Leul puternic ne slabeste economia. In timp ce Japonia vrea sa-si dubleze masa monetara in doi ani, BCE a redus dobanda la 0,5% (s-a pomenit si de dobanzi "negative" in Europa), iar Fed continua achizitia de bonduri in competitia "cine isi devalorizeaza mai mult moneda", Romania exulta: se apreciaza leul! In afara de banci, mai este cineva incantat de incurajarea, prin curs, a dependentei de importuri? Deocamdata este prematur sa vorbim de o miscare viguroasa si de durata de apreciere a leului. Nu stim cat din cererea mai mare de lei din ultima vreme se datoreaza sezonalitatii ("capsunarii"), cat dobanzilor mari (cu 5,25%, dobanda de politica monetara, stam cel mai bine in regiune), cat unei miscari speculative locale privite cu pasivitate de BNR. Stim cu siguranta ca aprecierea leului nu se datoreaza investitiilor straine, scrie Romania libera.

BusinessFoto: Colaj foto

Sebastian Vladescu: "Daca aveti economii, cheltuiti-le!" Interviu cu Sebastian Vladescu, fost ministru de finante. Reporter: Cum apreciati masurile recente luate de Cipru si ce efecte au asupra pietei bancare romanesti? Sebastian Vladescu: Cred ca situatia din Cipru nu va avea aproape niciun efect asupra pietei bancare romanesti. Ce se intampla cu Bank of Cyprus (BoC) Romania este minor in ansamblul sistemului, deci nu va fi o problema pentru sistemul bancar romanesc. Din cate stiu, Bank of Cyprus sucursala din Romania nu este o banca cu probleme, ci este suficient de solida, cel putin asa arata datele publice, si sunt convins ca va fi preluata. Cand, cine, cum - aceasta este alta discutie. (n.r. interviul a fost luat inainte de anuntul Bancii Nationale la Ciprului cu privire la transferul depozitelor si o parte a creditelor BoC Romania catre Marfin Bank Romania), scrie Bursa.

Fiscul, obligat sa plateasca dobanzi la fel ca si contribuabilii. Momentul de la care curge dobanda aferenta taxelor si impozitelor de restituit de catre stat este de 45 de zile de la depunerea cererii contribuabilului. Exista macar echitate in raporturile fiscale dintre contribuabil si Fisc? Tot contribuabilul roman, cu mic cu mare, este lamurit asupra faptului ca suma de bani datorata Fiscului si neachitata la timp va creste, si va creste continuu pana la momentul achitarii integrale a acesteia. Pentru aceasta frumoasa crestere, trebuie sa multumim institutiei coercitive tripartite compusa din dobanzi, penalitati de intarziere si majorari de intarziere. Lasand deoparte abnegatia cu care contribuabilul roman doreste cu fervoare sa-si achite cat de repede cu putinta obligatiile sale fiscale, avand in fiecare moment reprezentarea modului cum sunt folositi acesti bani, poate ar fi util sa ne mai oprim, din cand in cand, la intrebarea: exista macar echitate in raporturile fiscale dintre contribuabil si Fisc?, scrie Capital.

Romania ca "firma". Exxon si Chevron ne-ar surclasa, dar am depasi Apple, Google, Ford, Coca-Cola sau McDonald's. Daca ar fi o companie, Romania s-ar clasa pe pozitia a patra in topul Fortune 500.Produsul intern brut al Romaniei este de 179 miliarde de dolari, ceea ce ar pune tara noastra in urma gigantilor WalMart, Exxon si Chevron, dar inaintea unor conglomerate industriale precum General Electric, General Motors, Boeing, Caterpilar sau Dow Chemical. De asemenea, s-ar clasa inaintea inaintea Bershire Hathaway - grup detinut de miliardarul Warren Buffet (162,5 miliarde de dolari) sau a gigantilor IT Apple (156,5 miliarde), Hewlett-Packard (120 miliarde), IBM (104,5 miliarde), Microsoft (73,7 miliarde), Amazon (61,1 miliarde), Dell (56,9) sau Xerox (22,4 miliarde de dolari) ori eBay (14,1 miliarde), scrie Adevarul.

