Bancile au intrat in zodia pagubelor. Anul trecut a fost, de departe, cel mai prost pentru sistemul bancar. 2013 ar putea fi la fel de slab, pentru ca bancile nu si-au acoperit inca toate pierderile. Rezultatele pentru 2012 au fost cele mai slabe de pana acumpentru sistemul bancar. Potrivit datelor raportate de primele doua banci ca marime, aproape unul din fiecare cinci credite acordate are intarzieri de plata de peste 90 de zile, fiind considerat pierdere. Piata bancara din Romania sta de departe cel mai prost, comparativ cu cele din Cehia, Slovacia, Polonia, Ungaria. Cum s-a ajuns aici?, scrie EVZ.ro.

Business reportFoto: Colaj foto

Pentru promovarea platii taxelor cu cardul, Visa a trecut la premierea oraselor. Anul trecut Visa Europe a incercat sa impulsioneze plata taxelor si impozitelor locale prin intermediul cardului (in special, online) oferind premii, prin tragere la sorti, platitorilor. Indiferent de cat succes a avut sau nu campania, plata era oricum limitata de primarii, in sensul ca institutiile locale sunt cele care trebuie, in primul rand, sa accepte plata cu cardul. Drept pentru care, anul acesta, a decis sa lanseze o competitie pentru primarii, premiul urmand a fi luat de cea care va numara cei mai multi platitori cu cardul, scrie BusinessCover.

Esecurile investitorilor straini subtiaza exporturile romanesti. 2012 nu a fost un an bun pentru exporturi, desi deficitul balantei comerciale s-a redus fata de 2011 cu 100 milioane de euro. Mihai Ionescu, secretarul general al ANEIR, ne explica motivele care au condus la diminuarea exporturilor. Dupa ce timp de doi ani, 2010-2011, exportul romanesc a fost campionul Europei, refacand cel mai rapid pierderile economiei din perioada de criza, 2012 a fost un an pe care nu-l putem numi prost, ci mai degraba de stagnare, scrie Capital.

O pustoaica da lectii de independenta financiara. La 18 ani a reusit sa aduca branduri celebre pe meleaguri bistritene. Mara Costea este o eleva in varsta de 18 ani care a reusit sa-si transforme marea pasiune, moda, intr-un business, intr-o perioada in care numarul antreprenorilor care-si pun lacat pe usa creste alarmant. Bucuresteanca, mutata de cativa ani buni in Bistrita a abordat un domeniu cel putin pretentios: brandurile considerate de lux. Cizmulite UGG, Chanel, Guess, Zara, Dior, toate aceste brand-uri celebre au fost adunate de catre Mara Costea, o eleva de clasa a XII-a, pe pagina sa de Facebook. Tranzactiile cu produse de firma au inceput abia anul trecut in vara, insa pasiunea pentru tot ce inseamna haine si moda este conservata inca din copilarie, scrie Adevarul.

Facebook cumpara de la Microsoft o tehnologie pentru masurarea eficientei reclamelor. Facebook a incheiat un acord de achizitie de la Microsoft a tehnologiei Atlas Solutions, o platforma prin care va putea masura eficienta reclamelor plasate pe site-ul propriu si pe cele ale altor companii, relateaza Financial Times. Termenii acordului nu au fost dezvaluiti, dar pretul de cumparare ar putea fi, potrivit unor informatii, sub cel de peste 6 miliarde de dolari platit de Microsoft pentru Atlas atunci cand a preluat dezvoltatorul tehnologiei, compania AQuantive, in 2007, scrie Bursa.

Statul isi fura singur caciula! Ministerul Agriculturii il rasplateste pe datornicul Culita Tarata. Firma latifundiarului are datorii la ADS de 99 de milioane de lei. Cu toate acestea, APIA i-a dat 232 de milioane de lei subventii. El profi ta astfel de o scapare a legii privind subventiile in agricultura. Culita Tarata, cel care controleaza prin membrii familiei sale firma SC TCE 3 Brazi SRL, a primit in arenda, in 2001, cele 59.000 de hectare de teren ale Insulei Mari a Brailei. Potrivit contractului, el trebuia sa plateasca echivalentul in lei a 480 de kg/grau/ha anual. Din 2002 pana in 2007, firma lui Tarata a acumulat datorii de 55.744.311 de lei, la care s-au adaugat penalitati de 43.330.007 de lei, ceea ce a condus la o datorie totala de 99.074.319 de lei. Pentru aceasta, ADS a actionat SC TCE 3 Brazi SRL in instanta, pentru a recupera acest debit, scrie EVZ.ro.

