Gigi Becali are de recuperat 100 de milioane de euro de la statul roman. Dupa toate probabilitatile statul roman este bun de plata pentru expropierile de terenuri care au atins proprietatile lui Gigi Becali in decursul timpului. Deciziile judecatoresti definitive confirma ca Becali are de primit 100 de milioane de euro. Nu doar pentru expropierile necesare pentru autostrada Bucuresti Ploiesti are Gigi Becali de primit bani de la statul roman. "Ce, astia sunt bani?", raspunde omul de afaceri roman cand este intrebat de redactorii Capital despre cei 1.288 mp de teren de care urmeaza a fi expropriat si pentru care va primi de la stat 111.090 lei, ceea ce inseamna 86,2 lei pe metrul patrat, adica 19,1 euro/mp la cursul valutar actual. Numai pentru terenul de care a fost expropiat pentru constructia Podului Baneasa, Gigi Becali are de primit doua milioane de euro de la Primaria Municipiului Bucuresti, scrie Capital.ro

BusinessFoto: Colaj foto

Spaniolii isi retrag banii de la banci si isi parasesc tara de frica crizei. Tot mai multi spanioli isi scot banii din banci si pleaca din Spania de teama ca criza va continua sa se agraveze, astfel ca retragerile au atins in iulie nivelul record de 75 de miliarde de euro, suma echivalenta cu 7% din PIB-ul tarii, relateaza New York Times, citat de Mediafax. Retragerile depozitelor din Spania reflecta o problema mai larga a iesirilor de capital, care este de departe cea mai serioasa din zona euro. Potrivit unei note recente a bancii Nomura, capitalul care a parasit Spania in ultimele trei luni este echivalent cu 50% din PIB, reprezentand actiunile si obligatiunile vandute de investitorii straini, dar si de spaniolii care isi transfera economiile in banci straine. Retragerile de fonduri au accelerat o tendinta inceputa la jumatatea anului trecut si se produc in pofida angajamentului european de a sustine sistemul bancar spaniol cu pana la 100 de miliarde de euro, scrie Adevarul.

Sfaturile lui Mihai Tanasescu, vicepresedinte BEI, pentru Guvernul Ponta. De ce a avut Romania, in 2012, "o viteza mai mica decat era de asteptat". "Keep up the program", suna sfatul adresat autoritatilor romane de catre Mihai Tanasescu, noul vicepresedinte al BEI responsabil pe energie, referindu-se la acordul pe care Romania il are cu creditorii internationali. Intr-un scurt interviu acordat gandul, primul de dupa numirea sa, de la 1 august, in functia de la BEI, Tanasescu spune ca, pentru Romania, 2012 a fost pana acum un "an greu", in care "reformele structurale puteau fi accelerate, ceea ce nu s-a intamplat". Fostul reprezentant al Romaniei la FMI crede ca in 2013 autoritatile romane trebuie sa urmareasca cu precadere trei masuri: o mai buna prioritizare a proiectelor finantate din bani publici, venituri mai mari la bugetul de stat, mai ales prin reducerea evaziunii fiscale si o absorbtie mai mare a fondurilor europene. Desi pentru Romania acest an a inceput bine din punct de vedere economic, ulterior trendul a devenit descrescator, arata fostul reprezentant al Romaniei la FMI, potrivit Gandul.

5 motive pentru care chinezii nu investesc în România Când îşi pune ceva în cap, este greu de crezut că nu duce până la capăt. Vorbim despre poporul chinez, a cărui expansiune în lumea largă sperie Occidentul, mai ales prin ofensiva economică. La noi însă li s-a „înfundat”. Investițiile chineze în România sunt incredibil de mici. Motivele sunt multe. August 2012. China stabileşte un nou record în ceea ce priveşte numărul de milionari, cu reşedinţa în ţară, conform publicaţiei Hurun Report (o versiune chineză a publicaţiei americane Forbes), noteaza Income Magazine.

Retrogradarea Transgaz bate la ochi. Decizia de ieri a "Standard&Poor's" de retrogradare a companiei nationale de transport a gazelor naturale "Transgaz" (TGN) vine cu doar cateva saptamani inainte ca statul sa lanseze oferta publica secundara (SPO) pentru vanzarea a 15% din actiunile TGN pe Bursa de Valori Bucuresti (BVB). Avand in vedere acest anunt, este putin probabil ca investitorii sa se inghesuie sa mai cumpere actiuni TGN. Vom repeta oare esecul ofertei "Petrom", in conditiile in care "Transgaz" detine monopolul transportului de gaze, este o companie solida si profitabila? Sau are cineva interesul sa puna presiune pe stat pentru ca acesta sa fie nevoit sa vanda cat mai ieftin? scrie Bursa.

