Ponta si-a pierdut optimismul cu privire la soarta privatizarii Oltchim. Premierul Victor Ponta nu mai este la fel de optimist cu privire la sansa Oltchim de a-si gasi un mare investitor care sa-l salveze. Inainte de privatizarea esuata cu Dan Diaconescu, primul-ministru era optimist datorita numarului mare de caiete de sarcini cumparate. Dar de la intentie pana la oferta ferma si reusita este cale lunga (cat un foileton de-al lui Dan Diaconescu, in direct si in reluare). Cum Oltchim a devenit mai tare ca Elodia, Victor Ponta a declarat, ieri: "In acest moment, cel mai important este sa venim cu planul de restructurare la Oltchim, apoi vor veni si investitorii. Dar sa nu ne facem iluzii, nu foarte multe. Nu este un domeniu industrial unde sa se inghesuie foarte multi investitori. Este un domeniu care merge destul de prost in Europa si in lume si nu sunt foarte multi inves-titori. Singurul investitor puternic care si-a manifestat interesul, dar apoi s-a retras, a fost TISE. Eu as vrea sa fie investitori si din America, din Franta si din Germania, dar nu sunt investitori puternici si capabili care si-au manifestat interesul", scrie Bursa.ro.

BUSINESS REPORTFoto: Colaj foto

Schimbarea la fata a fabricilor comuniste. Malluri, birouri, blocuri de locuinte ori pur si simplu maidane asteptand venirea unor vremuri mai bune. Majoritatea intreprinderilor de dinainte de 1989 au disparut definitiv de pe harta Capitalei In 1990, pe portile uzinei Republica intrau, zilnic, 10.000 de oameni in trei schimburi. "Cand unii veneau si altii plecau, toata platforma asta pe care o vedeti aici devenea neincapatoare. Unii mergeau cu metroul, altii cu tramvaiul, altii se inghesuiau in autobuze... Sute de oameni din fiecare schimb luau trenul, ca stateau in satele dinspre Oltenita", isi aminteste Stefan Boboc, unul dintre fostii angajati ai uzinei. Azi, Republica este in faliment de mai bine de opt ani, dupa o privatizare ratata in 2003, anunta Capital.ro.

Apocalipsurile de după... sfârșitul lumii Să presupunem că pe 22 decembrie 2012 lumea toată va sărbători faptul că nu a venit sfârşitul lumii, aşa cum prezice, în unele interpretări, complicatul calendar mayaş. Pentru români, bucuria va fi probabil cea mai scurtă de pe planetă: zece zile doar. Un curs de schimb leu-euro apropiat de 5 lei, preţul benzinei şi al motorinei prinse într-un carusel al creşterilor fără oprire, un an de secetă severă şi proiecţii fiscale tot mai împovărătoare pentru populaţie, dar şi pentru firme. Dacă pe 21 decembrie 2012 nu va veni apocalipsa prevestită de mayaşi, începând cu ianuarie 2013 românii vor avea neşansa să experimenteze la ei acasă o apocalipsă locală, cu grave consecințe sociale, scrie Income Magazine.

RAFO: 3 variante de repornire a rafinariei. In 10 zile se va alege una din ele. Actionarul majoritar si administratorii societatii RAFO Onesti au gasit trei variante privind aplicarea programului de modernizare a instalatiilor pentru reluarea fabricatiei, afirma liderul sindical Ion Marian. "Ei au gasit trei variante care pot fi aplicate in acest caz prima fiind implicarea actionarului majoritar in finantarea Programului cu 20% din suma totala necesara, a doua este gasirea unui partener in aceasta afacere, iar a treia scoaterea la vanzare a rafinariei", a declarat, marti, pentru Agerpres, Ion Marian, membru al Compartimentului de Informatii publice de la RAFO, presedintele sindicatului "Rafinorul". Potrivit acestuia discutiile purtate pe parcursul ultimelor saptamani de reprezentantii Rafo la Guvern pentru acordarea unei garantii de stat la accesarea unui credit bancar pentru aplicarea programului de modernizare si descoperirea unei importante oportunitati de piata, bitum, pentru rafinariile din Onesti si Darmanesti, aflata in proprietatea RAFO, "sunt si ele argumente in favoarea ideii ca in scurt timp se va hotara soarta Rafo", informeaza Money.ro.

