Guvernul desfiinteaza CNVM, CSA si CSSPP. Guvernul urmeaza sa infiinteze Autoritatea de Supraveghere Financiara (ASF), care va prelua, pana cel tarziu pe 15 martie 2013, atributiile si prerogativele Comisiei Nationale a Valorilor Mobiliare (CNVM), Comisiei de Supraveghere a Asigurarilor (CSA) si Comisiei de Supraveghere a Sistemului de Pensii Private (CSSPP), institutii care, ulterior, se vor desfiinta, potrivit unui proiect de Ordonanta de Urgenta al Executivului. Autoritatea ar urma sa fie condusa de Florin Georgescu, actualul ministru al Finantelor, potrivit surselor noastre. Florin Georgescu nu a putut fi contactat pentru a comenta informatiile aparute. In momentul in care ASF va prelua atributiile CNVM, CSA si CSSPP, mandatele membrilor conducerii celor trei autoritati inceteaza de drept, scrie Bursa.ro.

BUSINESS REPORTFoto: Colaj foto

Neaderarea la Schengen scade competitivitatea economiei. Spatiul Schengen nu inseamna doar calatorii mai usoare si mai rapide pentru cetatenii romani, ci poate fi o taiere importanta de costuri pentru companiile cu transport transfrontalier. Tema intrarii Romaniei in spatiul Schengen a revenit pe tapet odata cu reuniunea Consiliului Justitie si Afaceri Interne de la Bruxelles. Aderarea la Schengen a fost (si este) o problema spinoasa pentru Romania, iar 2012 ar fi trebuit sa fie "anul decisiv" pentru stabilirea unei date. Din pacate, opozitia Olandei a amanat luarea unei decizii clare pentru Romania si Bulgaria, iar instabilitatea politica interna a lasat in plan secund eforturile diplomatice pentru Schengen, anunta Capital.ro.

Cei 8 care au câştigat bătălia cu morile de vânt Criza economică mondială a tăiat bugete, a dărâmat industrii întregi şi a făcut loc recesiunii. Conectată la pieţele occidentale, România nu a scăpat prăbuşirii generale. Există totuşi un sector care a funcţionat contrar cursului jocului şi care a generat investiţii de miliarde de euro în ţară. Este vorba despre producţia de energie din surse eoliene, un domeniu total necunoscut românilor până acum 4-5 ani. Într-un timp foarte scurt, câmpurile şi înălţimile domoale din Dobrogea şi Moldova s-au umplut de modernele mori de vânt, iar producţia de curent de la aceste ferme a început să muşte timid, dar inevitabil, din cotele de piaţă ale centralelor ce utilizează surse convenţionale, scrie Income Magazine

Noua tendinta in consum: inline shopping - prospect online, achizitie offline. Tiparele de comportament legate de cumparaturile facute direct din magazin (in-store) si cele online incep sa se imbine pentru a crea un nou fenomen numit in-line shopping, arata un studiu al producatorului telecom Ericsson. 39% dintre utilizatorii de smartphone-uri din Statele Unite, de exemplu, isi folosesc telefoanele pentru a face mici plati, pentru a scana codurile produselor sau pentru a descarca cupoane de reducere. Daca retailerii inteleg dorinta consumatorilor de a face cumparaturi oricand au chef, ei pot combina posibilitatea de a cumpara direct din magazin cu shopping-ul online pentru a beneficia de avantajele generate de numarul mai mare de optiuni, subliniaza studiul Ericsson ConsumerLab, realizat impreuna cu Institute for Future Studies din Copenhaga, informeaza Business Cover.

Chinezii cumpara inca o bucata din SUA. Cea mai mare tranzactie China-Statele Unite, finalizata pentru 4,23 miliarde de dolari. Un grup chinez de investitii a cumparat 80,1% din actiunile ILFC, divizia de leasing de aeronave a companiei American International Group. Tranzactia reprezinta cea mai mare achizitie a unei corporatii americane de catre o companie chineza. Cumparand un pachet majoritar de actiuni in cadrul International Lease Finance Corp (ILFC), grupul chinez New China Trust Co. si-a asigurat controlul unei companii care ocupa locul doi pe piata mondiala a leasingului de aeronave. Valoarea ILFC este estimata acum la 5,3 miliarde de dolari. Cel mai mare actionar al American International Group (AIG) este guvernul federal american, dupa ce compania a avut nevoie de un imprumut de urgenta de la stat in timpul crizei, scrie Adevarul.

Cele mai bune dobânzi pentru economiile în euro Aproape fiecare dintre cei care dispun de sume de bani suplimentare încearcă să le investească cât mai profitabil. Pentru românii care aleg economisirea bancară, depozitele cu o maturitate de 3 luni, constituite la ghişeul unităţilor bancare, pot fi o soluţie rezonabilă, atât ca nivel al dobânzii, cât şi ca frecvenţă a încasării acesteia pentru traversarea acestei perioade dificile. Iată, în continuare, topul celor mai ridicate dobânzi la economisirea în euro, scrie Income Magazine

Bloomberg: Bancile cu active de peste 30 miliarde euro vor fi supravegheate de BCE. Bancile cu active de peste 30 de miliarde de euro si cele ale caror active totale depasesc 20% din Produsul Intern Brut (PIB) al tarii de origine vor fi supravegheate direct de catre Banca Centrala Europeana (BCE), conform unui document pregatit de presedintia cipriota a UE, obtinut de Bloomberg. Acesta arata ca ar urma sa intre sub supravegherea directa a BCE si bancile europene care au subsidiare in cel putin trei alte state membre cuprinse in sistemul unic de supraveghere, indiferent de valoarea activelor. Documentul noteaza ca supravegherea bancilor mai mici cade in sarcina autoritatilor nationale de reglementare, insa BCE va putea interveni "oricand, din proprie initiativa", anunta Bursa.ro.

VW Polo R WRC, prezentat in versiunea finala. Noul Volkswagen Polo R WRC a fost prezentat oficial la finele saptamanii trecute, in cadrul unei ceremonii organizate la Monte Carlo. Noua vedeta a Mondialului de raliuri va avea drept partener compania Red Bull, cea care pana in 2012 a fost "aliatul" celor de la Citroen in WRC. Red Bull este deja un sponsor traditional pentru Volkswagen, fiind alaturi de marcile grupului german in diverse competitii, precum DTM, WTCC sau Dakar. Volkswagen, care va debuta anul viitor in WRC, isi prezentase deja masina, insa acum au fost dezvaluite culorile oficiale ale acesteia. Team-ul german a lucrat intens tot anul acesta pentru dezvoltarea masinii, iar acum este gata de start, contand pe serviciile pilotilor Sebastien Ogier, Jari-Matti Latvala si Andreas Mikkelsen, informeaza 24auto.ro.