Petrochimia de la Rompetrol, de vanzare? Rompetrol Petrochemicals, divizia petrochimica a grupului Rompetrol, ar urma sa fie vanduta sau absorbita de Rompetrol Rafinare, potrivit unor surse din piata. Actionarii Rompetrol vor sa optimizeze costurile cu petrochimia si ar analiza, in aceste zile, oportunitatea vanzarii societatii sau a unei internalizari a acestei activitati in Rompetrol Rafinare. Rompetrol Petrochemicals este detinuta integral de Rompetrol Rafinare. Conducerea Rompetrol nu ne-a oferit, pana la inchiderea editiei, un punct de vedere pe marginea acestui subiect. Sursele noastre mai afirma ca actionarii Rompetrol inclina spre ideea unei fuziuni a Rompetrol Petrochemicals cu Rompetrol Rafinare. Prin piata se zvoneste ca fostul director general al Oltchim, Constantin Roibu, ar fi negociat preluarea conducerii diviziei petrochimice a Rompetrol, dar ca proiectul nu s-ar fi concretizat, scrieBursa.ro.

BUSINESS REPORTFoto: Colaj foto

Aceasta mare bursa a adus investitorilor un castig record in 2013 - 40%. O mare bursa internationala va intra in istorie gratie cresterii extraordinare din prima parte a anului. Intamplator sau nu, aceasta bursa se afla in tara in care banca centrala poarta cea mai agresiva politica monetara. Cand vorbim de marile burse internationale, randamentele aduse de acestea, pe medie, in cei mai buni se cifreaza undeva pe la 15%-25%. Numai ca razboiul bancilor centrale pentru a tipari cantitati masive de bani ieftini se resimte de ceva timp in randamente spectaculoase pe burse. In loc sa mearga spre creditarea economiei, banii ieftini sunt injectati in burse si acestea ating maxime istorice fara ca economia sa dea semne de revenire solida, anuntaCapital.ro.

Negocierile UE - SUA: Miza, dosarele cu probleme si interesele Romaniei. Statele si Uniunea Europeana negociaza incepand de luni, la Washington, crearea celei mai mari zone de liber schimb din lume, intr-un climat umbrit de recentele dezvaluiri privind activitati de spionaj ale agentiilor americane de informatii vizand institutiile europene, tema unei reuniuni separate in capitala federala americana. Prima runda de discutii a inceput departe de ochii presei, sub conducerea reprezentantului american pentru comert extern, Michael Froman, si a negociatorului-sef al UE, Ignacio Garcia Bercero. Cei doi oficiali vor superviza discutiile celor aproape 15 grupuri de lucru, formate din 150 de experti ai echipelor SUA si UE, ce au misiunea de a aborda toate domeniile, de la pietele publice, investitii, proprietatea intelectuala, comertul electronic, concurenta, pana la detalii precum ingredientele care trebuie sa apara pe cremele anti-imbatranire, informeazaCursdeguvernare.ro.

Ai o datorie de recuperat? Din toamna apar noi conditii. Din toamna ar trebui sa apara Codul insolventei care va armoniza legislatia locala cu cea europeana, dupa cum a declarat pentru EVZ Arin Stanescu, unul dintre specialistii care lucreaza la redactarea documentului. Una din cele mai importante prevederi noi este impunerea unui prag, de 90.000 de lei, dincolo de care un creditor poate cere insolventa datornicului. In prezent, nu exista o limita in acest sens. "In felul acesta, dispare un instrument important pe care companiile il au la indemana. Sunt firme mici care nu au nici macar cifre de afaceri de 90.000 de lei, darmite datorii de 90.000 de lei la alte companii. Nici in celelalte tari nu se impune un prag", a spus pentruEVZun specialist in insolventa. Firmele care au insa datorii la o alta companie de peste 90.000 de lei vor putea cere insolventa creditorilor la 30 de zile de la termenul final de plata, si nu dupa 90 de zile, ca in prezent.

Biogazul si biomasa, noile vedete ale sectorului energetic. Daca sectoarele eolian si fotovoltaic au fost vedetele sectorului energetic in ultimii ani, acum a sosit randul biomasei si biogazului, care pot beneficia de pe urma potentialului agricol imens al Romaniei si care au avantajul de a nu fi pe lista celor cu certificate verzi amanate. Mai mult, acestea nu sunt dependente de vreme si nu induc distorsiuni in sistemul energetic. Compania Genesis Biopartner a inaugurat ieri prima centrala de producere a energiei regenerabile in cogenerare din biogaz din Romania, investitie de 5 milioane de euro. Aceasta are o capacitate instalata de 1 MW pe partea electrica si 1,2 MW termici, anuntaAdevarul.

Bonusul pentru cogenerare ne-a adus 27 de centrale noi. Fiecare consumator de energie din tara noastra plateste, din 2011, o taxa suplimentara numita bonus pentru cogenerarea de inalta eficienta. Taxa este aplicata si exportatorilor de electricitate. Valoarea acestei taxe pe facturi variaza in functie de consumul de energie si are ca rol sprijinirea activitatii productiei de energie in cogenerarea de inalta eficienta, nu neaparat realizarea de investitii in domeniu. Cogenerarea presupune utilizarea unei tehnologii foarte eficiente prin care se obtine, simultan, energie electrica si termica. Cogenerarea este incurajata peste tot in Europa datorita eficientei mari de utilizare a gazului si altor combustibili - resurse pe cale de epuizare, dar si datorita emisiilor reduse. Consumatorii de energie din tara noastra au achitat, in 2011 si 2012, circa doua miliarde de lei ca sa sprijine cogenerarea de inalta eficienta. Nu prea este clar cu ce beneficii s-au ales consumatorii de pe urma suportarii acestui sprijin, informeazaBursa.ro.

Dincolo e mai ieftin! Incepem sa dam de lucru strainilor. Pretul mai mic, calitatea mai buna sau pur si simplu lipsa ofertei interne. Sunt principalele motive pentru care firmele ori institutiile autohtone apeleaza la specialisti de peste hotare. O banca romaneasca detinuta de actionari austrieci isi pastreaza bazele de date pe servere situate intr-o tara din estul Uniunii Europene (alta decat Romania). "Decizia a fost luata la nivel de grup, din ratiuni de costuri, insa aproape sigur nu am fi obtinut pe plan local aceeasi calitate si siguranta pentru mai putini bani. Cel mai probabil, gazduirea in servere proprii ne-ar fi costat cu vreo 30%-40% mai mult, iar pe piata locala serviciile de acest gen nu sunt suficient de bine dezvoltate si, oricum, sunt mai scumpe decat solutia actuala", explica unul dintre managerii de proiect din departamentul IT, scrieCapital.ro.