Neintelegeri la varful TAROM. Consiliul de administratie doreste CEO roman si dupa plecarea lui Heinzmann. La TAROM a fost trimisa o echipa mixta de control - auditul Ministerului Transporturilor si Corpul de control - sa verifice cine are dreptate, daca este sau nu o activitate performanta la TAROM pe primul semestru. Acest lucru in conditiile in care Christian Heinzmann a afirmat ca operatorul aerian a obtinut profit in luna mai, iar Consiliul de Admnistratie contrazice performantele actualului CEO. De altfel, Consiliul de Administratie a iesit in fata presei pentru a clarifica declaratiile facute in ultimele zile de catre Heinzmann cu privire la scurtarea mandatului de la 4 ani la 1 an, respectiv performantele companiei de la numirea sa -, si Lucian Isar care a afirmat, printre altele, ca exista varianta spargerii Tarom in trei bucati. Potrivit lui Dan Pascariu, presedintele CA Tarom, afirmatiile celor doi sunt inexacte, tendentioase si iresponsabile", scrie Capital.ro. Scandalul Tarom se ascute: Pascariu spune ca Heinzmann nu si-a facut nici 30% din treaba. Presedintele Consiliului de Administratie al Tarom, Dan Pascariu, spune ca managementul directorului Tarom, Christian Heinzmann, a fost sub asteptari si de aceea, la solicitarea CA, managerul privat a acceptat reducerea mandatului, scrie si Economica.net. CEO-ul privat al Tarom: "Sunt supus unor presiuni imense!". Ultimul manager privat din "ograda" Transporturilor pastorite de Relu Fenechiu s-a plans, intr-un interviu acordat EVZ.ro, de starea de tensiune pe care o exercita asupra sa Consiliul de Administratie (CA).

BusinessFoto: Colaj foto

Cand Necesitatea bate Munca: Venitul impozabil a crescut de sase ori mai repede decat salariul minim. De la 1 iulie, plata lunara minima pe economie este de 601 lei. De la 1 iulie, cota efectiva de impozitare a salariului minim pe economie a urcat la 10%, ca urmare a neindexarii deducerii personale de la introducerea regimului fiscal de cotei unica de impozitare. La cei 800 lei venit inscris in cartea de munca, corespund 418 lei venit impozabil, din care se achita 67 de lei impozit. Desi salariul minim brut si pensia medie sunt comparabile ( pensia medie pe luna mai 2013 a fost de 812 lei), angajatul cu salariul minim pe economie castiga cu peste 25% mai putin decat primeste un beneficiar de pensie, scrie cursdeguvernare.ro

Cum scapam de rusi in jocul gazelor, dupa esecul Nabucco? Un raport al Agentiei americane de Informatii Energetice estima resursele de gaze de sist ale Romaniei la 1.440 de miliarde metri cubi, in conditiile in care consumul mediu anual este de 14 miliarde, iar resursele de petrol la 300 de milioane de barili. Desigur, nu toata aceasta cantitate poate fi exploatata comercial, dar tehnologiile evolueaza extrem de rapid. Daca Chevron exploreaza gazele de sist, un consortiu format din Exxon-Mobil si OMV face explorari in Marea Neagra. Atat Gusilov, cat si Socor atrag atentia ca "ramane de determinat cat din aceste rezerve pot fi exploatate comercial", mai ales ca, avertizeaza expertul REC, diferenta dintre cantitatile estimate pentru Marea Neagra (intre 40 si 85 de miliarde de metri cubi) este foarte mare, scrie Romania libera.

Cine hraneste Romania. Harta firmelor cu cel mai mare profit, judet cu judet. Din sute de mii de firme inregistrate in Romania, doar cateva se evidentiaza prin profituri uriase. Economica.net iti prezinta clasamentul celor mai profitabile firme din fiecare judet al tarii. Primele companii din fiecare judet al tarii, socotite in functie de profitul realizat in anul fiscal 2012, au obtinut anul trecut un profit cumulat de peste doua miliarde de euro. Cele mai mari profituri, care depasesc pragul de 200 de milioane de euro fiecare, au fost inregistrate de OMV Petrom (Bucuresti), cu 865 milioane euro si Romgaz SA (Sibiu), cu 279,5 milioane euro. Profituri peste 50 de milioane de euro au realizat companiile Continental Automotive Products (Timis), Banca Transilvania SA (Cluj), Holzindustrie Schweighofer (Alba), Automobile Dacia SA (Arges), Dedeman (Bacau), Azomures SA (Mures) si Silcotub (Zalau).

Cum au evoluat preturile apartamentelor in prima jumatate a anului. Semn ca economia nu sta bine, si ca tranzactiile s-au imputinat, preturile apartamentelor au scazut in primele sase luni ale anului cu 4,5%, in conditiile in care in 2012, in acelasi interval, diminuarea a fost de doar 0,4%.Astfel, potrivit imobiliare.ro, pretul mediu de lista al apartamentelor a ajuns la 934 euro/mp, fata de 978 euro/mp in ianuarie. Evident, preturile au evoluat diferit, pare ca orasele au format grupuri, astfel ca in Cluj-Napoca, Timisoara si Constanta apartamentele s-au scumpit, in vreme ce in Bucuresti, Ploiesti si Brasov pretentiile au scazut. In Cluj-Napoca preturile de lista s-au majoratcu 3,8% pana la un prag de 930 de euro pe metru patrat, la finele lui iunie. Valoarea actuala este cu 2,6% mai mica decat cea din aceeasi perioada a anului trecut, scrie Business Cover.

SIF Moldova cereE: Schimbarea conducerii Bursei si dezvoltarea pietei. SIF Moldova, unul dintre cei mai mari actionari ai Bursei de Valori Bucuresti, cu o detinere de 5%, a transmis, ieri, o scrisoare deschisa catre actionarii BVB, Consiliul Bursei si Lucian Anghel, presedintele BVB, in care face apel la concentrarea eforturilor pentru dezvoltarea BVB si critica conducerea Bursei. Printre altele, SIF2 cere schimbarea formei de administrare a BVB prin trecerea la sistemul dualist de administrare. Consiliul Bursei spune ca urmeaza sa propuna actionarilor modificarea formei de administrare in una dualista, in raspunsul la scrisoarea deschisa a SIF2, transmis la solicitarea ziarului Bursa.

Cate milioane de euro incaseaza primariile de pe urma marilor proiecte imobiliare. Proprietarii celor 1,99 de milioane de metri patrati de spatii de birouri disponibile la nivel de Bucuresti achita anual circa 26,8 mil. euro, in timp ce mallurile, parcurile de retail si outleturile, care totalizeaza o suprafata de 936.000 de metri patrati, sunt impozitate anual cu 17 mil. euro, potrivit calculelor Capital. Immofinanz, Liviu Tudor, Deutsche Bank, CA IMMO si Dinu Patriciu, cei mai mari proprietari de cladiri de birouri din Romania, imbogatesc anual vistieria primariilor de sector cu circa 6,23 mil. euro. Spre exemplu, Genesis Development, firma lui Liviu Tudor care are in proprietate parcurile de birouri West Gate si Novo Park, a achitat in 2012 taxe pe proprietate in valoare de circa 900.000 euro pentru cladirile de birouri si circa 7.300 euro pentru terenurile aferente cladirilor, potrivit datelor furnizate de companie la solicitarea Capital.