Evolutia comertului Chinei indica incetinirea cresterii economiei tarii. Exporturile si importurile Chinei au scazut in mod neasteptat in luna iunie, semnaland incetinirea celei de-a doua mari economii a lumii. Livrarile externe ale tarii asiatice s-au redus cu 3,1% luna trecuta, in ritm anual, declinul fiind cel mai important de la momentul declansarii crizei financiare globale, conform Administratiei Generale a Vamilor din Beijing. Analistii estimau un avans cu 3,7% al exporturilor chinezesti, in iunie. Tot in iunie, importurile Chinei au scazut cu 0,7%, in timp ce prognozele economistilor aratau o crestere de 6%. Datele oficiale indica scaderea exporturilor Chinei catre SUA si Uniunea Europeana pentru a patra luna la rand. Excedentul comercial al Chinei a fost de 27,1 miliarde dolari in iunie, fata de 27,8 miliarde dolari, cat estimau analistii. In luna mai, exporturile chinezesti au crescut cu 1%, iar importurile s-au redus cu 0,3%, scrieBursa.ro.

BUSINESS REPORTFoto: Colaj foto

Topul celor mai ieftine ansambluri rezidentiale. Cel mai ieftin ansamblu rezidential gasit de Capital, in randul proiectelor care au deja cel putin 100 de apartamente construite, este Confort Urban. Complexul, amplasat pe strada Pucheni din cartierul Rahova, este compus din opt blocuri cu un total de 400 de apartamente. Pretul unui apartament cu doua camere, cu o suprafata utila de 47,54 mp, este de 34.500 euro, inclusiv TVA de 5%. Dezvoltatorul ofera la acest tip de apartament un loc de parcare suprateran gratuit si un voucher cadou, in valoare de 2.000 de euro, ce poate fi utilizat pentru achizitia de mobilier de la Mobexpert. Six Top Residence, firma dezvoltatoare, mai are incepute inca doua blocuri dintr-un total de 16 cate sunt planificate pentru urmatoarea etapa a proiectului, potrivit reprezentantilor ansamblului rezidential, anuntaCapital.ro.

Acordul UE-SUA: Pozitiile din care se pleaca la negocieri. Negocierile incepute luna aceasta intre oficialii de la Washington si cei de la Bruxelles pentru acordul de liber schimb SUA-UE pleaca de la o situatie curenta marcata de masuri protectioniste pe ambele piete, care insa pare sa-i nemultumeasca mai mult pe americani decat pe europeni. Conform celor mai recente date disponibile, Statele Unite inregistreaza deficit in schimburile comerciale cu Uniunea Europeana, iar companiile americane au creat mai multe locuri de munca in Europa decat au facut-o firmele europene in SUA, informeazaCursdeguvernare.ro.

De ce intarzie concedierile la Tarom. Compania aeriana ar fi trebuit sa treaca pana acum printr-o etapa de ajustare de personal, care nu a fost realizata inca. Neintelegerile dintre Consiliul de Administratie (CA) si managerul privat al Tarom, Christian Heinzmann, dar si viziunea diferita a acestuia din urma, au amanat restructurarea de personal la Tarom. Operatorul aerian a ramas, astfel, in urma altor companii de stat, sub acest aspect. Potrivit planului de management, asumat de managerul privat, Tarom ar fi trebuit deja sa parcurga etape importante, sustin reprezentantii CA. "Planul include masura de reducere a excedentului de personal, avand ca termen sfarsitul lunii aprilie 2013, scrieEVZ.

Romania, din nou tigrul de hartie al Estului: economia creste in timp ce familiile romanilor sunt tot mai sarace. Exporturile si productia industriala au crescut spectaculos, inflatia si deficitele externe scad, dar veniturile populatiei si consumul sunt pe cele mai joase pozitii in topurile Uniunii Europene. Ultimele raportari statistice creioneaza o dinamica exemplara a economiei ca ansamblu, in prima parte a acestui an, dar si o inrautatire a situatiei bugetelor de familie si a veniturilor populatiei. In primele cinci luni din acest an, exporturile Romaniei au crescut cu aproape 6% fata de aceeasi perioada din 2012, deficitul comercial a scazut cu 1,4 miliarde de euro, productia industriala a crescut cu peste 6%, iar cifrele de afaceri din domeniul serviciilor au avansat, in medie, cu mai mult de 8%, arata datele centralizate la Institutul National de Statistica (INS), anuntaAdevarul.

