Regionalizarea bate la usa: Proiectele romanesti si modelele europene. Beneficii si riscuri economice. In cazul in care se nu va merge pe regiuni "mixte", care sa includa si judete mai dezvoltate si judete mai putin dezvoltate, se poate ajunge la "purificarea economica": zone uniform bogate sau uniform sarace, intre care decalajele sunt, practic, imposibil de recuperat. Cea mai afectata, in acest caz, ar fi dezvoltarea infrastructurii, care presupune o arie mare geografic pe care sa se realizeze caile de comunicatii in mod uniform, cu participarea financiara de rigoare. De exemplu, cum va mai fi posibila dezvoltarea rapida a legaturilor dintre Moldova si Transilvania, daca drumurile trec printr-unele dintre cele mai sarace judete ale tarii, Harghita si Covasna? Un alt pericol este fenomenul centrifugarii, citim in analiza realizata de cursdeguvernare.ro

BusinessFoto: Colaj foto

Romania ar putea incasa 45 de miliarde de dolari de pe urma rezervelor de gaze din Marea Neagra. Sau cel putin asa sustine Marc Beacom seful pe Romania al Sterling Resources, companie care a vandut recent catre Petrom si ExxonMobil o portiune dintr-un perimetru petrolifer din Marea Neagra. Beacom spune ca veniturile statului din exploatarea resurselor din Marea Neagra ar putea ajunge la 45 de miliarde de dolari. Rezervele preconizate din perimetrele de la Marea Neagra sunt de circa 600 de miliarde metri cubi, iar investitia necesara pentru exploatarea lor e de 30 de miliarde de dolari, in vreme ce costurile operationale ar putea ajunge si ele la 25 de miliarde de dolari, scrie Business Cover.

Averea ascunsa a americanilor: 128.000 miliarde dolari, de opt ori datoria nationala. Statele Unite ale Americii au la dispozitie o avere ascunsa a carei valoare a fost estimata la 128.000 mld. dolari, de aproape opt ori mai mare decat datoria nationala. "In subsol, autoritatile federale detin drepturile de concesiune a resurselor minerale si energetice, de pe urma carora primesc redevente, chirii si bonusuri", potrivit Institute for Energy Research. Congressional Budget Office (CBO) estimeaza ca numai din concesionarea resurselor de petrol si gaze naturale, statul ar putea obtine din redevente, chirii si bonusuri aproape 150 mld. de dolari, in decurs de zece ani, potrivit Capital.

POS DRU a reinviat! Nu si victimele colaterale. Deblocarea rambursarilor nu rezolva problema acelor firme care au ajuns in pragul falimentului din lipsa de fonduri, programul fiind blocat luni de zile Eugen Teodorovici spera ca restrictiile de 25% vor fi ridicate Zilele trecute, Comisia Europeana (CE) a dat unda verde pentru deblocarea rambursarilor pe Programul Operational Sectorial Dezvoltarea Resurselor Umane (POS DRU). E drept, la cateva luni dupa ce premierul Victor Ponta anuntase ca fondurile erau deja deblocate. CE a mentinut o corectie de 25% din fonduri, dupa cum a anuntat ministrul de resort, Eugen Teodorovici. Ce inseamna anuntul pentru beneficiarii de fonduri? Solicitarile de rambursare de fonduri vor putea fi onorate de autoritati, iar "in zilele imediat urmatoare vor fi achitate cereri in valoare de 148 milioane de euro", a comunicat Teodorovici, potrivit EVZ.ro

Irlanda lichideaza "Anglo Irish Bank", una dintre cele mai mari banci din tara. Autoritatile irlandeze au adoptat, ieri, un act normativ de urgenta pentru lichidarea "Anglo Irish Bank", una dintre cele mai mari institutii financiare din tara. "Anglo Irish Bank" s-a prabusit in timpul crizei financiare, in 2009, insa statul irlandez s-a angajat sa-i garanteze activele ca sa evite falimentul. Ulterior, banca a fuzionat cu "Irish Nationwide Building Society" (INBS) - alta institutie afectata de criza bancara. Astfel a luat fiinta "Irish Bank Resolution Corporation" (IBRC), care avea misiunea sa lichideze treptat activele bancii, pe o perioada de zece ani. Activele fostei "Anglo Irish Bank" vor fi preluate insa, acum, de "banca rea" a Irlandei - Agentia de Management al Activelor Nationale, scrie Bursa.

Un milion de semnaturi impotriva mogulilor din mass-media. Cetatenii europeni au, incepand de azi, ocazia sa demonstreze daca pentru ei libertatea presei si dreptul la informare are sau nu valoare. Pentru ca azi a inceput strangerea de semnaturi online in cadrul Initiativei Cetatenesti Europene pentru Pluralism in Mass-Media. (EIPM) (www.mediainitiative.eu) Initiativa valorifica un mecanism de consultare cetateneasca lansat anul trecut de Uniunea Europeana. Regulile sunt simple: daca, in interval de un an, strangi un milion de semnaturi de la cetateni europeni din cel putin sapte state membre UE, ai voie sa supui Comisiei Europene un draft de directiva sau alt document cu valoare legislativa, scrie cursdeguvernare.ro

Dupa modelul Apple, noul Xbox ar putea avea propriul Siri. Potrivit unui nou zvon, Microsoft ar putea crea un sistem de voce pentru urmatoarea generatie de console Xbox 360, sistem similar celui de la Apple, Siri, anunta publicatia Fast Company. Acestea va acoperi comenzi scrise cat si audio si, chiar va putea sa faca Xbox-ul disponibil comenzilor vocale. Dar poate cea mai impresionanta functie va fi aceea cand consola va raspune vocal cand unul dintre utilizatori va intreba daca vreunul dintre prietenii sai este online, ba chiar va face sugestii cu privire la jocurile ce pot fi incepute in functie de userii disponibili. Aceasta noua tehnologie sugereaza ca Microsoft si-a imbunatatit partea de a descoperi jocuri si continut cu interfata vocala, scrie Capital.

Programul de stimulare fiscala a economiei din SUA a esuat. Aceasta este concluzia profesorului Raghuram Rajan, de la Universitatea din Chicago. Daca pentru Paul Krugman, laureatul Nobel pentru economie din 2008, cauza principala a esecului o reprezinta subdimensionarea cheltuielilor guvernamentale, pentru Rajan, fost economist sef la FMI, explicatiile trebuie cautate in alta parte. "Doua ipoteze fundamentale au determinat politica economica in ultimii ani: prima este ca lumea sufera din cauza unei cereri agregate deficitare comparativ cu oferta; a doua ca politica monetara si fiscala vor conduce la eliminarea deficitului", scrie profesorul Rajan intr-o analiza publicata pe site-ul Project Syndicate si citata de Bursa.