Liber la Prima Casa in lei! Puteti deja sa depuneti dosare. Este oficial. Prima Casa are din nou plafon de garantii. De data aceasta doar pentru credite in lei. Asadar, daca aveti strans un avans modest, de sub 15%, si credeti ca va incadrati la rate cu 30%-35% mai mari decat anterior pe varianta in euro, puteti deja merge la bancile participante la Prima Casa si deschide un dosar de credit ipotecar. "Speram ca azi vom avea aprobarea Ministerului de Finante pentru cote de garantii pe fiecare banca participanta in programul Prima Casa. Imediat ce primim aprobarea, ne vom misca rapid sa incarcam garantiile in sistem si probabil de luni noile plafoane vor fi efectiv functionale, astfel incat sa putem primi dosare de la ele pentru finantari in lei", a declarat pentru Capital Irina Constantinescu, director la Fondul National de Garantare a Creditelor pentru IMM-uri (FNGCIMM), scrieCapital.ro.

BUSINESS REPORTFoto: Colaj foto

O inflatie de 2% pe termen lung nu este rezonabila, este furt calificat. Ultimul raport asupra inflatiei de la BNR mi-a ridicat o piatra de pe inima. Am aflat ca mi-au scazut asteptarile inflationiste si preturile nu vor mai reprezenta o problema pentru bugetul familiei. Ceva nu-mi dadea, totusi, pace. Cu cateva zile inainte primisem factura pentru gaze, care avea anexat calendarul liberalizarii graduale a preturilor, conform Legii 123/2012. Acolo se arata ca pretul va fi de 48,5 lei/MWh de la 1 octombrie 2013 si va ajunge la 119 lei/MWh la 1 octombrie 2018, adica pretul gazelor va creste cu cel putin 139% in urmatorii cinci ani. In afara unei cresteri de 4% in iulie 2015 si a unei cresteri de 5% in iulie 2017, toate cresterile din calendar sunt de 2% si 3%. "Miracolul" dobanzii compuse, care actioneaza, bineinteles si in cazul inflatiei, transforma aceste cresteri "nesemnificative" intr-o dublare a pretului in circa patru ani, anuntaBursa.ro.

Industria grea sustine economia Romaniei."Gramada de fiare vechi" se retehnologizeaza. Puncte tari si puncte slabe. Datele pe primul semestru publicate de INS confirma faptul ca industria grea este cea care sustine economia Romaniei, cu un indice de referinta al cifrei de afaceri raportat la media anului 2010 de 132,1%. Asadar, perceptiile din viata de zi cu zi pot fi inselatoare, reculul din zonele comerciale si avansul slab pe zona bunurilor de consum fiind compensate pe segmentul bunurilor de capital. Tendinta a fost evidenta si in luna iunie, cu valori de crestere pe total industrie de 3,1% in raport cu luna precedenta si de 6,7% in raport cu aceeasi luna a anului precedent. De retinut ca acest din urma ritm este superior celui marcat pe ansamblul semestrului I din 2013 in raport cu semestrul I din 2012 (+5,4%), informeazaCursdeguvernare.ro.

Mai putine gaze de la rusi: importurile s-au redus la jumatate. Romania a importat cu 45,6% mai putine gaze naturale in primul semestru al acestui an, comparativ cu perioada similara a anului trecut, potrivit datelor publicate astazi de Institutul National de Statistica (INS). Cea mai mare parte a gazelor importate provine in special de la rusi, iar restul - din vestul Europei, pe conducta Arad-Szeged. Totodata, importurile de titei au scazut cu 26,5%, iar cele de carbune cu 20,4%, in primele sase luni ale anului. Si importurile de energie electrica au scazut cu 53,5%, iar cele de produse petroliere, cu 27,9%. Reducerea cantitatilor importate vine pe fondul unei reduceri a consumului intern. La energie electrica, de exemplu, consumul final a fost de 24,8 miliarde de kWh, cu 7,5% mai mic comparativ cu prima jumatate a anului trecut, arata INS, scrieEVZ.

Lungul drum al autostrazii A1 catre Vest. Desi si-au concentrat toata atentia doar asupra autostrazii de pe Coridorul IV, finantarile pentru Bechtel fiind mai degraba sporadice, guvernele succesive ale Romaniei din ultimii zece ani au reusit sa termine doar pe sfert autostrada Sibiu-Nadlac. La sase ani de la semnarea primului contract legat de construirea autostrazii A1 (sectorul Arad-Timisoara, contract semnat in decembrie 2008 cu firmele FCC-Astaldi), legatura Romaniei cu vestul Europei este departe de a fi gata. Unele portiuni deja necesita lucrari de reparatie capitala, nu atat din cauza vechimii acestora, cat a slabei calitati a lucrarilor, in timp ce pentru altele nici macar nu au fost alesi constructorii, anuntaRomania Libera.

Un milion de soferi risca sanctiuni severe. Ce poti sa patesti daca nu ai RCA. Legea permite autoritatilor sa suspende din oficiu inmatricularea automobilelor care nu mai figureaza ca asigurate RCA de mai mult de 90 de zile. Dupa cum a aratat in premiera revista Capital, in Romania sunt circa un milion de autovehicule care nu au asigurarea obligatorie de raspundere civila auto Nu doar soferii care circula pe strazi fara RCA risca sanctiuni ci si cei care au in proprietate automobile pe care le tin in garaj, in curte sau in parcare. Potrivit legii, inmatricularea oricarui automobil despre care se constata ca a stat fara asigurare RCA mai mult de 90 de zile poate fi suspendata din oficiu. Procedura este definita in ordonanta de urgenta 189/2005, informeazaCapital.ro.

BMW i8 - prezentare oficiala. Marca BMW i este sinonima cu conceptele vizionare de mobilitate si o noua definitie a conceptului de automobil premium care pune un accent puternic pe dezvoltarea durabila. Dupa premiera mondiala a primului model electric al marcii, BMW i3, urmatorul pas al BMW Group va fi extinderea cu un model sport, BMW i8. Acest model hibrid plug-in este cea mai avansata masina sport a momentului, care extinde filosofia de baza a dezvoltarii durabile BMW i spre un nou segment auto. BMW i8 aduce placerea condusului traditionala pentru BMW intr-o forma revolutionara. Aceasta este reflectata de designul emotional si combinatia speciala intre performantele dinamice de masina sport si consumul de model de clasa mica. Caroserie usoara si optimizata aerodinamic, tehnologie de propulsie electrica BMW eDrive, motor turbo compact pe benzina de 1,5 litri, cu tehnologie BMW TwinPower Turbo si gestiune inteligenta a energiei - prin combinarea acestora BMW i8 marcheaza o noua etapa in evolutia strategiei Efficient Dynamics, scrie24auto.ro.