Ungaria ingheata cheltuieli bugetare ca sa iasa din procedura de deficit excesiv. Ungaria va ingheta unele cheltuieli bugetare si este pregatita sa adopte si alte masuri, inclusiv cresterea celei mai mari taxe bancare din Europa, ca sa iasa din procedura de deficit execesiv derulata de Comisia Europeana, potrivit Bloomberg, anunta Mediafax. Guvernul va ingheta cheltuieli de 93 miliarde forinti (317 milioane euro) planificate pentru acest an, iar in 2014 este pregatit sa economiseasca inca 80 miliarde forinti, in principal prin amanarea unor plati pentru proiecte precum constructia de stadioane, a declarat ministrul Economiei, Mihaly Varga, intr-o conferinta la Budapesta. Daca masurile sunt insuficiente, Ungaria este dispusa sa majoreze si o taxa speciala impusa bancilor sau taxa pe tranzactii financiare, noteaza Bursa.ro

Business reportFoto: Colaj foto

Noua ordine mondiala: Nasterea unei economii reorganizate radical. In timp ce masinile inlocuiesc tot mai multe joburi, multi oameni se trezesc fara lucru sau cu inaintarea ierarhica amanata pe termen nedefinit. E acesta sfarsitul cresterii? Nu, spune Erik Brynjolfsson - sunt doar durerile facerii ce se intetesc la nasterea unei economii reorganizate radical. Motivul fascinant pentru care ne asteapta mari inovatii... sa ne gandim la calculatoare ca fiindu-ne coechipieri. Povestea incepe acum 120 de ani, cand fabricile din America au inceput sa-si electrifice operatiile, punand astfel bazele pentru A Doua Revolutie Industriala. Lucrul cel mai interesant e ca productivitatea nu a crescut in acele fabrici timp de 30 de ani. 30 de ani. Suficient ca sa iasa de pe scena o generatie de manageri, scrie Capital.

DW: Criza Slovenia-UE. Sa fie troica ultima solutie? Guvernul sloven respinge aceasta optiune si se declara hotarat sa stopeze de unul singur caderea in gol a economiei. Totusi, timpul preseaza si cetatenii incep sa se apere. Munti inalti, o fasie de litoral, pesteri misterioase si o bucatarie delicioasa transforma Slovenia intr-un paradis pentru turisti. Sub aceasta idila se ascunde insa mania in clocot a cetatenilor. Ei cer guvernului sa actioneze, fiindca situatia economiei se aseamana cu o bomba cu ceas. Cresterea economica scade continuu de cativa ani iar somajul s-a dublat comparativ cu anul 2008. Principalele banci ale tarii se afla in pragul falimentului. Este o stare pe care Slovenia nu a mai cunoscut-o pana acum, fiindca tara era privita ca un elev-model intre noii membri ai UE, informeaza Deutsche Welle.

Avertisment: supra-taxarea la energie pune pe butuci metalurgia. Sindicatele si patronatele din metalurgie trag un semnal de alarma ca industria romaneasca va intra in colaps, daca Guvernul nu va elimina taxa pentru energie regenerabila. Taxa de cogenerare platita de absolut toti consumatorii din Romania este de 23 de lei la MWh, iar taxa pentru energie regenerabila ajunge la 51,5 lei pe MWh. Marii consumatori de energie din industrie spun ca au deja probleme serioase din cauza cresterii costurilor la energie. Un exemplu este Arcelor Mittal Galati, care, de la 360.000 de euro, cat a platit in 2009, va ajunge anul acesta sa plateasca 15,4 milioane de euro, dupa ce, in 2012, gigantul siderurgic a platit 7,3 milioane de euro, ca suprataxa pe energia electrica, anunta EVZ.

Externalizarea salarizarii: Mit sau realitate. Peste 85% dintre companiile multinationale de la nivel global doresc sa-si imbunatateasca practicile de salarizare pe care le folosesc in prezent, declarandu-se insa sceptice in privinta capacitatii furnizorilor de servicii de salarizare de a propune o solutie integrata aplicabila global, se arata instudiul "Global Payroll: Myth or Reality", realizat de compania de consultanta Ernst & Young. Cu toate ca aproape jumatate dintre respondenti (41%) nu au in vedere ajustarea modelului actual de administrare a salarizarii, peste 35% au declarat ca intentioneaza sa se extinda pe noi piete globale, conform cariereonline.ro

Ce se ascunde in spatele deciziei Ferrari de a reduce productia anuala. In aceasta saptamana, Luca Cordero di Montezemolo, presedintele Ferrari, anunta ca a luat decizia de a plafona productia anuala la maximum 7.000 de unitati pentru a mentine exclusivismul marcii. Statistica vanzarilor din ultimele luni arata insa ca aceasta declaratie poate ascunde de fapt un motiv mult mai palpabil: reducerea vanzarilor. "Dealerii trebuie sa inteleaga ca este extrem de important sa vindem masini de calitate si mai putin cantitate. De asemenea, decizia noastra de a comercializa mai putine masini in ciuda majorarii cererii are ca rol protejarea exclusivismului brandului", a clamat Montezemolo in prezentarea strategiei viitoare tinuta la cartierul general din Maranello. Conform oficialului italian, Ferrari va vinde in acest an cel mult 7.000 de unitati, cu 318 mai putine decat anul trecut, informeaza Capital.

Constantin Nita: Romania are un excedent de energie, trebuie sa vindem rapid ce n-am consumat. De sarbatori am avut cel mai redus consum din istorie. Ministrul delegat pentru Energie, Constantin Nita, a declarat vineri seara, in cadrul emisiunii "Interviurile lui Ion Cristoiu" de pe B1 TV ca Romania are un excedent de energie si trebuie sa gaseasca rapid solutii pentru a vinde energia electrica neconsumata. Ministrul a mai precizat ca in perioada sarbatorilor, Romania a avut cel mai mic consum de energie electrica din istorie. "Romania are un excedent de Energie, perioada sarbatorilor a fost cel mai mic consum de energie din istorie, de 3.700 de megawati, un consum record negativ. Lucrul acesta ne pune pe ganduri si trebuie sa gasim solutii ce facem cu energia pe care o avem. Trebuie sa avem in vedere ca foarte multe fabrici industriale s-au inchis, deci consumul industrial a scazut, iar consumatorii casnici devin tot mai economi. Asa ca avem mai multa energie decat are nevoie tara de aceea trebuie sa facem ceva cu ea", a declarat Constantin Nita.

Cati bani castiga romanii care muncesc in strainatate. Cum piata muncii din Romania este inca in impas, tot mai multi romani aleg solutia de a pleca sa munceasca in afara tarii. Peste 12.000 de muncitori au plecat anul trecut in afara tarii, dintre care 715 prin intermediul retelei de cooperare intre serviciile publice de ocupare europene (EURES). Iata cat au castigat romanii care au muncit in strainate anul trecut conform datelor EURES si publicate de wall-street.ro: 1. Spania - 268 de persoane si-au gasit de munca. Dintre acestea 265 de persoane s-au angajat pe pozitia de muncitor necalificat in agricultura pe o durata de trei luni, cu o remuneratie de 38,68 euro brut/zi, 2 pe posturile de operator CNC, cu contract de munca permanent si un salariu de 24.000 euro brut maximum/an si 1 muncitor necalificat agricultura, pe perioada determinata, cu un salariu de 600 euro/luna. Continuarea pe workfinder.ro