Energia "verde" ne va scumpi facturile cu 30 de euro/MWh, in patru ani. Consumatorii vor plati, in perioada 2015-2017, circa 25-30 de euro in plus pe MWh pentru energia obtinuta din surse regenerabile, potrivit estimarilor ANRE (reglementatorul pietei de energie). In prezent, platim circa 7 euro/MWh, astfel ca scumpirea derivata din darea in folosinta a noilor unitati neconventionale de productie este una accelerata si ingrijoratoare, pentru ca nu este singura majorare care ne asteapta. Tara noastra s-a angajat, fata de Uniunea Europeana, sa reduca emisiile poluante cu 20% si sa creasca cota energiei din surse regenerabile cu 20% pana in 2020. Ca sa atragem investitii in energia "verde", tara noas-tra a adoptat sistemul de cote obligatorii de certificate verzi, care este suportat exclusiv de consumatori, scrie Bursa.ro.

BUSINESS REPORTFoto: Colaj foto

Singurele locomotive romanesti, facute de o echipa de cercetatori. Le vand nemtilor. Echipa de la un fost institut de cercetare a fabricat o locomotiva de la zero pe care a vandut-o in Ungaria si Cailor Ferate Germane. Softronic Craiova este, in prezent, singurul producator de locomotive din Romania dupa ce la Electroputere Craiova nu s-a mai fabricat nicio unitate de ani de zile iar fabrica si-a scos productia de locomotive din obiectul de activitate, scrie economica.net. La Craiova se face o locomotiva 100% romaneasca pe care o cumpara nemtii cu peste 3 milioane de euro. Nu, nu este vorba despre locomotiva Electroputere care, de alfel, nici nu mai e in productie ci de un produs nou pe care l-au imaginat si apoi produs designerii si inginerii de la Softronic SRL, o firma infiintata in 1999 cu echipa de la un fost institut de cercetare din localitate, anunta Capital.ro.

Razboi pe chiriile de lux din Satul Francez. Administratia Parcurilor a incasat milioane de euro din chirii, dar nu vrea sa plateasca taxe si impozite de peste 500.000 de euro Desi imobilele din Satul Francez aduc sume insemnate la bugetul Ad ministratia Lacuri Parcuri si Agrement Bucuresti (ALPAB)- administratorul cladirilor, institutia nu si-a platit darile. Astfel ca a ajuns sa datoreze Primariei Sectorului 1, condusa de Andrei Chiliman, peste 500.000 de euro, iar suma se mareste de la o zi la alta din cauza penalitatilor. Edilul ameninta ca va executa silit ALPAB. Mare parte din datorii s-au acumulat pe vremea cand sef al Administratiei era Radu Popa, actual director de investitii in cadrul ALPAB. Cert este ca imobilele din cartierul considerat de lux sunt inchiriate cu mii si chiar zeci de mii de euro pe luna. De exemplu, numai pentru "La Club", chiriasul achita lunar aproape 23.000 de euro, bani care intra in conturile Administratiei, informeaza EVZ.

Avocatii norocului. Economia gafaie, afacerile cu statul zbarnaie Desi criza financiar -bugetara a taiat masiv cheltuielile institutiilor publice, unele domenii au fost ocolite cu mare grija. Sume uriase au fost platite din bani publici catre case de avocatura, multe dintre ele ale unor politicieni sau apropiate de partide aflate la putere. Asta desi institutiile contractante aveau armate de juristi proprii. In ultimul deceniu, lumea avocatilor a devenit extrem de influenta in raport cu puterea de stat si marea finanta. Conexiunile reprezentantilor de varf ai breslei cu exponentii guvernamentali, parlamentari si ai mediului de afaceri (mai ales ai marilor corporatii) le asigura acestora acces la informatii vitale si, in final , la bani￯ foarte multi bani, scrie Income Magazine

Analiza: Firmele n-au depasit criza inceputa in 2008. In ultimii trei ani au disparut peste 100.000 de firme, iar supravietuitoarele obtin profituri pe jumatate fata de cele din 2008, avand cu 560.000 de salariati mai putin. Performantele anului 2008 n-au mai fost atinse de companiile romanesti nici dupa un an de la iesirea oficiala din recesiune, arata datele privind activitatea intreprinderilor in 2011 comunicate ieri de Institutul National de Statistica. Daca in 2008 Romania avea 534.525 de firme in care lucrau 4,41 milioane de salariati, acum mai functioneaza doar 430.608 firme cu doar 3,8 milioane de salariati. Investitiile acestora au scazut de la 144 la 143,3 miliarde de lei, iar profiturile s-au injumatatit. Totalul profiturilor obtinute in 2008 era de 32,5 miliarde de lei, pentru ca in 2011 suma sa scada la 15,6 miliarde de lei. Cat despre valoarea adaugata, aceasta a scazut de la 222,9 miliarde de lei la 213,2 miliarde de lei. Doar cifra de afaceri a crescut usor, de la 958 la 1.006 miliarde de lei, scrie Adevarul.

Pretul aurului si al petrolului continua sa creasca. Pretul aurului a urcat ieri, la New York, pentru a doua sesiune bursiera consecutiva, pe fondul deprecierii dolarului si al temerilor legate de tensiunile din Orientul Mijlociu, care au alimentat cererea pentru acest metal considerat investitie sigura. Cotatia aurului cu livrare in decem-brie a cres-cut cu 0,9% la ora 09.45, la Comex New York, ajun-gand la 1.729,40 dolari uncia. La Londra, aurul cu livrare imediata avea o cotatie de 1.729,85 dolari/uncie, mai mare cu 0,9% fata de ultima zi a saptamanii trecute. Pretul argintului cu livrare in decembrie a crescut cu 1,7% la ora 09.45, la Comex, ajungand la 32,91 dolari uncia. Mentionam ca deprecierea dolarului a fost determinata de perspectivele ca parlamentarii SUA sa ajunga la un aocrd privind bugetul national, respectiv de speranta ca asa numitul "varf fiscal", asteptat in 2013, ar putea fi evitat, anunta Bursa.ro.

Locuri de munca. Joburi la Oracle, Genpact sau KPMG Oracle, Genpact, KPMG sau Continental Automotive Group sunt companiile care au disponibile cele mai multe joburi in acest inceput de saptamana. Compania de software Oracle are disponibile 14 posturi, pentru biroul din Bucuresti. Printre acestea se numara jobul de Sparc Product Technical Support Analyst, un Collection Analyst, cunoscator de engleza si slovaca sau ceha sau pozitia de senior mobile developer, scrie Income Magazine

Audi familial: A3 Sportvan. Cum fum fara foc nu exista, iata ca si speculatiile privind un viitor MPV Audi incep sa se confirme. Prevazut sa debuteze pe pietele internationale in 2015, noul Audi va infrunta modele similare de la eternii rivai germani - Mercedes Clasa B, ajuns deja la a doua generatie, si BMW Active Tourer, prezentat recent, la Salonul de la Paris, cu statut de concept car. Noul MPV ar urma sa se numeasca A3 Sportvan si ar urma sa foloseasca platforma tehnica a compactei A3, recent lansata intr-o generatie noua. Mai exact spus, va fi o noua declinare Audi, pe platforma modulara MQB de la Grupul Volkswagen, informeaza 24auto.ro.