In 6 ani, restantele la creditele persoanelor fizice au crescut de 25 de ori. Dimensiunea bulei creditului din Romania se vede cel mai bine din evolutia sumelor restante la imprumuturile persoanelor fizice. De la 409 milioane lei in mai 2007, cand criza era un concept abstract, valoarea restantelor mai mari de 30 de zile a urcat in 6 ani la 10, 24 miliarde lei. Restantierii sunt si ei cu 450.00 mai multi ajungand in mai 2013 la 735.500 persoane. Deprecierea leului (nu uitati ca in 2007 euro testa pragul de 3 lei) si scaderea veniturilor debitorilor (fie prin reducerea salariilor, fie prin taierea unor bonusuri) au accelerat acumularea restantelor persoanelor fizice fata de banci astfel incat valoarea datoriilor mai vechi de 30 de zile echivaleaza in prezent cu 2,3 miliarde euro, informeazaRomania Libera.

Sibex a suflat derivatele pe energie de sub nasul BVB. Derivatele pe energie vor fi lansate la Sibex, dupa ce bursa sibiana a incheiat un acord cu operatorul pietei de energie OPCOM, detinut integral de Transelectrica. Astfel, Sibiul sufla aceasta afacere de sub nasul Bursei de Valori Bucuresti, care avea un parteneriat pentru derivate cu OPCOM, inca din 2010, insa nu a reusit sa il concretizeze. Colaborarea OPCOM-Sibiu este o noua lovitura de imagine incasata de BVB, care parea extrem de apropiata de operatorul bursei de energie. Chiar presedintele bursei Lucian Anghel a declarat, recent, intr-un interviu, ca ar sustine ideea fuziunii BVB-OPCOM, idee despre care Ziarul "BURSA" a scris, in exclusivitate, in luna mai, ca incepe sa aiba circulatie. Acum, ramane de vazut daca Lucian Anghel mai are ce sa sustina. In baza contractului semnat intre OPCOM si Sibex, produsele futures vor avea drept activ suport indicii pietei spot de energie electrica ROPEX_DAM, calculati de OPCOM, scrieBursa.ro.

Rockefeller ar putea incepe pana la sfarsitul anului marele proiect de la Turda. Spaniolii de la Graells & Llonch sunt pe punctul de a semna primul contract pentru parcul industrial de la Turda, ceea ce presupune demararea lucrarilor la prima hala pana la sfarsitul acestui an. "La Turda suntem aproape sa semnam un contract si probabil vor incepe lucrarile de constructie pana la sfasitul anului. Noi nu avem exclusivitate pe acest proiect si am inteles ca si Graells & Llonch au propriile negocieri", a declarat Razvan Gheorghe, managing partner al Activ Property Services, companie angajata de spanioli pentru a cauta chiriasi pentru parcul din Turda, anuntaCapital.ro.

Opel Insignia Country Tourer, gata de aventura. Familia noului Insignia va fi completata curand, pentru ca Opel Insignia Country Tourer isi face debutul mondial la Salonul Auto de la Frankfurt, in luna septembrie. In timp ce varianta infratita Sports Tourer este un station wagon elegant pentru familie si business, noul Insignia Country Tourer exprima o dorinta innascuta pentru aventura. Modelul atletic cu garda la sol ridicata ofera libertate dincolo de constrangerile orasului si ale drumurilor asfaltate. Caracteristicile definitorii includ scuturi protectoare, combinate cu pasaje proeminente ale rotilor si protectii pentru zonele joase ale caroseriei, carora li se adauga tevi de esapament duble. Transmisia integrala exceptionala asigura aderenta si manevrabilitate sigura in toate conditiile de condus. Sistemul face echipa cu motoare turbo puternice precum cel de 250 CP, 2.0 litri SIDI cu injectie directa pe benzina, sau unitatea ultra-performanta 2.0 BiTurbo CDTI - ambele generand cupluri impresionante de pana la 400 Nm, informeaza24auto.ro.