Avocatul Piperea: "Insolventa permite stergerea datoriilor Oltchim catre stat fara acordul CE". Stergerea datoriilor catre stat ale Oltchim Ramnicu Valcea nu necesita aprobarea Comisiei Europene (CE), daca operatiunea se va desfasura in cadrul procedurii insolventei, ne-a declarat avocatul Gheorghe Piperea, partener in cadrul Rominsolv. Ieri la pranz, Tribunalul Valcea a admis cererea combinatului Oltchim de intrare in insolventa in vederea reorganizarii si a desemnat ca adminis-trator judiciar consortiul Rominsolv - BDO Business Restructuring. Domnul Piperea ne-a explicat: "Stergerea datoriilor combinatului catre stat in cadrul insolventei este o procedura care se aproba prin hotarare judecatoreasca. Masura nu trebuie notificata sau avizata de Comisia Europeana daca este aprobata in cadrul procedurii insolventei. Propunerea de stergere a datoriilor trebuie sa vina fie din partea administratorului judiciar, fie din partea administratorului special, fie din partea creditorilor Oltchim", scrie Bursa.ro.

BUSINESS REPORTFoto: Colaj foto

Topul celor mai mari tepe imobiliare din Romania. Cele mai mari zece "tepe" date de dezvoltatorii imobiliari din sectorul rezidential au facut peste 1.100 de victime in randul cumparatorilor, care de ani de zile se zbat sa recupereze peste 70 de milioane de euro. Sansele cumparatorilor de a-si primii banii inapoi sunt extrem de reduse in conditiile in care bancile au prioritate la recuperarea creantelor. Istoria recenta a demonstrat ca bancherii sunt dispusi sa isi insuseasca ansamblurile rezidentiale cu probleme la valoarea creantei pe care o au de recuperat, doar pentru a nu marca pierderi in balanta contabila. Institutiile financiare care au creditat aceste ansambluri rezidentiale revendica peste 130 milioane de euro. Majoritatea proiectelor intrate in topul Capital au esuat in principal din cauza incompetentei dezvoltatorilor si abia in plan secund se poate blama criza financiara. De departe, cea mai mare si mai notorie "teapa" imobiliara este Planorama. Israelienii de la Euro Habitat promiteau, in 2005, dezvoltarea a patru blocuri-turn cu 1.052 de apartamente. Au si reusit sa vanda 850 de locuinte, din care 571 au fost achitate partial. In 30 iunie 2010, dupa patru ani si jumatate de la demararea constructiei, Euro Habitat a intrat in insolventa, lasand in urma sa trei blocuri construite partial si fundatia celui de-al patrulea, anunta Capital.ro.

Un mare combinat controlat de Stefan Vuza a intrat in insolventa Combinatul de producere a celulozei si hartiei Somesul Dej, controlat de omul de afaceri clujean Stefan Vuza, a intrat in insolventa, in urma unei decizii a Tribunalului Comercial. Instanta a admis cererea de intrare in insolventa a combinatului pe motiv ca societatea a acumulat datorii de peste 100 milioane de lei. Conducerea Somesul Dej a mai incerca pana acum sa solicite intrarea in insolventa insa Tribunalul Comercial a respins cererile in trei randuri, din cauza lipsei unei hotarari a Adunarii Generala a Actionarilor, scrie Income Magazine

Guvernul cere doua milioane de euro garantie la licitatia pentru privatizarea companiei Posta Romana. Dupa ce s-a facut de comanda la tentativa esuata de privatizare a Oltchim de anul trecut, cand Dan Diaconescu si-a transferat murdaria de la televiziune direct in economie, Guvernul vrea sa ceara garantii de doua milioane de euro investitorilor interesati de Posta Romana, care va fi privatizata in vara prin majorare de capital. Anul trecut, licitatia pentru cumpararea pachetului majoritar de actiuni al Oltchim a fost castigata de Dan Diaconescu, care a oferit, dar nu a platit, 45 de milioane de euro. Prezenta clovnului la licitatie a fost posibila din cauza conditiilor laxe de participare, impuse de AVAS si Ministerul Economiei, iar aceasta situatie e de preferat sa nu se repete in cazul Posta Romana, informeaza BusinessCover.

Qatarul pune la bataie un miliard de euro pentru IMM-urile grecesti. Antonis Samaras, prim-ministrul Greciei, a obtinut marti promisiunea omologului sau din Qatar, seicul Hamad bin Jassim al-Thani, de a investi in Grecia prin intermediul unui fond de sprijinire a intreprinderilor mici si mijlocii din tara elena, potrivit publicatiei elene "Kathimerini." Samaras a condus o delegatie greceasca de politicieni si oameni de afaceri intr-o calatorie de doua zile in Doha, capitala statului arab, in speranta de a consolida relatia cu statul Qatar, care s-a aratat interesata in trecut de Grecia pe care o vedea ca pe o oportunitate de investitii, precum si un model demn de urmat care a aratat ca a lasat in spate cele mai mari provocari ale crizei. Seicul Hamad a declarat ca tara sa va investi un miliard de euro intr-un fond comun pentru intreprinderile mici si mijlocii din Grecia, atat timp cat Grecia va urma modelul tarii arabe. Qatarul a incheiat un acord similar si cu Italia, in luna noiembrie, scrie Adevarul.

