Vin vremuri grele pentru soferii din Romania. Devine tot mai scump sa conduci propria masina in Romania, iar schimbarile care se prefigureaza pentru anul 2013 nu sunt foarte imbucuratoare pentru cei care detin un autoturism sau care doresc sa-si cumpere unul. Astfel, din 2013 vor trebui sa scoata tot mai multi bani din buzunar daca vor sa se bucure de confortul masinii personale. Trecem in revista 4 schimbari pentru care anul 2013 va fi unul care-i va pune la grea incercare pe posesorii de autoturisme. Unele dintre ele nu au devenit inca realitatate, dar au toate sansele. Pentru altele insa, e doar o chestiune de timp pana vor intra in vigoare. 1. Apare din nou taxa auto Raspunzand unei intrebari privind momentul cand va intra in vigoare taxa auto, premierul Victor Ponta a afirmat ca 'taxa noua va intra in vigoare cand va fi gata', explicand ca deocamdata un grup de lucru format din producatori si importatori din industria auto lucreaza in vederea gasirii unei noi formule de taxe, o taxa de protectie a mediului. Continuarea in Capital.

Business reportFoto: Colaj foto

O taxa impusa de Guvernul Orban risca sa alunge bancile straine din Ungaria. Masurile luate de guvernul din Ungaria cu efect negativ asupra sectorului bancar, inclusiv prin impunerea unor taxe speciale, vor forta retrageri ale unor grupuri bancare de pe piata ungara, fuziuni si inchideri de sucursale, a declarat presedintele Asociatiei Bancilor din Ungaria, Daniel Gyuris. Asociatia bancilor spera, insa, ca o astfel de evolutie sa fie evitata si ca, pe langa eforturile de atingere a tintei de deficit bugetar, vor exista resurse si pentru stimularea cresterii economice, a spus Gyuris, potrivit cotidianului local Nepszabadsag, citat de Portofolio. Taxa bancara din Ungaria este de zece ori mai mare decat media UE, a adaugat bancherul. De asemenea, in pofida pierderilor cauzate de criza, institutiile de credit mentin un nivel al capitalului peste minimul impus de reglementari, a adaugat el. "Pana cand grupurile bancare nu se vor putea astepta in Ungaria la acelasi randament ca in alte tari din jur, nu vor aduce bani in tara", a spus Gyuris. Asociatia Bancilor continua sa spere ca taxa speciala pe banci nu va ramane pe termen nedefint parte a sistemului de taxe, chiar daca premierul ungar, Viktor Orban, a afirmat repetat, in mod clar, ca nu intentioneaza sa o anuleze niciodata, noteaza incomemagazine.ro

Datornici fara vina: ce pot face angajatii cu CAS-ul neplatit. O vizita la medic poate declansa un adevarat cosmar birocratic pentru angajatul care afla cu stupoare ca nu mai este asigurat, pentru ca angajatorul "a omis" sa vireze banii la ANAF. Ingrijorata de o durere de cap care nu mai ceda, Alexandra Dimofte s-a hotarat sa mearga la doctor. In loc sa gaseasca o rezolvare, vizita la medicul de familie i-a adus si mai multe dureri de cap: a aflat cu uimire ca nu mai figureaza in Sistemul Informatic Unic Integrat (SIUI) ca asigurata de peste sase luni, desi este angajata. Existau doua posibilitati: in cel mai fericit caz, una dintre numeroasele erori ale SIUI, iar in cel mai rau caz, nevirarea contributiei pentru sanatate, de 10,7% din salariul brut, de catre angajator, care in acest caz era o agentie de publicitate. Din pacate, adevarata este cea de-a doua varianta, in care angajatorul nu i-a platit Alexandrei contributia pentru sanatate, desi a retinut sumele respective din salariul ei. Pentru ca nu mai figureaza ca asigurata, nu poate beneficia decat de anumite servicii medicale minimale. "Cei mai multi angajati afla numai cand merg la doctor ca de fapt nu sunt asigurati, pentru ca acesta ii cauta in SIUI. Cat timp nu este asigurat, pacientul nu poate primi decat servicii din pachetul minimal, care acopera urgentele si bolile infecto-contagioase", spune presedinta Societatii Nationale de Medicina a Familiei (SNMF), Rodica Tanasescu. Cu alte cuvinte, in aceasta situatile nu se aplica principiul conform caruia cel ce nu greseste nu trebuie sa plateasca, pentru ca de acum incolo incepe o adevarata epopee, presarata cu adeverinte, stampile si timp pierdut la cozi, informeaza Capital.

