Cat mai poate rezista o Uniune Europeana nelegiuita? Stiti cine sunteti dumneavostra? Sunteti cetateni europeni si nu aveti niciun drept! Iritat de mai mult timp de reclamele absurde privind drepturile consumatorilor europeni am cautat mai multe informatii. Google m-a trimis si pe site-ul consumatoreuropean.ro, unde am aflat de campania Uniunii Europene pentru informarea consumatorilor din Romania. Acolo se arata ca "din momentul aderarii la Uniunea Europeana, in 2007, consumatorii romani au castigat drepturi garantate in toate statele membre UE", iar "asociatiile de consumatori joaca un rol crucial in construirea unei miscari consumatoriste puternice". Am vazut ce inseamna si care sunt efectele acestei "miscari consumatoriste" in conditiile in care puterea de cumparare este suplinita artificial prin credite care nu mai pot fi platite. Oare atunci ce drepturi mai au "consumatorii"? Ocupati tot timpul cu aceste drepturi iluzorii garantate de catre Uniunea Europeana, consumatorii europeni au uitat prea repede ca, in primul rand, sunt cetateni. Iar aceasta calitate este subminata permanent de catre "autoritatile" europene, in numele unui ideal utopic, scrie Bursa.ro.

BUSINESS REPORTFoto: Colaj foto

Predictie-soc: Cea mai valoroasa companie din lume va scadea cu 50-70% in urmatori ani. Apple, cea mai valoroasa companie din lume, ar putea intra in era scaderilor. Actiunile Apple incearca sa isi revina in prezent, dupa ce luna trecuta au intrat in teritoriul unei piete "bear" (caracterizata de scaderi de peste 20% n.r.). Totusi, declinul pare sa nu fie o surpriza pentru Paul Schatz, presedintele Heritage Capital, care recomanda exitul din Apple inca din luna aprilie, estimand atunci ca o cadere de 30-50% este aproape. Vezi cat de pesimiste sunt predictiile lui Schatz. Actiunile Apple au scazut sub 505 dolari in timpul unei sedinte de la jumatatea lunii noiembrie, nivel cu mai mult de 25% mai mic decat maximul istoric de 705 dolari atins odata cu lansarea iPhone 5 pe 21 septembrie. Aceasta este echivalent cu intrarea in teritoriul unei piete "bear". Chiar daca actiunile Apple au recuperat ceva teren de la statutul de "bear", sentimentul pentru acestea ramane deteriorat, anunta Capital.ro.

Proiectul rezidential care a reusit imposibilul: cum i-a convins pe bancheri sa scoata banii de la saltea. Dezvoltatorul imobiliar Tagor, in parteneriat cu fondul de investitii britanic Patron Capital, au inceput anul acesta constructia primei faze a unui proiect rezidential in zona Soseaua Alexandriei. Spre deosebire, insa, de majoritatea dezvoltarilor noi de locuinte, care sunt realizate exlusiv din fonduri proprii, Tagor a obtinut "imposibilul": o finantare bancara, desi nicio locuinta nu a fost pre-contractata in faza de proiect. Ofer Lieberson, proprietarul Tagor, a povestit pentru Wall-Street.ro ce anume a convins banca, ce alte planuri are in Romania si cum vede evolutia pietei locala. Lieberson are o experienta de circa un sfert de secol pe piata imobiliara. Lieberson si-a inceput activitatea din imobiliare in Israel, dar a lucrat mult timp si in SUA si Europa. Din 2004, Romania a atras atentia investitorului israelian, care a inceput sa investeasca pe cont propriu pe plan local, pentru ca doi ani mai tarziu sa inceapa investitiile si prin Tagor prin care a cumparat in perioada boom-ului terenuri in Bucuresti, Timisoara, Arad si Oradea, informeaza Adevarul.

Preturile la gaze si lumina vor exploda in 2013. Se preconizeaza o crestere cu procente ametitoare in anul care vine la consumatorii casnici. Acestora li se adauga efectul indirect al scumpirilor la tarifele pentru consumatorii industriali Trecerea alegerilor ne-ar putea aduce cateva vesti proaste legate de preturile energiei electrice si gazelor naturale. Pe de o parte FMI, pe de alta producatorii, distribuitorii si transportatori i din energie, bat de mai mult timp la usa ANRE, cerand cresteri ale tarifelor. Fie ca e vorba de liberalizarea pietei, ceruta de creditorul international, fie de alinierea preturilor la costurile in crestere, ceruta de producatori, rezultatul va fi acelasi: preturi mai mari pe care va trebui sa le platim. Alaturat am incercat sa punem cap la cap principalele amenintari la adresa preturilor gazelor naturale si curentului electric in anul de gratie 2013, scrie EVZ.

