Dezastru in industria laptelui. Au disparut peste 100 de fabrici in ultimii ani. Informatiile aparute in piata in aceasta vara cu privire la posibila inchidere a fabricii Napolact de la Cluj Napoca atrage atentia asupra unui fenomen a carui intensitate a crescut in ultimii ani, si anume regruparea centrelor de productie din tara. Numai in perioada 2008-2012, au disparut de pe harta Romaniei mai multe de 100 de unitati de procesare a laptelui, care produceau lactate si branzeturi, informeaza B1Tv. Poate cel mai edificator exemplu in acest sens este intrarea in conservar, de la 1 iunie, a fabricii de la Taga (Nasal), detinuta de olandezii de la FrieslandCampina. La Taga se produceau branzeturi premium. Inchiderea acesteia a fost motivata de conducerea FrieslandCampina prin faptul ca a scazut consumul de specialitati de branza pe piata romaneasca, scrie EVZ.

Business reportFoto: Colaj foto

Bilant agricol: Recolte mari, silozuri putine, preturi mici. Productiile agricole din acest an sunt bune. Dar, pentru ca nu dispun de capacitati de depozitare, multi agricultori sunt obligati sa-si vanda produsele imediat dupa recoltare, la preturi mici. In ciuda vremii capricioase din aceasta vara, cu furtuni si ploi abundente in toata tara, anul agricol 2013 se anunta unul bun cu productii, la unele culturi, apropiate de cele din 2011, care a fost cel mai bun an agricol din ultimii 20 de ani. La cereale, recoltatul este aproape incheiat si agricultorii sunt multumiti de rezultatele obtinute, chiar daca, din cauza ploilor din ultima perioada, nu tot graul este de cea mai buna calitate. "Graul recoltat inainte de ploi, adica, aproximativ 30% din cele 7,2 milioane de tone cat se estimeaza ca va fi productia in acest an, este de foarte buna calitate, deci este grau de panificatie si acopera necesarul pentru procesare, nefiind nevoie de importuri. Cel recoltat dupa perioada ploioasa este grau furajer, dar bun", a declarat, pentru Capital, presedintele Rompan, Aurel Popescu.

Cauza falimentului Detroit: reguli si proceduri financiare vechi de 40 de ani. Functionarii primariei din Detroit, aflata in faliment, au ratacit in februarie un cec de 1 milion de dolari primit din sistemul scolar, care a zacut intr-un sertar timp de o luna de zile, dovada a unor proceduri financiare vechi de 40 de ani, relateaza Bloomberg, citata de Mediafax. Primaria din Detroit si-a declarat falimentul in luna iulie, din cauza obligatiilor financiare de 18 miliarde dolari ale unui oras marcat de un serviciu de transport public nesigur, felinare stradale sparte si perioade lungi de asteptare a interventiei politiei si ambulantelor. Calitatea precara a serviciilor publice este rezultatul tehnologiei si procedurilor invechite care nu pot asigura functiuni de baza precum colectarea facturilor, potrivit administratorului special al orasului, Kevyn Orr, informeaza Bursa.ro

Rusinea Europei: tara agrara Romania a importat mancare de peste doua miliarde de euro in primul semestru, un record istoric. In prima jumatate a acestui an, Romania a cumparat de pe pietele internationale produse agroalimentare de peste doua miliarde de euro, cu 100 de milioane de mai mult decat in aceeasi perioada din anul trecut, care a fost unul secetos. Unul dintre cele mai rusinoase paradoxuri ale economiei romanesti se contureaza din nou prin statisticile oficiale: pe de-o parte, productia autohtona din agricultura a consemnat, in primul semestru din 2013, un record al ultimilor opt ani, iar de cealalta parte si importurile de alimente au consemnat un record, ajungand la suma totala de 2,06 miliarde de euro, anunta Adevarul.