Cum vrea sa ii ademeneasca primarul din Lugoj pe nemtii de la BMW. Posibilitatea ca producatorul german de autoturisme sa deschida o fabrica in Europa de Est a declansat o cursa a promisiunilor. La asta stam bine, dar mai greu e cu infrastructura. Zvonul ca BMW are in vedere Europa de Est pentru o fabrica, aparut in luna mai, a pus pe jar autoritatile din Romania. Ca sa nu repete episodul Mercedes, din 2008, cand Daimler a ales Ungaria in detrimentul Timisului, autoritatile lugojene intind de pe acum podul cu flori spre Munchen. Primarul Francisc Boldea e gata sa le ofere aproape gratis terenul pentru fabrica si conectarea la utilitati. "In zona industriala a orasului avem disponibile 36 de hectare de teren pe care suntem dispusi sa le concesionam catre BMW la pretul modic de 2 lei metrul patrat, pana la construirea fabricii. Ulterior, le vom vinde terenul la un pret foarte bun", a declarat edilul. Racordarea la utilitati ar fi suportata tot de primarie, scrie EVZ.

Cum vom munci peste 5 ani? Mai mult, dar de la distanţă Piaţa muncii s-a schimbat atunci când economia creştea. A luat apoi o cu totul altă turnură iar acum se luptă să intre pe linie de echilibru . După atâtea modificări, cei mai dezorientaţi au rămas angajaţii, care se tem de ce ar putea să le rezerve următorii ani. Dacă ar putea avea un glob de cristal, ar fi cei mai fericiţi. Ar şti exact ce se va întâmpla cu veniturile lor, s-ar pregăti pentru meseriile care vor fi cele mai căutate şi ar intra într-un ritm de lucru potrivit anilor care urmează. Angajaţii nu pot face o astfel de incursiune în viitor şi, de altfel, nici angajatorii nu pot face predicţii detaliate, scrie Income Magazine

O noua amnistie pentru romanii cu restante la Fisc. Companiile si contribuabilii care isi vor plati principalul restantei ar putea scapa si de majorarile de intarziere, si de penalitati, si de dobanzile aferente. Anul trecut, in perioada octombrie-decembrie, datornicii restantieri la Fisc plateau doar suma reprezentand principalul impozitelor si dobanda aferenta, fiind scutiti 100% de penalitati. Ulterior, in perioada ianuarie-iunie 2012, aceasta scutire a fost de doar 50% din penalitati, dobanda fiind in continuare platita. Acum, un grup de parlamentari a depus la Senat o initiativa legislativa in baza careia scutirea se va extinde si asupra dobanzii aferente datoriei. Daca proiectul va deveni lege, scutirea va fi de 100% in primele trei luni de la termenul de referinta si de 50% dupa sase luni. Iar termenul de referinta va fi ultima zi din luna anterioara datei de intrare in vigoare a viitoarei legi. De exemplu, daca legea ar intra in vigoare din noiembrie, atunci scutirea de accesorii (penalitati, majorari si dobanzi) va fi de 100% de la 31 octombrie pana la 31 decembrie 2012 si de 50% in perioada 1 ianuarie - 30 martie 2013, anunta Adevarul.

Salariile profesorilor sunt reduse sau inghetate in tot mai multe tari europene. Saisprezece tari europene au redus sau au inghetat salariile profesorilor ca urmare a dificultatilor economice. Profesorii din Irlanda, Grecia, Spania, Portugalia si Slovenia sunt cei mai afectati de restrictiile bugetare si de masurile de austeritate, conform unui raport publicat de Comisia Europeana cu ocazia Zilei mondiale a profesorilor. Salariile profesorilor din Bulgaria, Cipru, Estonia, Franta, Ungaria, Italia, Letonia, Lituania, Regatul Unit, Croatia si Liechtenstein au scazut usor sau au ramas la acelasi nivel. Cu toate acestea, raportul "Salariile si sporurile profesorilor si directorilor de scoli din Europa 2011/12" arata, de asemenea, ca in patru tari, Republica Ceha, Polonia, Slovacia si Islanda, salariile profesorilor au crescut incepand cu mijlocul anului 2010, in timp ce in Romania au ajuns la nivelurile de dinainte de criza. Integral pe EurActiv.ro.

Primul "baiat destept" amenintat cu insolventa. Petprod, unul dintre cei mai importanti comercianti de energie din Romania, este amenintat cu insolventa dupa ce Alpha Bank a cerut luni judecatorilor Tribunalului Bucuresti declansarea acestei proceduri. Banca a solicitat insolventa Petprod in 8 octombrie si a primit ca termen de judecata data de 14 ianuarie 2013. Jack Cutisteanu, directorul general si proprietarul companiei, a fost surprins de actiunea bancii, insa explica aceasta situatie printr-un conflict mai vechi ce se deruleaza in justitie intre Petprod si Alpha Bank. "Avem pe rol un conflict cu banca si cred ca s-au grabit putin. Exista un credit cu esalonare. Nu e mare. Exista o diferenta esentiala cu privire la interpretarea unor prevederi legale si din punctul nostru de vedere ne-au retinut ilegal niste bani. Daca noi avem dreptate nu mai avem datorii catre ei. E o surpriza modul in care au actionat, insa noi ii vom contrazice", a declarat pentru Capital Jack Cutisteanu.