroluk 95 a fost scumpit cu 9 bani pe litru, la fel ca si Euro Diesel, care costa in prezent 6,09 lei pe litru. La inceputul anului, la Lukoil sortimentul Euroluk 95 avea un pret de 5,4 lei pe litru, mai mic cu 12% fata de actualul pret.

Cat castiga romanii din Italia. VEZI sumele oficiale. Romanii din Italia declara in medie venituri de 9.100 de euro pe an, Romania fiind tara de unde provin cei mai multi contribuabili straini - 18,1%, potrivit unui studiu realizat de Fundatia Leone Moressa, scrie Gazeta Romaneasca, citata de Realitatea.net. 41,6 miliarde de euro este venitul declarat de aproape 3,4 milioane de contribuabili nascuti in strainatate. In termeni procentuali, ei reprezinta 8,2% din totalul contribuabililor si declara 5,3% din intregul venit national. Femeile declara in medie sub 10.000 de euro, fata de 14.000, cat declara im medie barbatii straini. Femeile reprezinta 42,2% din contribuabilii din strainatate. 86,4% dintre straini declara venituri din munca dependenta, in timp ce doar 19,2% completeaza si sectiunea formularului referitoare la terenuri si cladiri (la aceasta sectiune fac declaratii 84,8% dintre italieni), citeaza Romania libera.

De ce nu pot fi modificate salariile angajatilor de la Hidroelectrica. Liviu Pop a fost intrebat, vineri, intr-o conferinta de presa la Bistrita, daca i se par normale cele 70 de tipuri de indemnizatii, prime jubiliare si alte beneficii stipulate in contractul colectiv de munca al angajatilor Hidroelectrica, transmite Mediafax. "Contractele colective de munca pot fi incheiate dupa ce ai buget aprobat. Daca ai buget aprobat, in cadrul contractelor colective poate fi stabilit salariul fiecarui angajat", a raspuns Liviu Pop. Intrebat daca i se pare normal ca un sofer de la Hidroelectrica sa primeasca un salariu de 1.643 de euro lunar, Pop a raspuns: "Nu mi se pare normal un salariu de genul acesta", adaugand ca acesta ar trebui sa fie platit cu aceeasi suma pe care o primeste soferul ministrului pentru dialog social, respectiv 1.400 de lei lunar, scrie Adevarul.

APPLE castiga procesul cu SAMSUNG. Verdict in cel mai mare proces comercial al secolului: deapagubiri de 1 miliard de dolari. Potivit Reuters,tribunalul american care judeca procesul intentat de Apple companiei Samsung, acuzata ca i-a copiat patentele a acordat 1,051 dolari miliarde despagubiri constatand ca gigantul corean a incalcat unele dintre brevete Apple. Verdictul este inca citit intr-o sala de judecata din San Jose, California. La ora publicarii acestei stiri nu au fost anuntate inca toate concluziile. Principalele patente copiate de Samsung sunt cele care vizeaza functia de "multitouch" si 'bounceback", inventate de cei de la Apple. Potrivit Reuters verdictul POATE duce la interdictia de vanzare pentru unele produse Samsung, citeaza Gandul.

Aplicatii romanesti pentru smartphone. DEX. Are toate definitiile cuvintelor cuprinse in Dictionarul Explicativ al Limbii Romane. Poate functiona atat online, cat si offline. Puteti sa trimiteti rezultatele cautarii pe o adresa de mail. Liga I Romania. Totii fanii fotbalului romanesc au la dispozitie datele actualizate in timp real din Un telefon inteligent va poate face viata mai usoara Liga I. Aplicatia cuprinde clasamentul, meciurile si rezultatele lor precum si programul viitor. Cinemagia. Ai la dispozitie toate filmele care ruleaza la cinematograf si clipurile de prezentare. De asemenea, prin aceasta aplicatie iti poti face programare la cinema. Ghid TV. Cuprinde tot programul de la televizor. Daca vrei sa nu uiti de o anumita emisiune sau film, aplicatia iti pune la dispozitie o alarma care sa te atentioneze ca incepe programul favorit, scrie EVZ.ro