Mihai Bogza: "O buna guvernare a companiilor de stat ar fi putut face austeritatea mai usoara". (Interviu cu Mihai Bogza, membru in Consiliul Director al Consiliului Investitorilor Straini. Reporter: Cum apreciati implementarea managementului profesionist in companiile de stat in tara noastra? Mihai Bogza: Consiliul Investitorilor Straini (CIS) a publicat recent Cartea Alba 2013, un document pe care il realizeaza periodic, mai exact din doi in doi ani, si in care incearca sa sintetizeze realizarile din diverse domenii de activitate si sa propuna masuri de imbunatatire a situatiei existente. In mod traditional, CIS nu formuleaza critici la adresa autoritatilor - guverne, ministri, persoane -, ci face o analiza si incearca, in mod constructiv, sa identifice zonele in care lucrurile se pot imbunatati. Managementul intreprinderilor publice constituie un capitol in Cartea Alba 2013. Integral inBursa.ro.

BUSINESS REPORTFoto: Colaj foto

Listarea companiilor de stat: un pas inainte, multi inapoi. In ciuda amanarilor pe care Guvernul nu conteneste sa le aplice listarii companiilor detinute de stat, oficialii sunt foarte optimisti cu privire la sumele pe care le-ar putea incasa. Potrivit ultimei variante a programului de privatizari prin listarea la bursa, Nuclearelectrica ar fi trebuit sa isi desfasoare oferta publica initiala in cursul acestei luni. A fost chiar stabilit si consortiul de intermediere, format din Swiss Capital si BT Securities. Numai ca, in traditia cu care ne-au obisnuit deja autoritatile, listarea nu va mai avea loc acum, fiind amanata pentru o data ce va fi anuntata la jumatatea acestei luni. Iar amanarea vine la cateva zile de la declaratia ministrului delegat pentru buget Liviu Voinea, care preciza ca listarea Nuclearelectrica va avea "sigur" loc in iunie, anuntaCapital.ro.

Clientela pune mai usor mana pe banii publici. Pragul minim pentru atribuirea directa de contracte a urcat spectaculos. Autoritatile publice - primarii, consilii judetene sau diverse institutii locale sau centrale - vor avea foarte curand posibilitatea sa acorde contracte fara licitatie in limita a 30.000 de euro fara TVA la produse si servicii si 100.000 de euro in cazul lucrarilor. Regiile si companiile de stat au scapat de aplicarea regulilor privind achizitiilor publice. Prevederea este trecuta in legea de adoptare a ordonantei de urgenta 77/2012, care a fost votata saptamana trecuta de catre Camera Deputatilor. Pragul anterior era de 15.000 de euro. Senatul adoptase ordonanta in data de 12 februarie. Aceasta ar trebui sa reduca birocratia si sa alinieze legislatia nationala cu cea comunitara. Cu toate acestea, a fost eliminata obligativitatea ca, pentru achizitiile mai mari de 5.000 de euro, autoritatile contractante sa transmita o notificare in Sistemul Electronic al Achizitiilor Publice (SEAP). De asemenea, a fost scoasa prevederea care elimina din licitatii "serviciile necuantificabile" asociate contractelor de consultanta, informeazaAdevarul.

Managerii privati ai CFR, destituiti dupa ce au refuzat trucarea unui contract cu fonduri UE? Echipa de manageri privati de la CFR SA, Isar-Sophocleous, a fost destituita de Relu Fenechiu dupa ce s-a opus trucarii unui contract de 300 milioane de euro. Contractul de modernizare a caii ferate Vintu de Jos-Simeria semnat acum o luna de catre Ministerul Transporturilor cu firmele FCC si Alpine, chiar daca era stabilit clar de catre Curtea de Apel Bucuresti ca oferta acestora era neacceptabila, devine o bomba pentru Ministerul Transporturilor (MT), date fiind marturisirile recente facute pe blogul sau de catre Lucian Isar, la acel moment presedinte al Consiliului de Administratie al CFR SA, scrieRomania Libera.

Cat de aproape este sfarsitul bulei imobiliare din Suedia? Fondul Monetar International a publicat, recent, concluziile misiunii sale de consultare cu autoritatile suedeze, care includ "incetinirea cresterii economice pe fondul unui mediu extern dificil", dar si "continuarea expansiunii creditului ipotecar, in ciuda somajului ridicat". Suedia, alaturi de celelalte tari din Scandinavia, a fost privita, in ultimii ani, ca loc de refugiu in fata crizei economice globale. De multe ori s-a vorbit chiar de miracole economice. Dar de unde poate veni miracolul in Suedia? Dintr-un sector industrial afectat semnificativ de pierderea locurilor de munca? Nu, "solutia" agreata de autoritati, guvern si banca centrala, a fost sustinerea, prin orice mijloace, a unei bule imobiliare fara precedent (vezi graficul 1). Cu toata cresterea accelerata a indicilor preturilor de pe piata imobiliara, atat la nivel national, cat si la nivelul principalelor zone metropolitane, inca se mai poate vedea pe grafic "cocoasa" de la inceputul anilor "90, responsabila pentru o criza bancara urmata de mai multe nationalizari ale institutiilor financiare, anuntaBursa.ro.

Jumatate din piata asigurarilor se clatina. Motoarele pietei asigurarilor dau semne serioase de oboseala. Rascumpararile premature macina profiturile asiguratorilor de viata, in timp ce societatile care vand polite RCA sunt sufocate de daunele tot mai mari Polita RCA, obligatorie prin lege, si asigurarile de viata, necesare in zeci de situatii, inclusiv la contractarea unui credit, au fost si au ramas principalele generatoare de vanzari pentru societatile de asigurare din Romania. La finele lui 2012, mai bine de 48% din valoarea totala a primelor brute subscrise in Romania proveneau din cele doua linii de asigurare. Daca mai punem la socoteala si faptul ca majoritatea clientilor au contact cu firmele de asigurari si aud de produsele acestora doar pentru ca legea RCA ii obliga sa intre in contact cu aceste societati, ne putem face o idee asupra importantei celor doua segmente. Un colaps al vanzarilor de polite de viata sau de RCA ar echivala cu o prabusire definitiva a intregii piete, informeazaCapital.ro.

Noua Toyota Corolla, model 2013. Retrasa de pe unele piete in favoarea hatchback-ului Auris, compacta Corolla si-a continuat cariera in anumite tari, printre care si Romania, sub forma unui sedan compact. In Statele Unite, continua sa fie un model de referinta in gama Toyota. De altfel, conform calculelor constructorului nipon, Corolla isi revendica titlul neoficial de cel mai vandut model din lume, in 2012. Corolla se relanseaza acum, prin aparitia unei noi generatii, a 11-a. Alaturi de versiunea "americana", Toyota va produce noua generatie si cu specificatii europene. Cat despre diferentele de aspect dintre cele doua variante, ele pot fi observate destul de usor in galeria foto atasata la acest material. Spre deosebire de precedenta generatie, noua Corolla are un design mai indraznet, mai dinamic, cu elemente preluate de la conceptul Furia. Este, fara indoiala, o replica data, in plan stilistic, principalelor cuncurente, Honda Civic si Volkswagen Jetta. Sau, daca vreti, o tentativa de recuperare a terenului pierdut, scrie24auto.ro.