Cat se mai pot ieftini creditele in lei. Guvernatorul BNR, Mugur Isarescu, indeamna bancherii sa continue micsorarea ecartului dintre dobanzile la creditele in valuta si cele in lei. Exista insa limite, spun economistii. Micsorarea de saptamana trecuta a dobanzii de politica monetara a BNR la un nivel minim record de 4,5% a ieftinit creditele in moneda locala, aducand anumite produse de creditare ale bancilor la o diferenta de dobanda de sub 1% fata de cele acordate in moneda unica, arata date ale brokerilor de credite, consultate de ziarul Romania libera. Primul efect al reducerii politicii de dobanda monetara a fost scaderea ROBOR, dobanda interbancara la lei, la nivelul de 3,92% in cazul operatiunilor pe 3 luni si la 4,27% la cele pe sase luni. ROBOR este una din cele doua componente ale dobanzii platite de persoanele imprumutate, cealalta componenta fiind marja bancii.

Business reportFoto: Colaj foto

Cine vinde cea mai ieftina benzina din Romania. Politica de preturi difera de la companie la companie, chiar si de la statie la statie, insa intrarea pe piata a noi jucatori a dus deja la o concurenta destul de acerba, astfel ca cei mai mari producatori si distribuitori s-au vazut nevoiti sa-si adopte politica de preturi in functie de noile evenimente. Capital.ro a realizat o ampla documentare pe traseul Bucuresti-Arad referitoare la preturile carburantilor vanduti de cei mai mari jucatori de pe piata.

Cum se pregatesc bancile sa dea creditele care nu se cauta. In doar cateva zile ar putea demara Programul "Prima Casa", care va oferi credite exclusiv in lei. Evz va prezinta intr-o analiza detalii despre sumele suplimentare pe care le vor avea de achitat romanii care vor dori sa acceseze programul si care nu mai au varianta finantarii in euro.

Mutarea de 30 milioane de euro a lui Adrian Sarbu. Pro Tv a iesit din lista canalelor cu transmisie obligatorie. O decizie luata in premiera in audiovizualul romanesc de catre Adrian Sarbu a reusit, in doar cateva zile, sa dea peste cap intreaga piata TV. Concurentii se gandesc (a cata oara?) sa-i urmeze exemplul, clientii se gandesc daca merita sa dea 3-4 lei in plus la abonamentul TV, sute de firme de cablu se intreaba cum vor supravietui in noile conditii, noteaza Capital.

Pana unde va merge exproprierea depozitelor bancare din Europa? Fara mare tam-tam in presa continentala, Comisia Europeana a publicat, la sfarsitul lunii iulie 2013, un nou "Comunicat de criza". Acesta a aparut in Jurnalul Oficial al Uniunii Europene, iar prevederile sale au intrat in vigoare de la 1 august 2013. Ceea ce, pana in urma cu cateva luni, era negat de autoritatile europene, a devenit acum litera de lege: orice ajutor de stat acordat bancilor aflate in dificultate trebuie sa fie precedat de un "bail-in" al creditorilor, inclusiv al deponentilor cu depozite mai mari decat pragul de garantare, scrie Bursa.

Privatizarea CFR Marfa: s-a ridicat o bariera, mai raman doua. Se finalizeaza procesul privatizarii CFR Marfa? Scenariul optimist ar arata cam asa: investitorul aduce banii si incepe un plan de investitii. Mai ramane un hop: Consiliul Concurentei. "Inca putin si se linistesc apele. Asteptam publicarea contractului in Monitorul Oficial, ultima etapa procedurala inainte de a fi chemat GFR pentru semnatura. Apoi, in 60 de zile, cumparatorul trebuie sa depuna banii", au transmis reprezentantii Ministerului Transporturilor. "Cat de putin?", nici ei nu stiu. Doar ca "jocul politic din jurul CFR Marfa", despre care toata lumea vorbeste, nu pare sa se fi incheiat, noteaza Capital.

Deficitul comercial scade cu 2 miliarde euro. Chimia si petrochimia genereaza 140% din deficit, alimentele si combustibilii ne trag in jos. Deficitul comercial pe primul semestru al anului in curs a fost cu peste doua miliarde euro mai mic decat cel din perioada similara a lui 2012. Potrivit datelor INS, gradul de acoperire al importurilor cu exporturi a urcat la un spectaculos 94,2%. Domeniile care ne mai pun probleme in schimburile externe sunt chimia si petrochimia, care concentreaza aproape 140% din deficitul inregistrat, potrivit unei analize Curs de guvernare.

Bundesbank: Grecia va avea nevoie de un nou program de salvare la inceputul lui 2014. Germania se opune taierii datoriilor. Banca centrala a Germaniei, Bundesbank, anticipeaza ca Grecia va avea nevoie de un nou program de salvare cel mai tarziu la inceputul anului viitor, potrivit unui document intern al institutiei citat de publicatia Der Spiegel. In document se arata ca liderii europeni trebuie sa stabileasca un nou program de finantare cel mai tarziu la inceputul anului viitor. Reprezentantii Bundesbank au refuzat sa comenteze. Potrivit articolului, Bundesbank are o pozitie critica fata de ultima transa de finantare acordata Greciei si evaluarea facuta de troica creditorilor internationali. FMI a aprobat la sfarsitul lunii iulie cea mai recenta transa, de 1,7 miliarde de euro, din programul de salvare destinat Greciei, scrie Adevarul.