Bancile, rol semnificativ in restructurarea companiilor. Rolul bancilor in restructurarea companiilor este semnificativ, avand in vedere ca pozitia acestora in randul creditorilor este deosebit de insemnata, a declarat, ieri, viceguvernatorul Bancii Nationale a Romaniei (BNR) Bogdan Olteanu, in deschiderea Conferintei "Rolul bancilor in restructurarea companiilor", organizata de Ziarul BURSA, cu sprijinul BNR. "In conditiile unei rate a creditelor neperformante de 17% si a reducerii gradului de acoperire a creditelor cu garantii reale, din cauza deprecierii activelor, bancile sunt foarte prezente intre creditorii companiilor", a precizat domnia sa. Arin Octav Stanescu, Managing Partner in cadrul casei de avocatura "Stanescu, Milos, Dumitru si Asociatii", este, insa, de alta parere. Domnia sa sustine ca, in ultimii doi ani, "bancile nici nu au vrut sa auda de restructurari", scrie Bursa.ro.

BUSINESS REPORTFoto: Colaj foto

Cum au modificat cei 4 ani de criza comertul exterior al Romaniei. Tendinte si cauze. Dupa patru ani de la debutul crizei economice ( consemnata in trimestrul IV 2008 pentru Romania), structura comertului exterior romanesc s-a modificat considerabil pe partea de importuri. Daca in primele trei trimestre din 2008 s-a pornit de la un echilibru de circa 70% pe zona UE si 30% pe zona non-UE, in aceeasi perioada din 2012, raportul a revenit la aceleasi valori in primul caz, dar s-a modificat cu patru procente pe partea de importuri in favoarea UE. Cea mai mare pondere a exporturilor catre Uniunea Europeana a fost atinsa in 2009, cand a crescut semnificativ si a atins valoarea de 74,1%, pe fondul diminuarii cu circa o septime a livrarilor catre statele membre ale acesteia. Ulterior, revenirea la niveluri mai mari a exporturilor s-a facut in ritm mai redus pentru destinatiile UE, iar ponderea lor a coborat in punctul de plecare de 70,4%, anunta Cursdeguvernare.ro.

Cât câştigă cel mai bine plătit agricultor din România Cel mai mare venit din agricultură a fost obţinut anul trecut de un locuitor din judeţul Timiş, respectiv 2,06 milioane lei (490.000 euro), potrivit datelor furnizate Income Magazine de către ANAF. Vezi mai jos topul celor mai mari 10 venituri din agricultură în 2011. Pe locul doi în clasament se situează, la mare distanţă, un bucureştean din sectorul 3, care a declarat anul trecut un venit de aproape 1 milion de lei, scrie Income Magazine

Piata imobiliara, intre lipsa de incredere si lipsa de investitori. Cum piata imobiliara a fluierat rau in biserica de prin 2008 incoace, e firesc ca numarul de tranzactii sa fie redus si cu valori mici. Asa ca, potrivit consultantului imobiliar Jones Lang LaSalle (JLL), in al treilea trimestru al acestui an activitatea investitionala a avut in varf achizitionarea turnului Tower Center International de langa Piata Victoriei de catre oamenii de afaceri Dragos Bilteanu si Ioannis Papalekas. Papalekas si Bilteanu au platit circa 47,5 milioane de euro pe Tower Center International, imobil falimentar si aflat in blocaj de multi ani din cauza neintelegerilor intre proprietari. Alte doua cladiri de birouri de volume mai mici, HQ Victoria si Litexco Stirbey Center, au intrat si ele pe lista de tranzactii, in vreme ce Auchan si-a cumparat magazinul din Ploiesti, unde functiona cu chirie, informeaza Business Cover.

Romania, vanduta la hectar. Potrivit tratatului de aderare la UE, incepand cu anul 2014, strainii vor putea cumpara terenuri agricole in Romania. Pamantul romanesc fiind de cea mai buna calitate, precum si foarte ieftin, este lesne de prevazut ca cererea va fi enorma. Autoritatile romane au renuntat sa mai faca demersurile necesare pentru a amana liberalizarea pietei funciare, asa cum au facut cele din Polonia, Ungaria, Cehia si Slovacia. Desi tratatul stabileste o perioada de tranzitie de sapte ani de la aderare, permitand statelor membre sa mentina restrictiile in privinta achizitiei de terenuri agricole si forestiere de catre persoane fizice si juridice din alte tari, in ultimii ani, mari suprafete din terenul arabil al Romaniei au ajuns in proprietatea unor entitati straine, scrie Capital.ro.

