TISE vine in Romania, dar nu pentru "Oltchim". Mai stiti povestea cu baietelul care a strigat de prea multe ori "lupul"? Cam asa pare si vizita conducerii TISE in tara noastra, asteptata inca din toamna anului trecut. Mai multi oficiali guvernamentali au tot declarat ca trebuie sa vina TISE in tara noastra, dar evenimentul nu a avut loc. Ei, de data asta, desi nu mai pare credibil, TISE chiar se pregateste sa ne faca o noua vizita. Premierul Ponta perfecteaza detaliile unei intalniri intre domnia sa si conducerea gigantului rus TISE, ne-au spus surse apropiate situatiei. Conducerea TISE este asteptata la Palatul Victoria in urmatoarele zile, mai afirma sursele noastre, care ne-au precizat: "Premierul asteapta un raspuns pentru data vizitei, care se doreste discreta. Conducerea TISE nu doreste un eveniment de presa. Cel mai probabil, Guvernul va da un comunicat". Desi multi leaga interesul TISE in Romania de subiectul privatizarii Oltchim (compania rusa a depus o oferta preliminara in urma cu un an, dar nu a mai participat in etapa finala din toamna), se pare ca rusii nu mai sunt interesati sa preia Oltchim, conform surselor citate, scrieBursa.ro.

BUSINESS REPORTFoto: Colaj foto

Chinezii se pregatesc sa ia controlul: Cand va deveni China cea mai mare economie a lumii. Produsul Intern Brut al Chinei este acum doar la jumatate din cel al Americii, convertit la ratele de schimb actuale. Va reusi totusi sa eclipseze PIB-ul american pana la finalul mandatului de presedinte al lui Xi Jinping, in martie 2023? Acest lucru s-ar putea intampla chiar mai repede. In ciuda incetinirii ritmului de crestere, economia Chinei inca se dezvolta mai rapid decat cea a Americii. Dar ritmul de crestere nu este singurul aspect ce trebuie urmarit. Trebuie analizata evolutia preturilor din ambele tari si traictoria ratelor de schimb dintre ele. Revista britanica The Economist a realizat inca din 2010 un instrument online de prezicere a momentului in care China va lua locul Americii. Jurnalistii prognozau in acel moment ca economia Chinei va creste cu o medie de 7,75% in decurs de zece ani, pe cand cea a Americii cu numai 2,5%. Aceleasi estimari indicau o inflatie medie de 4% in China si de 1,5% in America. In plus, se mentiona ca yuanul chinezesc se va aprecia cu o medie anuala de 3%, anuntaCapital.ro.

Incasarile din impozitul pe profit s-au prabusit cu 26%: Bugetele pe luna mai - sub spectrul pierderilor din mediul de afaceri si banci. Impozitul pe profit colectat de fisc in luna mai a acestui an a scazut cu 26,2% (indice nominal) fata de aceeasi luna a anului 2012, fenomen care creste distanta dintre contributiile companiilor si cele ale salariatilor la bugetul de stat. Astfel, ANAF a incasat - potrivit cifrelor facute public de institutie - 334,6 milioane de lei in luna mai 2013, cu 118 milioane de lei mai putin decat in aceeasi luna a anului trecut. Potrivit unei mentiuni facute de ANAF, circa un sfert din scaderea incasarilor la impozitarea profitului provine din banci, care au raportat pierderi pe primele luni din 2013. Scaderi consistente de incasare (11,1%) s-au inregistrat si la accize, desi acestea au crescut, potrivit calendarului convenit cu Uniunea Europeana. Astfel, pe accize s-au incasat 1,697 miliarde de lei, cu circa 200 de milioane de lei mai putin decat in luna mai 2012. Explicatia autoritatilor este ca scaderea provine indeosebi de la tutun, unde sumele declarate/platite de marii producatori ar fi fost mai mici din cauza masurilor acestora de crestere a stocurilor, informeazaCursdeguvernare.ro.

Insolvenţa a băgat la apă aşteptările de profituri mari ale dezvoltatorilor de apartamente. Cu vânzări spre zero, aceştia au fost siliţi să intre în reorganizare, iar locuinţele scoase la vânzare au preţuri mai mici. Apartamentele dintr-un alt ansamblu rezidenţial, intrat în insolvenţă anul trecut, se vând cu o reducere de 50%. Este vorba de proiectul Gran Residencia, dezvoltlat de Vitra Real Estate în Otopeni. În primele patru blocuri au fost investite 25 de milioane de euro. Dezvoltatorul a intrat în aprilie 2012 în insolvenţă, iar totalul datoriilor din tabelul preliminar al creanţelor este de 19,77 milioane de euro, cel mai mare creditori fiind ATE Bank, cu o creanţă de 18 milioane de euro, scrie Economica.net

Ce minte diabolica a masluit OUG de modificare a Legii 220/2008 privind promovarea energiei verzi? Ordonanta de urgenta promovata de Departamentul pentru Energie, privind modificarea schemei de sprijin a producatorilor de energie regenerabila din Romania, isi arata coltii. Surpriza cea mai mare este data de faptul ca pretul platit de consumatori pentru energia electrica nu va scadea cu 10%, asa cum anunta ministrul delegat Constantin Nita, ci ca acesta va continua sa creasca chiar daca s-a amanat acordarea unui numar de certificate verzi (CV), pana in 2017, respectiv 2018. Intretinuta cu mare maiestrie, ideea ca Ordonanta de modificare a Legii 220/2008 va fi numai o frana in calea expansiunii energiei regenerabile se dovedeste acum falsa, efectul fiind acela al unei lovituri dure data functionarii pietei libere, care nu place unor actori din sistem, scrieEnergy-Center.ro.