Vaslui: Agentia de Mediu a inceput procedura de evaluare a impactului explorarii gazelor de sist. Agentia pentru Protectia Mediului (APM) Vaslui a inceput procedura de evaluare a impactului pe care l-ar avea asupra mediului explorarea gazelor de sist in cele trei perimetre din judet pentru care compania Chevron a solicitat acordul de mediu in baza certificatelor de urbanism. Chevron Romania a depus la Agentia pentru Protectia Mediului Vaslui trei solicitari de emitere a acordului de mediu pentru lucrari de amenajare si foraj pentru sonde de explorare a gazelor de sist in localitatile Popeni (Gagesti), Silistea (Pungesti) si Paltinis (Bacesti). Cele trei perimetre sunt aceleasi pentru care in lunile decembrie 2012 si ianuarie 2013 compania Chevron a obtinut de la Consiliul Judetean Vaslui certificatele de urbanism, scrie Romania libera.

Decizie istorica pentru Germania: Introduc salariul minim. Bundesratul (camera superioara a parlamentului) german a aprobat vineri introducerea unui salariu minim general in Germania, cu plata a 8,5 euro pe ora de lucru. Initiativa a avut sprijinul landurilor controlate de social-democrati, verzi si 'Stanga', toti in opozitie la nivel national, inca care detin o majoritate suficienta in camera superioara germana. In Germania nu exista un salariu minim general stabilit si se lasa la latitudinea patronatului si a sindicatelor, in diversele sectoare de munca, stabilirea prin acord a remuneratiilor angajatilor, scrie Capital.

Dacia: Creste, creste, nimeni n-o opreste. Explozie a vanzarilor in Franta. Autoturismele marca Dacia au inregistrat o crestere anuala cu 37,3% in Franta in luna februarie, luna in care piata auto franceza a inregistrat un declin anual de 12%, a anuntat vineri Comitetul Constructorilor Francezi de Automobile (CCFA). Aceasta este cea mai mare crestere anuala inregistrata de un producator auto prezent pe piata franceza, in a doua luna a anului. Numarul total de autoturisme Dacia inmatriculate pe piata franceza a fost de 8.236 de autoturisme, comparativ cu 5.998 de unitati in luna februarie 2012, scrie EVZ.ro.

Termenul evacuarilor silite din locuinte a restantierilor a sosit, dar "Legea Diaconu" pentru amanarea acestora treneaza la Senat. La 1 martie, in fiecare an, expira termenul pana la care datornicii pot amana pentru finalul sezonului rece evacuarea silita din locuinte. In aceasta iarna, deputatul Bogdan Diaconu a initiat un proiect de lege care ar amana cu doi ani acest termen, salvand zeci de mii de familii, dar Senatul a intarziat adoptarea normativului. Camera Deputatilor a trimis deja Senatului proiectul de lege privind moratoriul pentru amanarea executarii silite a cetatenilor persoane fizice din locuinte. Acest proiect prevede ca, in cazul in care executarile silite ajung in faza evacuarii din locuinta, plecarea efectiva sa se amane cu doi ani, pentru a da restantierului timp sa se redreseze financiar, scrie Adevarul.

Reducerile sunt ca drogurile: Ce se intampla cand un magazin nu mai apeleaza la ele? Anul trecut, reteaua de magazine americane JC Penney a observat ceea ce toti marii retaileri din lume vad de ani de zile: amenintarea Amazon si a altor noi competitori. Din acest motiv, JC Penney si-a adus un nou director executiv. Ron Johnson contribuise deja la crearea noului concept de magazin Apple, iar inainte de asta a restructurat reteaua Target. Johnson a venit cu un nou plan pentru JC Penney: Sa le spuna cumparatorilor ca nu mai trebuie sa isi iroseasca timpul decupand cupoane de reduceri si asteptand reduceri. In schimb, magazinul le va oferi preturi decente in fiecare zi, scrie Capital.