10 greşeli de evitat la schimbarea carierei Schimbarea domeniului de activitate nu este niciodată un lucru uşor. Jumătate din cunoscuţi ar spune că ţi-ai pierdut minţile, în vreme ce head-hunterii ar decreta că nu vei mai lucra niciodată. Dar pentru mulţi dintre cei epuizaţi, plictisiţi sau cu talente pe care nu au avut şansa să le arate, schimbarea carierei este singura soluţie de a evita să o ia razna. Specialiştii de la site-ul de resurse umane Monster.com recomandă ca indiferent de ce strategie de schimbare a carierei aplici să eviţi următoarele 10 greşeli, scrie Income Magazine

Lazea: "Stimularea cresterii PIB nu e presanta pentru Romania". Economistul-sef al BNR sustine ca importanta politicilor de promovare a cresterii economice depinde si de dinamica demografica: "PIB-ul per capita creste in Romania si daca economia stagneaza, deoarece populatia este in scadere". "Politica monetara - medicament sau drog?" s-a intitulat inspirat prezentarea sustinuta ieri de Valentin Lazea la BNR (in engleza "drog" inseamna si medicament si drog), in cadul unui eveniment organizat de revista "Finantistii". Oficialul BNR a analizat contextul economic si demografic al utilizarii unei politici monetare relaxate in comparatie cu strategia mentinerii dobanzilor la un nivel mai ridicat, anunta Romania Libera.

Romanii de peste hotare, principalii finantatori ai tarii. Valoarea sumelor trimise in tara de catre conationalii nostri care muncesc in strainatate este de asteptat sa o depaseasca, pentru al treilea an consecutiv, pe cea a investitiilor straine directe (ISD). Banca Mondiala estimeaza ca remiterile catre tara noastra vor ajunge, in acest an, la 3,53 miliarde dolari (2,72 miliarde euro). In acelasi timp, ISD-urile inregistrate in primele noua luni ale anului au depasit cu putin 1,1 miliarde euro, potrivit datelor Bancii Nationale a Romaniei (BNR). Fondurile europene, care reprezinta cea de a treia sursa de finantare non-credit a economiei tarii noastre, au ajuns, dupa zece luni, la 1,87 miliarde euro, rata de absorbtie fiind de 9,72%. In aceste conditii, probabilitatea ca sumele intrate sub forma de inves-titii sau fonduri structurale si de coeziune sa depaseasca, in acest an, remiterile este destul de redusa, ceea ce face ca romanii aflati peste hotare si care trimit bani in tara sa reprezinte principalii finantatori ai economiei noastre, care nu solicita returnarea fondurilor oferite, informeaza Bursa.ro.

Vrei să-ţi „măriți” afacerea? Şi în criză poţi obţine un preţ bun Totul porneşte de la o idee. Ideea se dezvoltă într-o afacere. Afacerea creşte şi, mai apoi, eventual, se transformă într-un grup. Posesorul ideii şi, în cele din urmă, al afacerii intră în vizorul investitorilor, iar de aici, pasul care îl desparte de semnarea tranzacţiei vieţii devine foarte mic. Este scenariul ideal şi tot mai probabil pentru antreprenorii români care ştiu ce carte să joace pentru a ieşi câştigători. Dar câţi ştiu regulile jocului?, se intreaba Income Magazine

Gigantii imobiliari suedezi, care nu au nevoie de banci, pariaza pe Romania. Numarul investitorilor straini care au intrat pe piata in ultimii ani este eclipsat de al celor care au parasit tara sau si-au oprit activitatea locala. Cu toate acestea, doua nume grele au schimbat perspectiva asupra imobiliarelor romanesti. Cei doi jucatori au cel putin doua puncte in comun: vin din Suedia si au spus nu bancilor finantatoare. Interprime Properties, subsidiara companiei imobiliare Inter IKEA Centre Group - controlata de miliardarul suedez Ingvar Kamprad - si gigantul din constructii Skanska au facut primii pasi pe piata romaneasca intr-o perioada in care bancile se lupta cu dizolvarea portofoliilor de active imobiliare toxice, si cuvantul finantare a devenit tabu. Cei doi investitori au realizat unele dintre cele mai mari tranzactii cu terenuri din ultimii patru ani si sunt singurii care vor sa isi dezvolte proiectele exclusiv din surse financiare proprii. Aceasta pare a fi si singura modalitate prin care isi pot asigura niste proiecte castigatoare - de vreme ce presiunea bancilor nu mai garanteaza rezultate pozitive dupa finalizarea unor dezvoltari imobiliare, scrie Capital.ro.