Daniel Daianu: "Am ajuns in criza din cauza ca sistemul financiar a deraiat". Profesorul de economie Daniel Daianu a descris, la Adevarul Live, impreuna cu jurnalistii Adina Vlad si Dan Marinescu, potentialul de relansare economica, motoarele de crestere si dependenta economiei romanesti de exporturi. "Criza este o groapa in care ai fluctuatii, poti sa si cresti, dar sa te si scufunzi. Am intrat in aceasta criza pentru ca sistemul financiar a deraiat; Unele tari sunt suprafinancializate, adica sistemul financiar este supradezvoltat fata de ceea ce poate sa dea economia respectiva; Avem o stire buna: exporturile cresc si sunt sustinute de productia industriala, dar stirea proasta este ca aceste cresteri nu se regasesc si in incasarile bugetara; Economia va creste cu mai mult de 2% in 2013. Integral peAdevarul.ro.

Suntem tot mai dependenti de investitiile autohtone. Investitiile autohtone realizate in tara noastra au ajuns la o pondere de 92% in valoarea totala a investitiilor pe care economia autohtona le-a atras in primul trimestru al acestui an. Astfel, dintre cele aproximativ 2,8 miliarde euro investitii nete realizate in primele trei luni din 2013, 2,6 miliarde euro au fost investitii autohtone, in timp ce investitiile straine directe (ISD) au depasit cu putin 200 milioane euro. In anul 2007, ponderea investitiilor autohtone in totalul investitiilor era de 64%, din 20,5 miliarde euro investiti, 13 miliarde euro provenind de pe plan local. Anul urmator, ponderea s-a redus la 61%, in conditiile in care investitiile autohtone au urcat cu 1,7 miliarde euro, iar cele straine cu peste doua miliarde euro. Anul 2009 a adus prabusirea intregului volum de investitii in economie, care a pierdut aproape zece miliarde de euro, comparativ cu anul precedent. Diminuarea ISD-urilor a avut o amplitudine de aproape doua orimai mare decat cea a investitiilor autohtone (6 miliarde euro, fata de 3,7 miliarde euro), ceea ce a facut ca ponderea capitalului local investit in total investitii sa urce la 76%, informeazaBursa.ro.

Topul ansamblurilor rezidentiale cu cele mai slabe performante in vanzari. Capital a realizat, in octombrie 2011, un top al celor mai goale proiecte de locuinte din Bucuresti, iar actualizarea acestei liste arata exact simptomele unei piete imobiliare inca suferinde. Proprietarii ansamblurilor rezidentiale cu cele mai slabe performante in vanzari sunt oamenii de afaceri romani Dumitru Buscaru si fratii Negoita, bancile Alpha Bank, Raiffeisen Bank, BCR si Deutsche Bank, care fie au preluat proiectele in contul datoriilor sau sunt pe cale sa o faca, fie au cumparat de buna voie niste active neperformante, si investitorii straini Anchor Grup, Hercesa si Marble House, ale caror planuri au fost spulberate de criza. Cele zece proiecte incluse in top au adus pe piata, in ultimii cinci-sase ani, peste 6.200 de locuinte si inca mai au goale peste 2.000 de unitati. Situatia este si mai grava daca ne raportam la rezultatele consemnate in toamna lui 2011, cand aceleasi proiecte aveau pe taraba circa 3.000 de apartamente. In acest ritm, proprietarii acestor ansambluri vor scapa de povara abia peste trei ani, scrieCapital.ro.

Noul Nissan Terrano, pe platforma Dacia Duster. Va mai amintiti vechiul model Terrano de la Nissan? Ei bine, dupa ce a disparut din gama in anul 2006, la capatul a 13 ani de cariera, modelul 4x4 japonez va reveni sub forma unui SUV compact. Nu va fi insa un automobil pentru pietele internationale, cum s-a intamplat cu vechiul Terrano! Se va produce in India si va fi destinat special pentru piata din aceasta tara. De altfel, nu vorbim despre un model nou Nissan, ci de binecunoscutul Duster de la Dacia, care va adopta sigla Nissan. Asadar, un model low cost, foarte nimerit pentru o piata emergenta ca India, unde Duster se bucura deja de succes, sub sigla Renault. Nissan isi pune mari sperante in noul Terrano, care ar trebui sa contribuie decisiv la cresterea vanzarilor constructorului nipon in India. In anul fiscal 2012-2013, Nissan a vandut in aceasta tara circa 37.000 de exemplare, insa planurile pentru noul an fiscal sunt ambitioase: 100.000 de unitati, anunta24auto.ro.