TVA la incasare, o mare pacaleala. Initiativa arata mai degraba ca o afacere pusa la cale de Guvern pentru a-si rotunji conturile, secate de masuri populiste si de colectarea deficitara a taxelor Dintr-o masura utila mediului de afaceri, plata TVA la incasarea facturii s-a transformat intr-o povara, dupa ce a trecut prin filtrul lui Liviu Voinea, secretar de stat la Ministerul de Finante. In primul rand, TVA se plateste catre stat la incasarea facturii, dar nu mai tarziu de 90 de zile de la emiterea ei. Pe de alta parte, deducerea taxei aferente cumparaturilor nu se poate face decat la plata facturii. Astfel, pentru facturi platite in mai mult de 90 de zile statul ia niste bani in avans, pe care ii da inapoi peste ceva timp, sau niciodata, daca acea factura nu mai e platita. Pana acum, TVA era platita de vanzator, dar si dedusa de cumparator, in acelasi moment. Credite fara dobanda pentru Guvern. O alta pacaleala, mai putin observata, este ca firmele obligate sa aplice acest sistem nu isi vor putea deduce TVA-ul platit pentru achizitii decat la plata efectiva a facturii, chiar daca cei de la care cumpara sunt firme mari, obligate in continuare sa vireze TVA catre stat atunci cand emit factura. Din nou, statul e creditat fara dobanda cu niste bani la care in prezent nu are acces, scrie EVZ.

2013 - an catastrofal pentru economie? Recesiunea din zona euro isi va transmite efectele asupra mediu-lui local de afaceri, bugetul trebuie sa suporte inca din ianuarie efectul salariilor marite, un varf al datoriei publice externe se profileaza, in conditiile in care deficitul de cont curent este tot mai greu de finantat. Nu uitati de impactul facturilor mai mari la utilitati, in conditiile in care consumul sustine grosul PIB-ului. Suntem pe ultima suta de metri a campaniei electorale, promisiunile curg, dar nimeni nu pomeneste nimic despre norii negri ce par sa se adune deasupra economiei in 2013. Cum economia este legata ombilical de UE, iar zona euro a intrat oficial in recesiune tehnica, dupa o contractie economica de 0,1% in trimestrul al treilea, primul semn de ingrijorare vine de aici.Vom exporta mai putin, remiterile romanilor din strainatate vor fi mai anemice, fluxul investitiilor straine la fel. Declinul exporturilor se vede deja (-4,3% in septembrie fata de perioada similara din 2011) si urmeaza probabil sa se accelereze. Singura speranta pentru exportatori ramane cursul de schimb. Leul este singura valuta regionala care a pierdut teren fata de euro, in timp ce zlotul, forintul, coroana din Cehia s-au apreciat. Desi un euro mai scump afecteaza consumatorii, el face bine executiei bugetare (cresc incasarile din TVA-nu uitati ca grosul marfurilor vine din import, accize) si exportatorilor care primesc o infuzie de competivitate. Ramane de vazut in ce masura un leu mai depreciat poate compensa deficitul de cerere creat de recesiunea din spatiul euro. Probabil ca BNR nu va permite o depreciere semnificativ mai mare ca in 2012 pentru a nu genera un tsunami in sectorul bancar, deja afectat de o rata a creditelor neperformante ce a depasit 17%. Asta cel putin in prima parte a anului, conform Romania Libera.

Unde renteaza sa te angajezi la stat. Anul acesta, in ministere au existat mai putin de 300 de locuri de munca vacante. Pentru opt dintre acestea, in general posturi de conducere, nu a existat nici macar un candidat. Cele mai multe locuri pentru care nu au existat amatori (trei la numar) se regasesc in curtea Ministerului Transporturilor si Infrastructurii. La polul opus, au existat posturi cu concurenta de peste zece candidati pe loc: recordul este detinut de un loc de consilier in Ministerul Educatiei, pentru care s-au luptat nu mai putin de 17 persoane, urmat indeaproape de un post de consilier pentru afaceri europene, deschis, previzibil, de Ministerul Afacerilor Europene, pentru care s-au inscris 16 candidati. Cand vine vorba de concurenta, exista si o regula generala: cele mai disputate posturi sunt cele de grad profesional debutant. Potrivit portalului publicjob.ro, care centralizeaza, incepand cu luna martie a acestui an, toate anunturile de posturi vacante de functionar public din autoritatile si institutiile publice autohtone, 90% din posturile disponibile in ultimele sapte luni au fost deschise prin procedura de recrutare, restul ocupandu-se prin promovarea din randul persoanelor care fac parte deja din sistem si vor sa acceada la o functie de nivel superior. Statisticile site-ului arata ca doar 1% din posturile vacante sunt de inalti functionari, alte 30% fiind insa destinate functiilor de conducere, restul revenind celor de executie. Integral in Capital.

Ofertele băncilor la bursa "executărilor silite". Ferme, brutării, mezelării - cumpărați acum! De la vapoare la gatere, de la stadioane la ciupercării, băncile româneşti scot la vânzare active cu care au fost garantate creditele care au ajuns acum pe lista celor neperformante. Case, maşini, terenuri, dar şi multe afaceri la cheie, toate acestea pot fi cumpărate cu preţuri de „criză”. Marele semn de întrebare vine din zona agriculturii, considerată noul boom pe piaţa creditării. Pe locul trei într-un top al bunurilor executate de bănci, după apartamente şi terenuri, sunt afaceri din agricultură, ori utilaje provenite din lichidarea unor fabrici de mezeluri, mori, brutării, patiserii şi altele din aceeaşi categorie, scrie Income Magazine