Exclusiv: De ce este fortata ANRE sa scoata din foc castanele Guvernului? Ordinul ANRE, care urmeaza sa modifice regulile in piata de echilibrare si care vine in completarea HG 138/2013, nu a starnit absolut nici o reactie din partea actorilor pietei. Chiar daca Ordinul cu pricina este in dezbatere publica, nimeni, cel putin dupa informatiile noastre, nu s-a grabit sa vina cu sugestii? Cum se explica aceasta stare de pasivitate, in conditiile in care schimbarile afecteaza mai multi producatori de energie si nu numai cele doua complexuri energetice, ramane deocamdata o enigma. Se trag sfori, cel mai probabil, astfel incat "o mana s-o spele pe cealalta", iar in piata de echilibrare misterul pe tranzactii sa fie bine pazit, scrieenergy-center.ro.

Business ReportFoto: Colaj foto

Guvernul agreeaza ideea constituirii unui fond de investitii in energie. Guvernul agreeaza ideea constituirii unui fond de investitii in energie si sunt sanse mari ca proiectul de Lege sa primeasca aviz pozitiv de la Executiv, ne-au spus surse apropiate situatiei. Initiativa legislativa a constituirii acestui fond apartine deputatilor Dumitru Chirita, Marin Gheorghe si Florin Tataru, toti trei - membri ai Comisiei de Industrii si Servicii si s-a izbit, la inceput, de rezisᅡtenta autoritatilor care nu doreau sa se lipseasca de o sursa de finantare de la buget (banii din pachetele de actiuni puse in vanzare la companiile energetice, banii din dividende). Se pare ca la Guvern inca se mai analizeaza componenta acestui fond, existand observatia ca el ar trebui alimentat doar cu actiunile companiilor energetice, nu cu toate detinerile Ministerului Economiei din societatile pe care le administreaza, noteazaBursa.ro.

Inca un mall se va ridica in Bucuresti. Constructia lui ar putea incepe chiar in acest an si va fi gata in 2014. AFI Europe a obtinut autorizatia de construire pentru al doilea mall din Capitala, in Bucurestii Noi, dezvoltarea urmand sa inceapa in acest an sau in primele luni din anul viitor si vrea sa dezvolte, totodata, un complex de birouri de circa 60.000 mp pe terenul fostei fabrici Inox. In zona Bucurestii Noi a mai fost anuntata constructia unui mall in cadrul parcului de retail Collosseum, dezvoltat de firma Nova Imobiliare, cu capital britanic, scrieAdevarul.

"Transelectrica" vrea sa emita obligatiuni. Consiliul de Supraveghere si Directoratul Transelectrica vor analiza, in aceasta saptamana, posibilitatile companiei de a imprumuta circa 100 milioane lei (23 milioane euro) prin emiterea de obligatiuni, ne-au declarat surse din companie. Reprezentantii Transelectrica vor face o comparatie intre costurile de creditare pentru suma respectiva si cosᅡturile unei finantari prin emiterea de obligatiuni, ne-au precizat sursele noastre. Astfel, conducerea societatii va solicita mai multe oferte de la cele mai puternice banci pentru ambele posibilitati de imprumut. Vestea este una cat se poate de buna pentru Bursa de Valori Bucuresti, a carei conducere ar trebui sa se trezeasca din amorteala si sa faca tot posibilul sa convinga emitentul sa faca emisiunea de obligatiuni prin bursa. Una dintre putinele realizari ale BVB de anul trecut a fost oferta de obligatiuni de 54 de milioane de euro a GDF Suez Energy Romania, atunci conducerea Bursei lasand sa se inteleaga ca este in discutii si cu alte companii pentru listarea de obligatiuni, informeazaBursa.ro.

O noua privatizare. Se schimba cumparatorii? Vanzarea CFR Marfa a fost reluata saptamana trecuta, dupa ce au fost respinse cele trei oferte. De surprize placute - noi jucatori -, nu prea putem avea parte, intrucat termenul e scurt. Procesul de privatizare a transportatorului feroviar de marfa ar putea continua cu aceiasi trei investitori, dupa ce documentele de participare au fost respinse de comisia de privatizare pe motiv ca dosarele erau incomplete - varianta comunicata oficial de reprezentantii Ministerului Transporturilor. Din datele detinute de Capital, se pare ca au existat unele probleme la indeplinirea unor conditii de calificare in cazul a doi dintre cei trei ofertanti. Astfel, comisia de privatizare a modificat preconditia referitoare la valoarea cifrei de afaceri din ultimii trei ani financiari ai posibililor candidati, scrieCapital.

Agricultorii romani au renuntat la 300 de milioane de euro bani europeni. Ce s-a intamplat. Peste 1.000 de antreprenori din domeniul agriculturii au solicitat rezilierea contractelor de finantare prin Programul National de Dezvoltare Rurala pentru ca au intrat in insolventa sau nu au avut bani de cofinantare. Au pierdut in total peste 300 de milioane de euro. Romania ar pierde din finantare. Pana in acest moment au fost reziliate, la cererea beneficiarilor, 1.117 contracte de finantare prin Programul National de Dezvoltare Rurala in valoare nerambursabila de 318.335.148,74 de euro, au declarat pentruEconomica.netoficialii Agentiei de Plati pentru Dezvoltare Rurala si Pescuit (APDRP). Altfel spus, 1,7% din totalul proiectelor contractate (65.291 de proiecte) au fost reziliate la initiativa beneficiarilor.

Bank of Cyprus Romania - inainte cu tupeu. Constituirea unui depozit la Bank of Cyprus Romaᅡnia este posibila, in continuare, desi, de curand, clientii bancii au fost in pericol sa isi piarda din bani, pe fondul crizei din Cipru. Situatia a fost salvata prin interventia Bancii Nationale a Romaniei, care s-a implicat in negocieri pentru transferul catre Marfin Bank al majoritatii depozitelor clientilor, al unei parti din portofoliul de credite si garantiile asociate, precum si al altor lichiditati, adica sub supraveghere autohtona. Dupa tot scandalul, dupa toate explicatiile si tot efortul, nimeni nu avertizeaza posibilii clienti noi ai sucursalei cipriote cu privire la riscurile la care se expun. Este adevarat ca sansele ca cineva sa mearga sa-si puna bani la BoC sunt mici, mai ales ca la nivelul publicului larg s-a inteles ca banca a fost preluata cu totul de Marfin. Cu alte cuvinte, clientii sunt tot pe cont propriu si trebuie sa fie vigilenti la prevederile din contractele de depozit, la notele de subsol, la stiri si la avertismentele BNR, scrieBursa.ro.