​Protestele din Orientul Mijlociu ridica pretul petrolului. Cotatiile petrolului brut au urcat ieri, la bursele din New York si Londra, ajungand la cel mai ridicat nivel din ultimele trei saptamani, pe fondul temerilor legate de faptul ca protestele din Yemen si Libia ar putea ameninta livrarile de profil din Orientul Mijlociu. La baza avansului pretului petrolului au stat si sperantele investitorilor privind adoptarea de noi masuri de stimulare economica de catre banca centrala americana (Federal Reserve). Pretul petrolului West Texas Intermediate (WTI) cu livrare in octombrie a urcat cu 1,23 dolari (1,3%) la ora 10.03, la New York Mercantile Exchange, ajungand la 98,24 dolari/ baril. La ICE Futures Europe din Londra, cotatia titeiului Brent cu livrare in octombrie a crescut cu 89 de centi (0,8%), la 116,85 dolari/baril, scrie Bursa.ro.

BUSINESS REPORTFoto: Colaj foto

Povestea fierbinte a unei cariere la rece. În urmă cu 11 ani, intra timid într-o companie cu imagine conservatoare, care se dezvolta inerţial, cu misiunea clară de a implementa varianta modernă a noţiunii de marketing eficient. De atunci, lucrurile s-au schimbat radical şi definitiv şi a început o relaţie de cursă lungă între Arctic şi Monica Iavorschi. Compania s-a transformat într-un brand multinaţional, iar omul a ajuns unul dintre cei mai puternici CEO din România, care conduce astăzi o afacere de peste 200 de milioane de euro, scrie Income Magazine

Haosul economic implineste 4 ani: Acesti oameni au de doua ori mai multi bani. Maine se implinesc 4 ani de la momentul zero al crizei financiare si economice prin care trece planeta, ajunsa acum in faza crizei datoriilor suverane. La 4 ani de la intrarea sub protectia legii falimentului, banca Lehman Brothers a iesit din faliment dupa ce a trimis o unda de soc in toata lumea financiara care a creat caderi masive pe bursa, falimente bancare mici dar numeroase in America, indatorari excesive ale statelor care n-au lasat bancile mari sa cada si nu in ultimul rand recesiune economica in aproape toata lumea. De la falimentul Lehman Brothers din dimineata zilei de 15 septembrie 2008 s-au intamplat multe lucruri, criza fiind resimtita in absolut toate domeniile de activitate, unda de soc depasind orice bariera: in acesti patru ani au cazut guverne, au avut loc falimente, unele mai mari altele mai mici, au avut revolte populare animate de nemultumirile legate de somaj si saracie, am trait si traim in continuare pericolul ca unele structuri precum zona euro sa sufere modificari sau chiar falimentul Greciei, anunta Capital.ro.

Seceta ne costa 800 milioane euro in agricultura. Irigatiile ar fi redus la jumatate pierderile. Dependenta agriculturii de capriciile naturii este, anul acesta, mai valabila decat oricand. Atunci cand ploua pre mult, recoltele se ineaca si mare parte a culturilor se strica. Iar atunci cand nu ploua, asa cum se intampla anul acesta, recoltele nu ajung la maturitate. Conform unui studiu al BCR, pierderile cauzate de seceta se vor ridica la 800 milioane euro, dar aproape jumatate din aceasta suma ar fi putut fi evitata daca agricultorii romani ar fi avut sisteme de irigatii. Paradoxal, insa, Romania importa alimente, inclusiv grau (care nu este suficient pentru consumul intern), desi ne situam pe locul cinci in Uniunea Europeana dupa suprafata totala arabila. Daca productivitatea ar fi la nivelul mediu al UE, Romania ar putea sa isi dubleze productia agricola, sa tripleze exporturile de produse alimentare si sa hraneasca patru tari de marime similara, informeaza Business Cover.

