Cum abuzeaza statul de platitorii de TVA. Autoritatile fiscale refuza persoanelor impozabile recunoasterea dreptului de deducere a TVA, pe considerentul ca furnizorul lor sau unul dintre furnizorii furnizorului lor ar fi savarsit anumite nereguli. Practica mentionata porneste de la premisa, nesustinuta insa de niciun text de lege, ca persoana impozabila care incearca sa isi exercite dreptul mentionat ar avea obligatia corelativa de a se asigura ca emitentul facturii poate dispune de bunurile consemnate in cuprinsul documentului justificativ, astfel incat sa fie capabil sa efectueze livrarea ce se constituie in fapt generator al taxei si, mai ales, ca acesta si-a indeplinit obligatiile privind declararea si plata TVA pe care a colectat-o de la titularul dreptului de deducere, scrie Capital.

Business reportFoto: Colaj foto

Cheltuim mai mult pe tigari decat platim rate la banci. Potrivit INS, anul trecut o gospodarie de salariati a cheltuit lunar, in medie, 77 lei pentru restituirea imprumuturilor in conditiile in care pentru tigari se da lunar in mediul urban 99 lei. Comparatia debitori-fumatori nu pare fortata daca ne raportam la numarul apropiat al practicantilor celor doua... vicii (3,7 vs. 4,1 milioane). Nu e usor de aflat valoarea ratelor medii lunare platite de gospodariile din Romania, nu apare in anchetele INS privind veniturile si consumul populatiei care se publica trimestrial, scrie Romania libera.

In ce isi tin banii cei mai mari investitori ai tarii. Cu o valoare de aproape 2,6 miliarde de lei, pachetele de actiuni bancare (BRD, Erste Bank, BCR si Banca Transilvania) sunt de departe cele mai valoroase din portofoliile societatilor de investitii financiare (SIF), inregistrate la 30 iunie. Bancile ocupa primele 3 locuri in top, OMV Petrom urmand pe al 4-lea loc, cu 438 de milioane de lei. Prezenta unei anumite actiuni in topul portofoliilor celor 5 societati de investitii financiare (SIF) este o confirmare indirecta a importantei titlului respectiv de la Bursa de Valori Bucuresti (BVB), scrie Economica.net.

Gazprom a gasit petrol si gaze in vestul Romaniei. Gazprom Neft, prin subsidiara sarba NIS, a descoperit petrol si gaze in perimetrul Jimbolia din vestul Romaniei, primit in concesiune de la autoritati in urma cu cativa ani. NIS are o participatie de 51% in acest perimetru, Zeta Petroleum detine 39%, iar Armax Gaz, 10%. In timpul testelor, productia maxima de titei a fost echivalenta cu 24 de barili pe zi, iar cea de gaze a fost de 22.248 de metri cubi pe zi, se arata intr-un comunicat al companiei Zeta Petroleum, partener al NIS in aceasta concesiune, scrie EVZ.

De grija regenerabilelor am uitat de forta Petrom pe piata de electricitate. Linistea instalata in aceasta vara pe piata de energie electrica pare sa fie de bun augur si pentru anul care vine, cel putin din punctul de vedere al consumatorilor. Pe fondul unei scaderi a consumului de aproape 8%, pretul mediu la curent se mentine in jurul a 170-180 lei/MWh, tendinta ce pare a fi valabila si pentru anul care vine. Complexul Energetic Oltenia, care reclama la inceputul verii ca nu are la cine vinde productia si-a reglat preturile tot in jurul acestui palier, chiar daca initial acest lucru nu era agreat de actionarul minoritar Fondul Proprietatea, scrie Energy Center.

De ce vinde China "visul american"? China a ramas si in iunie 2013 cel mai mare creditor al guvernului american, dar s-a intamplat ceva ce va avea profunde implicatii pentru restructurarea ordinii monetare globale in viitorul apropiat. Conform datelor publicate de Trezoreria Statelor Unite, portofoliul de obligatiuni guvernamentale americane detinut de China a scazut cu 21,5 miliarde de dolari, pana la 1,2758 trilioane de dolari. Pe fondul unor deficite externe tot mai mari, Japonia a vandut obligatiuni guvernamentale americane de circa 20 de miliarde de dolari, iar expunerea sa totala s-a redus la 1,0834 trilioane de dolari, scrie Bursa.

Google vrea sa introduca "plata pe privit" in publicitate. Un brevet eliberat de USPTO (Autoritatea Statelor Unite pentru Patente) arata ca Google ar putea folosi o noua functionalitate pentru ochelarii Glass, care va calcula de cate ori un utilizator s-a uitat la o reclama, informeaza presa internationala. Noul patent ar putea introduce un nou standard in publicitate. Daca pe internet exista plata la fiecare click dat pe o reclama, Google va introduce pay per gaze (plata pe privit) in publicitate, scrie Economica.net.

Performanta: Compania care a depasit HP si care ii are in vizor pe americanii de la Apple. Dupa ce a intrecut HP, candva lider incontestabil al pietei de PC-uri, aceasta companie chineza tineste si segmentul smartphone-urilor, unde Samsung si Apple fac legea. Grupul Lenovo a incheiat primul trimestru fiscal cu venituri de 8.8 miliarde dolari, in crestere cu 10 procente fata de aceeasi perioada a anului anterior. Lenovo a fost numit cel mai mare producator de PC-uri din lume si a atins cea mai mare cota de piata globala din istoria sa, de 16.7 procente, scrie Capital.