Paradox imobiliar: materiale de constructie mai ieftine, case mai putine.Pentru al patrulea an consecutiv, numarul locuintelor construite la nivel national este in scadere. In 2012, romanii au construit 42.566 de case, in scadere cu 4,4% fata de anul anterior, potrivit datelor Institutului National de Statistica. Dintre acestea 56,3% au fost ridicate in mediul rural. Aceasta tendinta se reflecta si in scaderea consumului de materiale de constructii. Piata s-a redus anul trecut la 2,9 mld. euro, de la circa 3 mld. euro, cat era cu un an mai devreme, conform Asociatiei Producatorilor de Materiale de Constructii din Romania. Valoarea lucrarilor de constructii realizate pe parcursul lui 2012 a ramas neschimbata si se plaseaza in jurul a 9,33 mld. euro, insa evolutia din primul trimestru al acestui an ii determina pe constructori sa se uite spre o scadere de doua cifre in 2013, scrieCapital.ro.

BUSINESS REPORTFoto: Colaj foto

Conpet si-a propus sa realizeze in acest an jumatate din profitul de anul trecut. Conpet estimeaza pentru acest an venituri de 387,1 milioane lei, in scadere cu 2,6% fata de anul trecut, si un profit net de 19,8 milioane lei, aproape jumatate din castigul obtinut anul trecut. Compania opereaza sistemul national de transport al titeiului. Conpet Ploiesti a consemnat anul trecut venituri de 397,2 milioane lei si un profit net de 38,7 milioane lei. Din transportul intern, compania estimeaza sa incaseze 300,6 milioane lei, iar din import aproape 38 milioane lei, potrivit bugetului de venituri si cheltuieli aprobat in adunarea generala a actionarilor. Bugetul a fost construit pe transportul unei cantitati de 5,67 milioane tone de produse petroliere, din care 4,03 milioane tone intern si 1,64 milioane tone import. Dividende acordate actionarilor Actionarii au decis si distribuirea unor dividende in valoare cumulata de 28,3 milioane lei. Din aceasta suma 2,4 milioane lei vor fi directionati pentru "participarea salariatilor la profit", anuntaAdevarul.

Unde se plateste ora de lucru cel mai bine in Europa. Vezi unde se situeaza Romania!Diferentele intre plata orelor de lucru in Europa sunt uriase, astfel ca un roman are nevoie de 180 de ore pentru a-si putea cumpara un iPAD mini, in timp ce un danez si-l poate achizitiona dupa doar doua zile de lucru, releva un studiu Eurostat, citat de realitatea.net. Angajatii romani au castigat in luna ianuarie 2013 doar 9,72 lei pe ora - adica 2,2 euro. Media salariului orar in UE este de aproximativ 12 euro, de aproape sase ori mai mare, conform celor mai recente date Eurostat. Daca muncesti in Norvegia sau Danemarca primesti aproape 25 euro pentru fiecare ora muncita, deci cam cat ar castiga un roman intr-o zi de lucru daca incepe programul la 8 dimineata si iese din tura la 7 seara. Cel mai prost platiti angajatii romani primesc pe ora 5,1 lei (in hoteluri si restaurante), 5,9 lei in productia de incaltaminte sau 6 lei in industria alimentara. Castigurile in euro ale acestora sunt intre 1,1 - 1,4 euro pe ora, informeazaRomania Libera.

Flagelul afacerilor ilegale: Cate miliarde se invart anual in lumea drogurilor.Cand vorbim de afaceri ilegale este dificil de gasit cifre sigure. Pentru a estima dimensiunea comertului cu droguri, spre exemplu, cercetatorii se uita la cantitatea de druguri confiscata la punctele prin care acestea sunt introduse in tara si o combina cu pretul pe care drogul il are in piata spre care se indreapta. Aceste calcule se bazeaza pe supozitii si estimari: este greu de stiut cu exactitate cum este relationata o anumita cantitate, sa spunem, de cocaina confiscata de politia de frontiera cu oferta globala. Cu toate acestea, cifrele care prezinta piata drogurilor sunt mai clare decat cele ale bunurilor contrafacute. Totusi, asemenea activitati comerciale ilegale sunt suficient de mari incat sa merite timpul pierdut cu realizarea unor aprecieri informate. Pe baza informatiilor colectate de diferiti consultanti, The Economist a realizat un infografic cu cele mai mari piete ilegale. Toate cifrele sunt ultimele disponibile, dar nu toate sunt din acelasi an - aspect ce trebuie retinut cand se fac comparatii, scrieCapital.ro.

Intrebarea de 15 miliarde de dolari care bantuie sectorul energetic rus.Misterul adevaratului proprietar al Surgutneftogaz, al treilea producator rus de petrol, a umbrit rezultatele financiare ale marilor companii energetice ruse, care si-au raportat ieri datele financiare, scrie Reuters. Gazprom, care detine monopolul exporturilor ruse de gaze naturale, a anuntat un profit net de 38 de miliarde de dolari pe 2013, al treilea ca marime din lume, dupa ExxonMobil si Apple. Rezultatele Gazprom sunt in scadere cu 10% fata de anul anterior. Gigantul a fost luat la intrebari care este ratiunea pentru care construieste gazoductul South Stream, ocolind Ucraina, avand in vedere ca in Europa consumul de gaze scade. Rosneft, la randul sau, nu a dat niciun indiciu daca va achizitiona titlurile detinute de actionarii minoritari la TNK-BP pe bursa. Rosneft a preluat acesta companie pentru 55 de miliarde de dolari in luna martie. Profitul raportat pentru ultimele trei luni a fost de 3,3 miliarde de dolari, in scadere cu 13%, anuntaAdevarul.

Noul Mercedes Clasa S - prima imagine oficiala.Este o chestiune de zile pana cand a cincea generatie a navei-amiral de la Mercedes, Clasa S, va fi prezentata oficial. Totusi, noutatea si-a cam pierdut elementul surpriza, pentru ca o serie de imagini cu impunatoarea limuzina au fost devoalate deja, cu sau fara voia celor de la Mercedes. Imaginea alaturata este prima oficiala care prezinta exteriorul noului model si a fost scapata din greseala, pret de cateva minute, zilele trecute, pe pagina de internet din Austria a marcii germane. Suficient cat sa fie copiata si sa faca inconjurul lumii, pe internet. Ca sa fim corecti, aceasta nu este prima imagine cu noua Clasa S, pentru ca producatorul a dezvaluit deja, la sfarsitul lunii martie, in cateva fotografii oficiale, interiorul acesteia. Astfel ca imaginea de aici este prima oficiala doar in ceea ce priveste exteriorul masinii, informeaza24auto.ro.