FP solicita din nou Conpet sa suplimenteze dividendele. Fondul Proprietatea (FP), actionar semnifiactiv la Conpet Ploiesti (COTE), a solicitat distribuirea sumei de 70 milioane lei din rezervele companiei sub forma de dividende, pe langa suma deja propusa de conducerea societatii, de peste 28 milioane lei. Fondul a solicitat si anul trecut o astfel de masura, insa propunerea a fost respinsa in AGA. Totusi, daca propunerea Fondului va fi aprobata in acest an, Conpet va acorda dividende in valoare cumulata de aproape 98 milioane lei, informeaza ziarul Bursa.ro

Business reportFoto: Colaj foto

Statele de tranzit vor considera NABUCCO proiect prioritar. Membrii Comitetului Nabucco si-au reconfirmat vineri, la Budapesta, angajamentul pentru selectia Nabucco Vest ca prima ruta europeana de transport a gazelor din Regiunea Caspica. Reprezentanti ai tarilor semnatare ale Acordului Interguvernamental au adoptat, la a patra reuniune a Comitetului, o declaratie pentru reafirmarea sprijinului politic pentru Nabucco si pentru enumerarea urmatorilor pasi pe care ii vor urma statele semnatare pentru realizarea proiectului. Autoritatile competente din toate tarile de tranzit vor considera Nabucco proiect prioritar, noteaza Capital.

Recomandarile facute investitorilor de cele mai mari banci franceze: Cumparati obligatiuni romanesti si renuntati la cele ungare. Analistii de la BNP Paribas si Societe Generale recomanda investitorilor sa cumpere obligatiuni guvernamentale romanesti, anticipand o evolutie pozitiva in piata si scaderea randamentelor pentru titlurile aflate in circulatie. BNP Paribas recomanda cumpararea obligatiunilor de stat cu scandenta in aprilie 2020, la o licitatie care va avea loc saptamana viitoare, considerand ca imbunatatirea lichiditatilor interbancare va avea un efect pozitiv asupra pietei romanesti de obligatiuni. "Imbunatatirea recenta a lichiditatilor internabancare poate avea un impact pozitiv asupra pietei obligatiunilor romanesti, in urmatoarele saptamani", considera BNP Paribas, transmite Bloomberg. Potrivit bancii, profilul de credit al Romaniei s-a imbunatatit, fapt care trebuie sa fie recunoscut de agentiile de rating, scrie Gandul.

Cum s-a miscat exportul in ultimii zece ani. In intervalul 2002-2012 Romania a vandut in exterior produse de 316,5 miliarde de euro si a cumparat de 439,3 miliarde de euro. Am inregistrat astfel un deficit comercial imens, de 122,8 miliarde de euro, in conditiile in care desi exportul s-a triplat in zece ani, cresterea importurilor a fost si mai mare. Iar exportul este una dintre marile sanse ale cresterii economice solide. Evident, atata vreme cat nu exportam doar materii prime ca sa importam produse finite. Asa ca poate ar fi bine sa fim mai atenti la exportatorii de lemn, de exemplu, care trimit in cele mai multe cazuri materie prima in exterior, asta in timp ce producatorii romani de mobila se lupta sa exporte. Evident, situatia se repeta si in alte domenii. Integral in businesscover.ro

Cine este romanul implicat intr-una dintre cele mai complexe scheme financiare din lume. Fenomenul Bitcoin, moneda virtuala a carei valoare este astazi de zece ori mai mare decat la inceputul anului, a luat economistii lumii prin surprindere si are toate sansele sa se transforme intr-o noua bula financiara. Un roman s-a trezit peste noapte purtatorul de stindard al Bitcoin.Mihai Alisie a absolvit cursurile Universitatii Lucian Blaga din Sibiu cu specializarea Cibernetica, Statistica si Informatica Economica. Intre 2009 si 2011 a fost jucator profesionist de poker online si a ajuns antrenor pentru Team Moshman, o comunitate online care indruma jucatorii de poker. In cadrul acestei organizatii a avansat in scurt timp la statutul de antrenor sef. Spiritul sau antreprenorial a fost trezit in 2011 cand a ajuns sa cunoasca modul in care functioneaza Bitcoin. De atunci a initiat o serie de proiecte online si a ajuns in atentia fondatorilor Digital Commerce Advancement Organization, un ONG care pune accent pe tehnologiile financiare, Mihai fiind unul dintre primii sai membrii, informeaza Capital.

Peste 80% din profitul celor mai mari companii romanesti pleaca in strainatate. Desi numeric reprezinta doar 16%, companiile cu capital majoritar strain genereaza peste 50% din cifra de afaceri la nivelul economiei, depasind net firmele cu capital majoritar privat romanesc (41% din volumul total de afaceri) si societatile care au ramas in portofoliul statului (6%). Este concluzia unui studiu realizat in mediul universitar si publicat la Editura Economica in acest an ("Capitalul majoritar strain in companiile-noduri de pe principalele piete din Romania"), sub coordonarea profesorilor Cezar Mereuta si Ionut Pandelica, concluziile sale fiind sintetizate pentru site-ul contributors.ro de Alin Theodor Ciocarlie. Autorii au ales 80 de piete de referinta, care acopera 99,9% din cifra de afaceri a sistemului de companii nefinanciare, si au analizat 35.800 de companii-noduri (cifrele lor de afaceri cumulate reprezinta 80% din cifra totala de afaceri de pe piata pe care isi desfasoara activitatea), reprezentand 8,5% din numarul total din economie. Companiile au fost grupate dupa criteriul puterii de decizie (capital majoritar strain, majoritar privat romanesc si majoritar de stat), noteaza Romania Libera.

Ionel Blanculescu: "Romania va avea din nou un boom economic in 2015". Consilierul onorific al lui Victor Ponta, Ionel Blanculescu, spune ca 2013 ramane un an greu pentru economia Romaniei, principalul risc fiind relocarea activitatii industriale. Ionel Blanculescu spune ca Romania va trece peste perioada dificila de acum si va intregistra chiar un boom economic, peste doi ani. Intr-un interviu acordat Business24, consilierul premierului explica punctual care sunt argumentele pe care se bazeaza cand face aceasta afirmatie. De asemenea, Blanculescu vorbeste si despre ce inseamna functia de consilier onorific al premierului si ce presupune despre ce strategii are din aceasta pozitie, scrie Adevarul.

Volvo lanseaza primul detector de biciclisti. Volvo Car Group a prezentat recent primul sistem de securitate care detecteaza biciclistii in trafic. Acesta poate interveni declansand franarea, pentru a evita o coliziune iminenta cu un biciclist. Inovatia face parte dintr-un program amplu, prin care constructorul suedez si-a propus ca pana in 2020 niciun pasager dintr-un automobil Volvo sa nu-si mai piarda viata sau sa nu mai fie ranit grav, anunta 24auto.ro