O solutie de luat in calcul - reducerea limitata a TVA. Avem stiri si diverse opinii pro si contra orice. Avem, insa, mai putine solutii la multiplele probleme cu care se confrunta mediul economic. In incercarea de a gasi o solutie care, concomitent, sa stimuleze cresterea economica, sa aduca mai multe incasari la buget si sa majoreze selectiv nivelul de trai, restrictiile logice sugereaza ca ar fi utila o reducere limitata a TVA, de la 24% la fosta cota de 19%. Reducerea limitata a TVA ar urma sa functioneze prin rambursarea pe card bancar a diferentei de TVA, sa zicem, pentru o suma de marimea venitului mediu salarial net pe economie, noteazacursdeguvernare.ro.

Business ReportFoto: Colaj foto

Valcea depinde de supravietuirea Uzinelor Sodice Govora. Noul manager Witold Urbanowski vrea sa aduca societatea pe profit, in trei luni, dupa zece ani de pierderi. Altfel, actionarii majoritari s-ar putea gandi la retragerea din Romania. Noul manager al Uzinelor Sodice Govora, Witold Urbanowski, numit in functie pe 29 aprilie 2013, ne-a vorbit, in cadrul unui interviu, despre semnificatia protestelor pentru societate, dar si pentru economia judetului Valcea: "Daca raspundem unor solicitari nefezabile, practic contribuim la inchiderea fabricii. Acesta este punctul in care a aparut tensiunea. Conducerea si actionarii USG sunt dispusi sa sustina compania, dar acest lucru nu trebuie facut impotriva regulilor si realitatilor economice. Sunt increzator ca, prin dialog, vom gasi solutii pentru a pastra USG in viata, chiar daca acest lucru inseamna uneori un compromis si anumite sacrificii. Daca acestea nu se realizeaza, USG nu poate supravietui", anuntaBursa.

Bancile au tras in jos veniturile statului in primele patru luni. Statul a colectat pentru perioada ianuarie-aprilie impozite pe profit in scaᅡᅡdere cu 40 de milioane de euro fata de aceeasi perioada a anului trecut, explicatiile fiind rezultatele proaste ale bancilor si obligativitatea impozitului pe microintreprinderi. In perioada ianuarie-aprilie 2012, statul a colectat din impozitele pe profit platite de firme 5 miliarde de lei, in scadere cu aproape 180 milioane de lei sau -3,5%, fata de nivelul de 5,18 miliarde lei inregistrat in aceeasi perioada a anului trecut. Evoluţiile faţă de anul trecut sunt modeste. Astfel veniturile fiscale, principalul capitol de venituri al statului şi care include impozitele şi taxele colectate din activitatea firmelor, din consum (TVA şi accize), precum şi de la populaţie, au crescut cu numai 6,2%, la 39,71 miliarde lei, de la 37,38 miliarde lei, informeazaRomania Libera.

Exclusiv. Cele mai bune credite ipotecare in lei. Majoritatea bancilor incearca sa reorienteze clientii dornici sa-si cumpere o casa catre creditele in lei, in conditiile in care liniile de finantare in euro de la bancile mama s-au subtiat, iar normele de creditare descurajeaza asumarea riscului valutar.Chiar daca raman mai scumpe decat cele in euro, imprumuturile in lei au conditii de dobanda mai bune decat anul trecut.Capitala analizat in detaliu oferta bancilor, incercand sa afle care sunt cele mai bune ipotecare pe 25 de ani, pe care le poate lua o familie cu venituri de 4.800 lei pentru achizitia unui apartament cu trei camere in Capitala, in valoare de 60.000 de euro. Pentru un astfel de apartament, creditele în lei pot fi luate şi cu avans de doar 15%, însă există bănci care solicită peste 30%.

Lectia cipriota: romanii isi sparg depozitele bancare mari. Situatia din Cipru a determinat schimbarea mentalitatii deponentilor, care si-au retras banii din depozitele mari de la sucursalele straine si i-au plasat in depozite mici la bancile romanesti. Avand in spate o experienta bogata si nu tocmai fericita cu falimentele bancare, romanii s-au adaptat rapid la criza cipriota: au scos banii de la sucursalele straine si au inceput sa constituie mai multe depozite cu valori mai mici direct in bancile romanesti, unde sunt garantate in limita a 100.000 de euro, scrieAdevarul.

Furtuna in eoliene. Proiectul de lege promovat de ministrul delegat pentru Energie, Constantin Nita, pentru amanarea, timp de trei ani, a acordarii unei parti a certificatelor verzi ce li se cuvin producatorilor de energie regenerabila (eoliana, solara, hidro, biomasa) a fost parcurs, saptamana trecuta, intr-o prima lectura, la Guvern. Cu aceasta ocazie, investitorii din domeniul energiei verzi au aflat ca nu li s-au luat in considerare propunerile (amanarea unui numar mult mai mic de certificate), dar si ca proiectul de act normativ lecturat de Executiv mai contine prevederi care nu au fost anuntate public. Potrivit unor surse din piata de energie, aceste prevederi diminueaza drastic sprijinul acordat energiei curate. Asa ca s-a declansat o furtuna in domeniu, informeazaBursa.

Tintele Concurentei in 2013: cardurile, licitatiile publice, serviciile medicale. Ancheta Concurenta vrea sa finalizeze investigatia privind comisioanele percepute la cardurile bancare si sa demareze noi investigatii privind serviciile medicale si eventualele carteluri de la licitatiile publice. Dupa ce au facut obiectul unor serii de anchete la nivel international, finalizate cu amenzi considerabile, comisioanele percepute la tranzactiile cu carduri bancare emise in sistemele Visa si MasterCard au intrat in vizorul Consiliului Concurentei. Astfel, institutia a descoperit ca, in Romania, comisioanele aplicate la tranzactiile cu carduri emise sub siglele Visa si MasterCard sunt printre cele mai mari din Europa, de 1% si de respectiv 1,2%, in timp ce in tari precum Marea Britanie, Ungaria, Franta, Italia, Olanda comisioanele sunt de maximum 0,8%, scrieCapital.