„Băieții deștepți” din energie - next generation Dispariția așa-zișilor băieți deștepți din energie, în urma denunțării contractelor bilaterale cu Hidroelectrica, a schimbat complet piața de comerț cu electricitate, pentru că toate cele 200 de companii existente pornesc de-acum cu șanse egale. Se impun doar aceia care câștigă licitații pe bursa de energie sau contracte în urma unor concursuri organizate de diferite instituții, firme sau regii autonome deținute de autoritățile locale. Până la proba contrarie, principalul criteriu de impunere în fața concurenței îl reprezintă prețul oferit sau cerut. Prin urmare, conotația negativă de „băiat deștept” prinde acum o nouă formă, scrie Income Magazine

Cum folosesc firmele din Romania indicatorii cheie de performanta. Consultantii din domeniu spun ca la noi sunt folositi in special indicatorii cheie de performanta care monitorizeaza aspectele de natura financiara, precum cifra de afaceri, profitul sau raportul profit brut la cheltuieli operationale. Madi Radulescu, Managing Partner la MMM Consulting, spune ca, odata cu venirea in Romania a companiilor multinationale care au implementat un sistem integrat de business, conducerea pe baza de bugete, obiective de vanzari, managementul de proiect etc, a inceput sa fie aplicata si conducerea pe baza de indicatori. "Acest lucru a fost insa specific companiilor multinationale, si aproape numai acestora, pentru o perioada foarte lunga de timp. In mediul de afaceri romanesc, utilizarea unor indicatori de performanta (Key Performance Indicators, KPIs) pana la nivel individual a inceput sa se contureze la inceputul anilor 2000 si s-a accelerat in ultimii ani, devenind astazi o preocupare mai vizibila, mai ales dupa modificarea Codului Muncii, care cere indicatori specifici de evaluare a performantei", explica pentru startups.ro Madi Radulescu. Integral pe Startups.ro.

Instanta, ultima solutie pentru conflictul de la SIF Muntenia. SIF Muntenia a fost chemata in judecata, ieri, de saptesprezece persoane, care solicita suspendarea hotararilor actionarilor, din iulie, privind revocarea Consiliului Reprezentantilor Actionarilor si alegerea unuia nou, potrivit unui comunicat transmis Bursei. Procesul are termen de judecata pe 17 septembrie. Instanta pare singura cale de solutionare a conflictului dintre noii reprezentanti ai actionarilor, alesi in Adunarea maraton din 7 iulie, si administratorul SIF Muntenia, SAI Muntenia, care se afla in razboi inca din primavara. Prima inclestare intre grupul de actionari revolutionari din jurul lui Gheorghe Iaciu si administratorul SIF4, SAI Muntenia, a avut loc la Adunarea Generala din 12 aprilie. Atunci, unii actionari au solicitat dividende mai mari si au cerut socoteala conducerii pentru situatiile financiare, anunta Bursa.ro.

De ce este Transilvania magnet pentru investitorii olandezi. O noua fabrica olandeza va fi construita in judetul Cluj. Este vorba de o fabrica ce va avea ca obiect resaparea anvelopelor de camioane si care va fi construita in localitatea Gilau. Investitia va fi de circa 1,5 milioane de euro si va fi realizata de grupul EVW Holding, a anuntat actionarul principal al concernului olandez, Ad van Wijk. "Noi credem ca piata anvelopelor resapate reprezinta o nisa excelenta, iar anvelopele resapate de calitate sunt mai bune decat anvelopele second-hand si, in acelasi timp, reprezinta o alternativa de calitate la anvelopele noi ieftine", a spus Ad van Wijk. Anuntul a fost facut cu prilejul sarbatoririi a 20 de ani de activitate pe piata romaneasca a grupului olandez. In aceasta perioada, grupul de firme condus de Ad van Wijk a investit pe piata romaneasca suma de 56 de milioane de euro, mai mult decat a investit concernul finlandez Nokia in fabrica de telefoane mobile din Jucu, inchisa in toamna anului trecut. "Noi am investit, in medie, circa trei milioane de euro pe an, iar in acest an ne vom respecta traditia", a spus Ad van Wijk. Omul de afaceri olandez si-a amintit faptul ca a venit prima data in Romania dupa Revolutia din anul 1989, cu ajutoare, informeaza Romania Libera.