Vanzarea actiunilor statului la Rompetrol, impotmolita la Ministerul Finantelor? Vanzarea catre KazMunayGaz (KMG) a circa 25% din actiunile detinute de stat la Rompetrol Rafinare pentru suma de 200 milioane de dolari s-ar fi impotmolit la Ministerul Finantelor, sustin mai multe surse apropiate situatiei. Ministerul ar vrea ca statul sa vanda drepturile litigioase din cazul Rompetrol, si nu o parte din actiunile pe care le detine. Tranzactia dintre statul roman si KMG, actionarul Rompetrol Rafinare, a fost indelung criticata de analistii economici, fiind considerata o afacere paguboasa pentru tara noastra. Acum Guvernul vrea sa dreaga busuiocul prin vanzarea a jumatate din cota detinuta din capitalul social al Rompetrol Rafinare, calculand ca va pierde, pe moment, circa 440 milioane dolari din totalul datoriei si sperand ca-si va recupera suma in timp, din calitatea de actionar la fondul de investitii pe care KMG il va infiinta, scrie Bursa.

Dacia face furori in Occident. Pe fondul crizei prelungite, europenii se reorienteaza tot mai mult catre modelele ieftine, iar Dacia se pliaza exact pe aceasta cerere. Vanzarile Dacia cresc in Europa, in conditiile in care piata auto de pe "batranul continent" este in scadere. Succesul sau vine pe masura ce cumparatorii europeni se reorienteaza, pe fondul crizei, catre modele mai ieftine si care consuma mai putin. Constructorul de la Mioveni este unul dintre motoarele economiei autohtone si cel mai mare exportator al Romaniei. Inmatricularile Dacia in Germania au crescut cu 6,7% in primele patru luni ale acestui an, ajungand la 14.609 unitati. Per ansamblu, piata germana a consemnat o scadere de 8,5%, potrivit KBA, Oficiul de Inmatriculari Auto german, scrie Adevarul.

Schimbare de brand la Kraft Foods Romania. Ce denumire si ce logo si-au ales. Compania Kraft Foods Romania, care comercializeaza cafea, ciocolata si biscuiti, si-a schimbat, din 25 aprilie, denumirea in Mondelez Romania, ca urmare a strategiei globale a grupului din care face parte, informeaza Mediafax. "La 1 octombrie, 2012, Kraft Foods s-a impartit in doua companii publice de top: o companie de snacks la nivel global, cu crestere semnificativa si o companie de produse de bacanie, in America de Nord, cu o marja de profit ridicata. Aceasta din urma, isi mentine numele de Kraft Foods Group", se arata intr-un comunicat al companiei. Noul nume, inventat, este o combinatie intre echivalentul latin al cuvantului "lume" si o expresie care sugereaza termenul "delicios", scrie Gandul.

Finantele - substantiv de genul feminin! In limba romana, "finante" este substantiv feminin. In practica, sectorul sau departamentul financiar "suna" masculin. Va propun sa studiem tendintele din acest domeniu si din punctul de vedere al femeilor, ca grup separat de opinie si sa incercam sa gasim argumentele pentru care cunostintele financiar-contabile sunt un atu pentru femei - in Romania, doamnele fiind majoritare in profesia financiar-contabila. Realitatea ne arata ca procentul femeilor din conducerea companiilor ramane mult sub 15%, in majoritatea tarilor. Pe de alta parte, un studiu ACCA, derulat la nivelul Marii Britanii, arata ca sansele femeilor de a accede la o functie de conducere cresc daca au o educatie in domeniul financiar - 65% din totalul femeilor director fata de doar 44% din totalul barbatilor. Cam ce schimbari ar avea loc in companii si in economia globala daca aceste procente s-ar modifica in favoarea femeilor?, scrie cariereonline.ro.