Semnal de alarma: de ce scad importurile. Autoritatile se lauda cu o scadere record a deficitului comercial, dar in spatele cifrelor stau realitati ingrijoratoare. Deficitul comercial pe primele sase luni ale acestui an a scazut cu 45% fata de perioada similara din 2012. Practic, am exportat de 23,7 miliarde euro, cu circa 6% mai mult, si am importat de 26,2 miliarde euro, cu 2,7% mai putin. "Reducerea cu 45% a deficitului comercial este un moment istoric pentru Romania si vedem ca exportul este un motor de crestere economica in acest an", a declarat ieri Manuel Donescu, secretar de stat in Ministerul Economiei, responsabil de comertul exterior. La prima vedere, autoritatile au motive sa se laude cu performantele la export, mai ales daca ne uitam la zona extra-UE, unde am inregistrat un excedent comercial de peste 900 milioane euro in prima jumatate a anului, fata de un deficit de 785 milioane euro in primul semestru din 2012, informeaza EVZ.

Surse: "Balena de la Londra", iertata de justitie in cazul JPMorgan. Bruno Iksil, fostul trader cunoscut drept "balena de la Londra", nu va fi pus sub acuzare de justitia din SUA in legatura cu pierderea a peste 6 miliarde dolari inregistrata anul trecut de JPMorgan Chase, in urma unor pariuri pe piata derivatelor de credit. Iksil, de nationalitate franceza, a lucrat la departamentul de investitii de la Londra al JPMorgan si este responsabil pentru o mare parte din tranzactiile care au provocat pagube uriase pentru banca, afectand reputatia institutiei si fortand demisia unui director din conducerea executiva. Investigatia declansata in primavara anului trecut de Departamentul Justitiei din SUA are ca scop, printre altele, determinarea culpabilitatii traderilor in astfel de situatii. Cu alte cuvinte, magistratii incearca sa stabileasca daca traderii responsabili pentru astfel de pariuri paguboase au evaluat gresit, cu buna stiinta, riscurile asociate tranzactiilor, potrivit unor surse apropiate anchetatorilor, citate de Wall Street Journal (WSJ) si preluate de Mediafax. Comisia valorilor mobiliare din Statele Unite (SEC) a inceput in paralel propria investigatie, scrie Bursa.ro

Premierul britanic, in favoarea exploatarii gazelor de sist: "Cred ca am face o mare greseala daca n-am incuraja fracturarea hidraulica". Premierul britanic David Cameron a uimit opinia publica, dupa ce joi seara a facut o serie de declaratii favorabile exploatarii gazelor de sist. Seful Executivului de la Londra considera ca tara sa ar trebui sa ia in calcul in mod serios posibilitatea exploatarii gazelor de sist ca alternativa mai ieftina in industria exploatarii de gaze. Cameron a spus ca ar fi "o mare greseala" daca guvernul n-ar incuraja fracturarea hidraulica in mai multe locuri din arhipelagul britanic. In acelasi timp, premierul a dat asigurari ca in tara nu se va face nimic, daca mediul inconjurator nu va fi protejat. "Cred ca am face o mare eroare ca natiune, daca nu am reflecta cu seriozitate la modalitatea de a incuraja fracturarea hidraulica si perspectiva tarifelor mai ieftine aici in Marea Britanie", a subliniat prim-ministrul conservator, in timpul unei deplasari la Darwen, in nordul tarii, anunta Adevarul.

Noul MINI, prezentat pe 18 noiembrie. Premiera mondiala a noii generatii MINI este pregatita pentru 18 noiembrie 2013, ca omagiu adus creatorului versiunii clasice Mini. Nascut in Marea Britanie - noul model va fi produs si prezentat la uzina MINI din Oxford, in ziua aniversarii a 107 ani de la nasterea lui Sir Alec Issigonis, creatorul modelului original de la sfarsitul anilor 50. In aceeasi saptamana, alte doua premiere expozitionale sunt programate la Los Angeles si Tokyo, scrie 24auto.ro