Turistii germani salveaza Europa de Sud-Est. In ciuda crizei, germanii raman campioni mondiali la turism. Locuitorii din Europa de Sud-Est se bucura ca germanii contina sa calatoreasca, pentru ca ei au doar de profitat. Final de sezon bun pentru turismul sud-est european, cel putin in privinta numarului de vizitatori din Germania. Anul a debutat cu a atitudine oarecum rezervata, mai ales in privinta Greciei. Previziunile se refereau la un "an catastrofal", in care volumul rezervarilor urma sa scada cu aproape o treime. Dar, cele mai noi statistici sunt imbucuratoare: Grecia ramane in topul preferintelor turistilor germani, dupa Spania si Turcia. "Diferentele se reduc de la luna la luna", spune Kathrin Spichala, de la cel mai mare concern turistic din lume, TUI. Daca trendul se mentine, grecii ar putea finaliza actualul sezon cu un minus de 10 procente, fata castigurile inregistrate in 2011. Bransa turistica, optimista prin traditie, califica aceste date ca fiind un succes, scrie Deutsche Welle.

Restructurari la Realitatea TV. Din 630 de angajati vor ramane 300. Realitatea TV va trece printr-un proces de restructurare, din cei 630 de angajati cati are in prezent televiziunea de stiri urmand sa fie pastrati aproximativ 300, a declarat, pentru Mediafax, Gabriel Bugnar, noul director general al Realitatea TV. Producatorul Gabriel Bugnar a avut marti seara prima sedinta in calitate de director general al Realitatea TV cu angajatii televiziunii de stiri. El i-a informat pe acestia ca urmeaza sa faca un plan de restructurare al Realitatea TV, care prevede reducerea numarului de angajati la jumatate. Contactat de Mediafax., Gabriel Bugnar a confirmat faptul ca i-a informat pe angajatii Realitatea TV ca televiziunea va trece printr-un proces de restructurare. "Este evident ca trebuie sa urmeze un plan de restructurare. Din 630 vor ramane 300", a spus Bugnar.

Cum rateaza Romania un plus de 3,8% la cresterea PIB. Un raport al Senatului francez vorbeste de persistenta practicilor "frauduloase" in absorbtia fondurilor UE. In pofida unei rate extrem de reduse a absorbtiei banilor, Ministerul Afacerilor Europene cere Comisiei Europene pentru 2014-2020 chiar mai multi bani decat pentru actualul exercitiu. Lipsita de experienta si de capacitati administrative si judiciare, cu o persistenta a practicilor frauduloase la atragerea fondurilor UE, incapabila sa foloseasca banii pentru cresterea sa economica. Asa este descrisa Romania, alaturi de Bulgaria, intr-un raport recent al Comisiei de Afaceri Externe a Senatului francez, aparut luni pe site-ul de internet Euractiv.ro. Potrivit raportului semnat de cinci senatori francezi, Romania a reusit sa absoarba, pana in ianuarie 2012, doar 4% din fondurile alocate de UE, in timp ce rata de absorbtie a Bulgariei a fost de 19%, in aceeasi perioada, scrie Romania libera.

Faliment personal. Vestă de salvare sau piatră de moară? Sunt voci care susţin că o lege a falimentului personal este baza capitalismului şi dau drept exemplu cea mai flexibilă şi avansată economie a lumii, cea a Statelor Unite. Altele consideră că stabilitatea sistemului financiar ar putea fi pusă în pericol de o lege care să permită ştergerea datoriilor debitorului şi, drept urmare, băncile ar trebui să administreze supraîndatorarea şi intrarea în încetare de plăţi a clienţilor. Oricum, un model de bune practici încă nu există. Dar dintre cele 27 de state membre ale UE, doar una singură face notă discordantă: România, scrie Income Magazine

Olanda refuza sa mai dea bani pentru Grecia. Olanda nu isi va aduce contributia la un eventual nou ajutor financiar pentru Grecia, chiar daca Atena va primi un ragaz suplimentar pentru insanatosirea finantelor sale, a afirmat, marti, premierul olandez in exercitiu, Mark Rutte, citat de AFP. "Au fost hotarate doua mari planuri de salvare pentru Grecia", a declarat Rutte in cursul unei dezbateri electorale transmise la televiziune, cu opt zile inaintea alegerilor legislative. "Voi fi impotriva" (unui nou ajutor financiar), a mentionat Rutte, adaugand: "Grecia ar putea obtine un ragaz suplimentar cu conditia ca asta sa nu mai coste bani", citeaza Adevarul.

Un smartphone care da clasa iPhone. Rezista la praf si la apa. La targul IT IFA Berlin care se desfasoara zilele acestea in capitala Germaniei au fost lansate zeci de telefoane inteligente, iar printre acestea se numara si smartphone-ul cu cea mai mare rezistenta la apa. Sony Mobile Communications ("Sony Mobile") a anuntat o noua gama de telefoane Xperia cu ocazia targului IFA Berlin 2012. Unul dintre aceste telefoane este Xperia V. Acesta este este smartphone-ul cu cel mai mare nivel de rezistenta la praf si la apa pe un smartphone (IP55/57+), care asigura protectie la scufundarile de pana la 1 m, timp de 30 de minute, scrie Capital.ro