Ionel Blanculescu, despre situatia din Cipru: "Extinderea deciziei ar arunca in aer sistemul bancar european". Situatia din Cipru este unica si asa trebuie sa ramana, pentru ca discutam despre un paradis fiscal, este de parere Ionel Blanculescu, secretarul executiv al Consiliului Consultativ pentru Mediul de Afaceri. Domnia sa considera ca, daca masura adoptata in Cipru (incheierea unui acord de salvare intre Cipru si creditorii internationali, care presupune accesarea a pana la 40% din depozitele bancare mai mari de 100.000 de euro constituite la "Bank of Cyprus" si "Laiki Bank", in vederea recapitalizarii) va fi extrapolata la nivelul Uniunii Europene, sistemul financiar-bancar din Europa "va sari in aer". Ionel Blanculescu opineaza ca declaratia facuta, zilele trecute, de purtatorul de cuvant al Comisiei Europene (CE) poate fi considerata criminala, din punct de vedere financiar, scrieBursa.ro.

BUSINESS REPORTFoto: Colaj foto

Prima moneda digitala de pe glob a devenit cea mai fierbinte zona de investitii din lume. Nu multi manageri de fonduri de investitii au auzit de Bitcoin, ca sa nu mai vorbim de plasamente in aceasta moneda. Dar in ultimele luni, prima moneda digitala din lume a devenit una dintre cele mai fierbinti zone investitionale din lume. Din luna septembrie a anului trecut, pretul unei unitati Bitcoin, inregistrat de Mt Gox, o casa de schimb populara pentru Bitcoin, a crescut fulgerator. Spre deosebire de alte monede online - precum noile monede Amazon - oferta de Bitcoin nu este determinata de nicio autoritate centrala emitenta (Banca Centrala). In schimb, noile monezi sunt generate, pe baza unei formule predeterminate, de mii de calculatoare care rezolva probleme matematice complexe. Pe masura ce numarul monezilor creste, aceste probleme devin si mai complexe, crescand costul puterii de procesare necesare generarii lor si prin asta stabilind un anumit nivel sub pret, anuntaCapital.ro.

Prima Casa mai are garantii de 572 milioane euro pentru 2013. Garantiile acordate pentru creditele Prima Casa de anul acesta au ajuns la 201 milioane de euro, suma disponibila pentru restul anului fiind de 572 milioane euro. In total, prin Prima Casa s-au acordat garantii de 3,18 miliarde de euro pentru 87.000 de beneficiari. Apartamentele cu doua camere raman cele mai tranzactionate locuinte prin Prima Casa, in proportie de 51%, urmate de cele cu trei camere (28%) si garsoniere cu 12%. Pe datele FNGCIMM in jur de 70% dintre beneficiari au varsta cuprinsa intre 25 si 35 de ani (69%), dar numarul celor de sub 25 de ani este in scadere din cauza somajului ridicat in randul tinerilor, dar si a veniturilor reduse pe care le obtin acestia, informeazaBusiness Cover.ro.

Oltchim incepe concedierile fara bani de compensatorii! Zilele viitoare vor aparea primele anunturi referitoare la disponibilizari, chiar daca statul nu are banii pentru salariile compensatorii. Informatiile prezentate de EVZ se confirma! Ieri au aparut primele informatii oficiale privind planul amplu de restructurari de la Oltchim, despre care EVZ a scris in repetate randuri. Subiectul a fost evitat de autoritati in ultimele sase luni, desi combinatul a lucrat in aceasta perioada la nici 10% din capacitate. Potrivit unui document obtinut in exclusivitate deEVZ, administratorul judiciar al combinatului, firma Rominsolv, a cerut conducerii sa reduca cheltuielile cu salariile la 2 milioane de euro, de la 3,2 milioane in prezent, ceea ce ar insemna disponibilizarea a circa 1.200 de salariati.

"Suveica ruseasca" de la Mechel. Ministerul Finantelor investigheaza o posibila frauda de 130 de milioane lei, iar sindicalistii combinatului de la Campia Turzii au depus la DNA o plangere ca urmare a faptului ca a fost pierduta urma unui credit de aproape 50 de milioane euro. Angajatii Ministerului Finantelor Publice au suspiciuni legate de corectitudinea unor tranzactii facute de compania ruseasca Mechel, spune prefectul din Cluj, Gheorghe Vuscan, informatia devenind publica in contextul in care Mechel a cerut returnarea TVA in valoare de 130 de milioane lei. Fostii angajati de la Mechel Campia Turzii, care de cateva saptamani protesteaza zilnic in fata combinatului, au cerut autoritatilor sa grabeasca returnarea acestor sume, pentru ca ei sa-si poata apoi incasa, din banii returnati de catre stat, cele trei salarii compensatorii la care are dreptul fiecare dintre cei 720 de oameni aruncati in somaj, in luna februarie, anuntaRomania Libera.

Fond mutual in agricultura pentru diminuarea riscurilor fermierilor. Ministrul Agriculturii, Daniel Constantin, a anuntat ieri, in urma unor discutii cu producatorii si procesatorii de lapte, ca pana la 30 iunie va fi infiintat un fond mutual dupa modelul celui francez care sa contribuie la diminuarea riscurilor fermierilor in cazul unor pierderi. Fondurile mutuale au o tripla participare (agricultori, stat membru, Uniunea Europeana) si vizeaza res-ponsabilizarea agricultorilor in ceea ce priveste gestionarea riscurilor, prin contributia financiara a acestora si mobilizarea finantarilor comunitare pentru gestionarea riscurilor, in zona pierderilor economice. Finantarea fondurilor mutuale este formata din cotizatiile agricultorilor (35%) si a Fondului Mutual (65%) din care: contributie UE (47,75%) si contributia Romaniei (16,25%), informeazaBursa.ro.

Imobilele "fantoma" ale Bucurestiului: Topul celor mai goale cladiri de birouri. Sectorul de birouri s-a confruntat recent cu prima insolventa a unui complex de afaceri de proportii. Acest caz a repus pe tapet problema cladirilor care au mai bine de jumatate din spatii goale Considerat vedeta pietei imobiliare, pentru ca a avut cel mai putin de suferit de pe urma crizei, sectorul birourilor nu a fost ocolit de proiecte paguboase. La sfarsitul anului trecut, circa 29 de hectare de spatii de birouri erau goale, ceea ce reprezinta 15,2% din stocul total de 1,93 mil. mp existent la nivel de piata. Primele zece cladiri, cu cele mai mari spatii disponibile la inchiriere, au o pondere de 62% din aceasta suprafata. Cu exceptia Sky Tower, care a fost pus pe piata abia la sfarsitul anului trecut si in care Raiffeisen Bank va ocupa sase etaje din luna mai, constructia celorlalte noua proiecte de birouri a fost inceputa inainte de criza, iar cinci dintre acestea trag ponoasele zonei imobiliare cu probleme, Pipera, scrieCapital.ro.