Antreprenorii români atinşi de mirajul african Africa, al doilea cel mai mare şi mai populat continent din lume , cu peste un miliard de locuitori, nu mai este demult ignorat de companiile globale şi investitori. Intuind că va deveni următoarea poveste de succes, după Asia, mai mulţi oameni de afaceri români au acostat deja aici, iar alţii le calcă pe urme, sperând ca „visul african” să se transforme în realitate. Cel care a pus bazele clubului exclusivit al antreprenorilor români din Africa este Frank Timiş, care în 2005 a cumpărat 30% din African Minerals, fosta Sierra Leone Diamond Corporation. A fost urmat de Ovidiu Tender, precum şi de companiile de IT Siveco şi Total Soft, firma de construcţii Delta ACM, producătorul de vagoane Astra Vagoane, scrie Income Magazine

Tara, lasata de capul ei. Ce previziuni economice au specialistii. Ocupat cu lupta politica, guvernul nu a luat masuri pentru a sprijini economia, iar aceasta a inceput din nou sa scada, spun analistii. Maine, Statistica prezinta cele mai importante date din ultimele luni: evolutia economiei in perioada iulie - septembrie. A reusit sau nu economia sa inregistreze o crestere fata de trimestrul anterior sau, dimpotriva, a intrat din nou pe scadere? Altfel spus, s-a consolidat cresterea economica timida din prima parte a anului sau nu? Opiniile analistilor sunt impartite. Mersul prost al industriei, agriculturii dar si al constructiilor, au retrimis economia pe scadere, spun unii economisti." Cred ca in trimestrul trei economia a performat mai slab fata de trimestrul doi. Productia industriala, care a fost in criza unul din motoarele cresterii, a evoluat slab", a spus pentru EVZ economistul Florin Citu. Statul nu a luat nicio masura pentru a sprijini mediul de afaceri, prin urmate nici acesta nu a avut cum sa progreseze, spune acesta. "N-am vazut progrese nici in privatizari, nici la nivelul reformei statului, a numarului de angajati. Nu a fost nevoie de o masura negativa pentru a descuraja economia. A fost suficient ca statul sa nu faca nimic". Integral in EVZ.

Eugen Anca: "Autoritatile vor pierde procesul cu Dan Diaconescu in cazul Oltchim". Autoritatile vor pierde procesul cu Dan Diaconescu pentru esecul privatizarii Oltchim, crede Eugen Anca, cunos-cut in Romania pentru implicarea sa in restituirea Tezaurului Romaniei, aflat la Moscova. Domnia sa ne-a spus ca jurnalistul nu era obligat sa semneze contractul dupa zece zile de la adjudecarea licitatiei, ci dupa indeplinirea conditiilor suspensive, respectiv dupa autorizarea operatiunii de catre Consiliul Concurentei. Domnul Anca ne-a precizat: "In caietul de sarcini scrie clar ca suma pentru pachetul majoritar de actiuni trebuie achitata la data pre-finalizarii contractului, iar data pre-finalizarii intervine la expirarea termenului maxim de zece zile lucratoare de la data indeplinirii conditiilor sus-pensive. Desi in caietul de sarcini nu este prevazuta obligatia prezentarii banilor, Dan Diaconescu a facut dovada fondurilor necesare, chiar in interiorul celor 10 zile impuse de guvernul Ponta", informeaza Bursa.ro.

Lamborghini Aventador LP 700-4 Roadster. Mult asteptata versiune "deschisa" a modelului Aventador a fost dezvaluita, in perspectiva Salonului de la Detroit din ianuarie, unde isi va face debutul oficial la nivel mondial. Noul Lamborghini Aventador LP 700-4 Roadster se prezinta intr-o nuanta speciala de albastru, denumita Azzuro Thetis si cu jante Dione pe 20 si 21 inch, mai usoare in total cu 10 kg. Utilizarea materialelor usoare pe scara larga este vizibila peste tot - la elementele aerodinamice, montanti, pavilion. Acesta din urma, format din doua parti, cantareste doar 12 kg si nu dispune de niciun fel de mecanism, fiind indepartat manual si depozitat in portbagaj! La realizarea pavilionului se foloseste o tehnologie foarte avansata, materialul fiind o combinatie intre fibra de carbon stratificata si injectia de rasini, scrie 24auto.ro.