Marile proiecte energetice încremenite pe hârtie După 1990, singurul mare proiect energetic terminat de statul român a fost punerea în funcţiune a reactoarele nucleare 1 şi 2 de la Cernavodă. În rest, a curs multă cerneală. Unităţile 3 şi 4 au rămas fără investitori, hidrocentrala Tarniţa- Lăpuşteşti se luptă cu insolvenţa Hidroelectrica, despre proiectul AGRI încă nu se ştie dacă va fi sau nu demarat, cablul submarin ce leagă România de Turcia a fost lăsat de izbelişte din lipsa banilor, iar depozitul de captare a bioxidului de carbon de la Turceni aşteaptă studiul de fezabilitate, scrie Income Magazine

Primul tunel privat din Romania. Inertia Guvernului de a urgenta lucrarile de infrastructura determina autoritatile locale sa ia in mana fraiele unor astfel de proiecte. Acestea sunt ambitioase, insa raman la stadiul de vise ca urmare a fundamentarii lor economice insuficiente si a disputelor locale. Fara sperante ca vor avea parte de bani publici pentru rezolvarea problemelor locale, multe consilii judetene din Romania cocheteaza cu ideea realizarii unor ample proiecte de infrastructura, finantate si exploatate impreuna cu finantatori privati. Imaginatia e mare, optimismul la fel, fiecare serie de politicieni locali se intrece in promisiuni facute alegatorilor, privitoare la urgentarea acestor proiecte, insa in practica nu se intampla mai nimic. Spitale, poduri, inchisori, parcuri fotovoltaice, tunele, transport ecologic si chiar poligoane de tir sunt cateva dintre ambitioasele proiecte de Parteneriate public-private gandite de autoritatile publice locale din Romania, anunta Romania Libera.

Idealismul verde se topeste sub caldura bugetelor in flacari. Dupa trecerea in noul an, New York Times a anuntat, cu durere in suflet, ca desfiinteaza biroul specializat in problemele mediului. Propaganda verde continua, insa, pe blogurile celui care a fost odata un prestigios cotidian american, devenit intre timp "Pravda de pe Hudson". Concluziile unui studiu recent al institutiei guvernamentale norvegiene Consiliul Cercetarii, in care se arata ca temperatura planetei s-a stabilizat incepand din 2000, sunt puse sub semnul intrebarii pe blogul Dot Earth de la New York Times. Motivul? Studiul nu a fost supus procesului de recenzare premergator publicarii intr-o revista de prestigiu, informeaza Bursa.ro.

Adio banci: Cum sa strangi milioane de dolari de la oameni care cred in proiectul tau. Kickstarter este o platforma online creata in 2009 cu scopul de a finanta proiecte creative prin crowdfunding, un sistem de finantare bazat pe implicarea comunitatii. Practic, antreprenorii care au o idee stralucita isi pot prezenta proiectul prin intermediul Kickstarter, care este cea mai mare platforma de crowdfunding din lume, si primesc contributii financiare modeste (donatia medie este de circa 60 de dolari) de la diversi indivizi care vor sa sprijine proiectul. Perry Chen, in varsta de 36 de ani si directorul executiv al Kickstarter, s-a gandit la ideea care a pus bazele platformei de finantare inca din 2002. El intentiona sa organizeze un concert in New Orleans, unde locuia in acea perioada, dar si-a pierdut curajul cand s-a gandit la banii pe care i-ar putea pierde. Chan si-a imaginat un instrument web care sa ii permita sa stranga banii necesari fara niciun risc personal. Trei ani mai tarziu, cand locuia in New York City, i-a explicat ideea lui Yancey Strickler. "Nu sunt prea sigur de reusita acestei idei", isi aminteste Strickler (33 de ani) ca gandea atunci, informeaza Capital.ro.

SsangYong Rodius, a doua generatie. SsangYong, cea mai exotica marca auto sud-coreeana, detinuta in prezent de indienii de la Mahindra & Mahindra, incearca sa se relanseze pe piata europeana. In martie, la Salonul de la Geneva, pe langa conceptul C300, standul acestui producator va gazdui si noua generatie a modelului Rodius. In ciuda aspectului exterior insolit, prima generatie Rodius, lansata in 2004, a surprins placut prin spatiul generos si confortul de top oferite la interior. Iar a doua generatie, care se pregateste acum de lansare, va continua pe aceeasi directie. Cel putin asa reiese din schitele care anunta noul model si care ni-l infatiseaza avand aceeasi alura, scrie 24auto.ro.