Afacerile de-o vara aduc profituri cat altele in zece ani. Vara nu este numai sezonul soarelui, ci si al micilor afaceri de la malul marii. Profiturile bune si investitiile minime au facut ca amatorii sa se inghesuie ca niciodata la inchirierea plajelor. Asa se face ca intr-o singura licitatie organizata anul acesta au fost concesionate mai multe segmente de plaja decat in cele 11 licitatii din ultimii doi ani la un loc. In general, pentru inchirierea celor peste 200 de subsectoare, asa cum se numesc, formal, cei aproape un milion de metri patrati de plaja propusi spre concesionare, Administratia Bazinala de Apa Dobrogea-Litoral organizeaza de-a lungul anului mai multe runde de licitatii, noteazaCapital.

Business ReportFoto: Colaj foto

Imprumuturile Romaniei: Datoria administratiei publice in criza. Beneficiarii si trendurile. Datoria administratiei publice a Romaniei a urcat de la 13,4% din PIB in 2008 la 36,8% din PIB la finele primului trimestru din acest an. Evolutia a fost, insa net diferita pentru administratia centrala, care si-a triplat soldul datoriilor realativ la PIB si cea a administratiei locale, care s-a majorat doar cu ceva mai mult de un sfert. Am raportat cifrele Ministerului de Finante strict la PIB pentru ca intereseaza mai putin un sir de cifre abstracte si mai mult evolutia proportiilor pe componentele central/local si catre extern sau intern, scriecursdeguvernare.ro.

Oferta cu potential exploziv pentru "Oltchim". In contextul cautarii febrile a unui investitor care sa finanteze "Oltchim", a aparut o oferta cu potential exploziv din partea lui Robert Neagoe, directorul general al furnizorului de energie "Arelco Power". Compania ofera combinatului valcean un contract de leasing de 25 milioane de euro, cu rambursare in zece ani, sustin mai multe surse apropiate situatiei. Robert Neagoe, personaj controversat, este cunoscut in piata ca fost director juridic in Oficiul Participatiilor Statului si Privatizarii din Indusᅡtrie (OPSPI), calitate in care este audiat ca martor, dupa ce a fost anchetat, in celebrul dosar al privatizarilor strategice, in care este inculpat Codrut Seres (fost ministru al Economiei), informeazaBursa.

Cine e cel mai mare latifundiar al Romaniei, cat pamant are si ce face cu el. Un proprietar de oi din judetul Hunedoara detine cea mai mare suprafata de teren din Romania, pe persoana fizica. Vinde anual peste 20.000 de oi la export, in special in tarile arabe. Mai multi romani, persoane fizice, au reusit sa administreze mii de hectare de teren. Detin mii de de capete de ovine, caprine si bovine si primesc de la UE, sub forma de subventii, zeci de mii de euro, la care se adauga veniturile pe care le obtin din vanzarea produselor. Agricultura este un business profitabil, daca muncesti mult, spun acestia. Potrivit datelor furnizateEconomica.netde catre Agentia de Plati si Interventie pentru Agricultura (APIA), conform ultimelor date disponibile, cel mai avut roman-persoane fizica este un oier din Hunedoara.

Exporturile romanesti, incurajate de cresterea accesului pe piata americana. Cresterea accesului pe piata americana, prin reducerea barierelor tarifare, dar mai ales a celor netarifare, va conduce la cresterea exporturilor romanesti, in special la produse agricole, autovehicule si componente auto, produse chimice, echipamente si utilaje, potrivit lui Manuel Donescu, secretar de stat in Ministerul Economiei. "Negocierea unui cadru investitional UE - SUA, mai favorabil decat cel actual, va avea un impact pozitiv asupra nivelului investitiilor americane in Romania. Acordam o atentie prioritara relatiilor cu SUA, atat la nivel bilateral prin aprofundarea dimensiunii economice a Parteneriatului Strategic, cat si in cadrul dialogului, mai larg, al relatiilor UE-SUA", a subliniat oficialul, care a participat la Consiliul Afaceri Externe (CAE) - Comert de la Luxemburg, scrieCapital.

Saptamana fierbinte pentru piata de capital. Piata de capital va avea o saptamana de foc, cu numiri la Autoritatea de Supraveghere Financiara si, posibil, la conducerea Bursei de Valori Bucuresti. Polonezul Ludwik Sobolewski, preferat de presedintele BVB, Lucian Anghel, pentru functia de director general al bursei, ar accepta pozitia numai in conditiile obtinerii unanimitatii in Consiliul Bursei, sustin unele surse din piata. Unii considera, insa, ca acest lucru este aproape imposibil de indeplinit, avand in vedere ca nemultumirile au escaladat in ultima perioada, iar Consiliul este scindat, noteazaBursa.

Cei mai bogati europeni au cea mai ieftina motorina. Litrul de motorina din Romania era la inceputul acestei saptamani mai scump decat cel de la pompele din Luxemburg, tara in care populatia castiga lunar aproape 2.500 de euro, cel mai mult din Uniunea Europeana, in timp ce un roman castiga putin peste 300 de euro, ocupand ultimele pozitii in clasamentul celor 27 de state membre. Cele mai recente statistici ale Comisiei Europene arata ca la inceputul acestei saptamani un litru de motorina costa in Romania 1,258 euro. Acelasi litru de motorina putea fi cumparat din benzinariile din Polinia cu 1,255 euro, iar din Luxemburg cu 1,185 de euro, informeazaAdevarul.

Baronii din Transporturi au inceput asaltul asupra belgianului de la Tarom. Pionii ministrului Transporturilor, Relu Fenechiu, au inceput asaltul pentru debarcarea lui Christian Heinzmann de la sefia Tarom, in pofida rezultatelor pozitive obtinute de acesta, sustine Lucian Isar, fost membru in Consiliul de Administratie. Angajamentul FMI de introducere a managementului privat la firmele de stat cu pierderi se transforma pe zi ce trece intr-o imensa inselatorie la adresa FMI- institutia mondiala care a obligat Romania sa adopte masura. Vechii directori incartiruiti politici si obedienti fata de politicieni sunt "prefacuti" in manageri privati, scrieRomania Libera