Gerhard Roiss: Resursele din Marea Neagra, cheia viitorului economiei Romaniei si Europei. Recentele descoperiri in urma explorarilor OMV-Petrom din blocul off-shore Neptun indica resurse importante de gaze si petrol in platoul romanesc al Marii Negre. Compania mai are multe lucrari de exploatare de efectuat pentru a confirma aceste resurse importante, dar Gerhard Roiss, presedintele si directorul general al OMV, considera ca exploatarea resurselor din Marea Neagra reprezinta cheia dezvoltarii viitoare a economiei Romaniei si a economiei europene. Integral pe Bursa.ro

Business ReportFoto: Colaj foto

Bancile cu cele mai profitabile depozite in lei. Inflatia galopanta din ultimele luni a mancat din profiturile pe care le ofera dobanzile la depozitele in lei. Concret, o crestere de preturi de 5%, cum a fost cea mai recenta inflatie anuala raportata de Statistica, pentru octombrie, nu mai lasa niciun profit in cont celor care isi depun banii intr-un depozit in lei cu 6% dobanda pe an. Mai mult, romanii retrag din banca mai putini bani decat au depus, scrie EVZ.

Miscarea''da banca in judecata'' e revigorata. Bancherii fac presiuni pentru modificarea legii 193/2000. Noile norme privind punerea in aplicare a Codului de procedura civila, obliga bancile sa modifice toate clauzele abuzive din contractele de credit daca instanta decide intr-un singur caz in favoarea unui debitor. Bancile se tem ca vor trebui sa renunte la sute de milioane de euro si au demarat un lobby intens pentru a obtine modificarea legii ''periculoase''. Judecatorii pot obliga bancile, companiile de utilitati, supermarketurile sa modifice toate contractele cu clauzele abuzive si sa restituie sumele retinute daca autoritatea de protectie a consumatorilor deschide o actiune pe baza unei decizii definitive obtinute intr-un caz similar, relateaza Romania Libera.

Seful ARB: Prima Casa va continua in 2013, oricat va fi necesar. Statul va continua sa sprijine programul Prima Casa in 2013, oricat va fi necesar, intrucat este singura componenta a creditului pentru populatie care merge bine, a declarat Radu Gratian Ghetea, presedintele Asociatiei Romane a Bancilor (ARB), la seminarul EU-Cofile 2012, organizat la Sinaia de BNR, Alpha Bank si ARB. Integral in Capital.

Criza motorinei: De ce s-au suparat benzinarii pe CFR Calatori? Conducerea CFR Calatori a taiat drastic pretul la care e dispusa sa cumpere motorina. Ca urmare, cererea CFR Calatori de cumparare a cel putin 7.000 de tone nu a trezit nici un interes, iar acum compania cere carburantul de la rezerva de stat. Traditional, motorina CFR Calatori era asigurata de o firma cu priza in zona politica. Ministerul Transporturilor cere Guvernului sa i se puna la dispozitie, de la rezerva de stat, 20.000 de tone de motorina si 500 de tone de combustibil usor, cantitati necesare functionarii in parametri optimi a societatii CFR Calatori pe timp de iarna, informeaza Romania Libera.

Se intampla in Romania: Inca o autostrada finalizata inainte de termen. Romanii compara de ani de zile modul de lucru al constructorilor autohtoni cu al celor din vestul Europei. De ce la ei se poate si la noi nu? Raspunsul la aceasta intrebare poate fi gasit cu usurinta luand ca exemplu tronsonul de autostrada Nadlac-Arad, parte a Coridorului IV pan-european de transport. Mult asteptata legatura dintre Romania si Ungaria, pe care ar fi trebuit sa o asigure tronsonul Nadlac-Arad, poate fi tratata ca material didactic la lectia: Cum lucreaza strainii si cum lucreaza romanii in materie de infrastructura, anunta Capital.

Iancu Stavrositu vrea ca Sibex sa revina pe profit operational. Revenirea Sibex la profit operational, in termen de un an, este tinta personala a lui Iancu Stavrositu, caruia actionarii bursei sibiene i-au acordat un loc in Consiliul de Administratie, in Adunarea generala din 19 noiembrie. Iancu Stavrositu, presedintele SSIF Interfinbrok Corporation, a obtinut cele mai multe voturi din partea actionarilor, 61,28% din cei prezenti, informeaza Bursa.ro