Oferta Nuclearelectrica: Investitori mai egali decat altii. "Dai un ban, dar stai in fata" pare principiul dupa care piata noastra de capital trateaza investitorii la ofertele publice, desi caracterul "public" ar trebui sa implice si principiul egalitatii. Investitorii mari sunt cautati de intermediari si le sunt prezentate date din oferta, in asa-numitele road-show-uri, in timp ce, la investitorii mici, cu greu ajunge vreo informatie. Declaratiile constante ale autoritatilor privind programul de listari al statului, agreat cu FMI, nu se pun la socoteala pentru ca si-au dovedit irelevanta pentru deciziile de investitie, avand in vedere ca ofertele au fost amanate si ras-amanate. Asa ca investitorii de retail trebuie sa astepte publicarea prospectelor de oferta. Dupa modelul ultimelor oferte publice derulate la noi, insa, prospectul, care are, de obicei, una-doua sute de pagini, apare cu o zi inainte de inceperea ofertei - un timp incomparabil mai mic fata de lunile de documentare oferite institutionalilor, scrieBursa.ro.

BUSINESS REPORTFoto: Colaj foto

Harta nationala. Cine isi mai poate lua o locuinta prin Prima Casa in lei. Odata cu trecerea la creditarea in lei prin Prima Casa, in niciun oras resedinta de judet salariatul mediu nu isi mai poate lua singur prin credit, un apartament de doua camere, desi pe varianta in euro acest lucru era posibil in 7 orase din 41. O familie de doua persoane isi poate lua insa acest imobil prin Prima Casa in lei in majoritatea oraselor, in afara de 5 dintre ele Cand vorbim de accesibilitatea unei locuinte prin credit, ne uitam la trei variabile: valoarea imobilului, costul creditului (rata lunara) si nivelul veniturilor (pentru a stabili ponderea ratei in venituri - gradul de indatorare). Luand in considerare un apartament de doua camere cu o suprafata de 50 mp, conform calculelorCapital, chiar si dupa trecerea la Prima Casa in lei, acesta poate fi achizitionat prin credit de o familie de doua persoane cu venituri medii in 36 de orase resedinta de judet, dintr-un total de 41.

CFR Calatori a incheiat contracte de peste 70 de milioane de euro, fara licitatie. CFR Calatori, condusa de Valentin Dorobantu, omul promovat de fostul ministru al Transporturilor Relu Fenechiu, ocoleste sistematic licitatiile, sub pretextul situatiilor de urgenta. De la inceputul anului, toate contractele, in valoare de peste 70 de milioane de euro, au fost incheiate prin "negociere cu publicare". Peste 50.000.000 de euro au fost directionati pentru reparatii, iar circa 1.500.000 de euro pentru sase contracte de salubrizare. Prin aceeasi schema, CFR Calatori va atribui inca 20 de contracte, a caror valoare totala poate atinge 15 milioane de euro In ultima perioada, directorul general al CFR Calatori, Valentin Dorobantu, este foarte deranjat de dezvaluirile facute deZIUAnews, mai ales de cele care vizeaza managementul pe care acesta il practica de cand a fost pus in fruntea companiei, cu 10.000 de euro pe luna, de catre fostul ministru Relu Fenechiu.

IMM-urile vor face obiectul inspectiei fiscale o singura data la trei ani. Intreprinderile mici si mijlocii vor putea face obiectul inspectiei fiscale o singura data intr-o perioada de 3 ani, urmand totodata sa beneficieze de facilitati fiscale pentru primul an fiscal de la inregistrarea in Registrul Comertului, conform unei ordonante adoptate marti de Guvern. Ordonanta transpune in legislatia romaneasca documentul strategic "Small Business Act" for Europe adoptat de Comisia Europeana in 2008 si revizuit in 2011. Acest document statueaza 10 principii menite sa ghideze conceptia si punerea in aplicare, atat la nivelul UE cat si la nivelul statelor membre, a politicilor de stimulare a intreprinderilor mici si mijlocii, scrieGandul.

Scumpirile de toamna lovesc in clasa mijlocie. Ce spun economistii despre aceste masuri. Prima luna de toamna a devenit motiv de ingrijorare pentru romani. In fiecare an, guvernele anunta scumpiri la diverse produse, amenzile cresc, se modifica diverse legi sau se aplica diverse masuri considerate dure de catre populatie. Analistii economici au previziuni sumbre: aceste masuri, mai ales scumpirile care rezulta din cresterea pretului energiei, vor lovi in clasa de mijloc. "Cei nevoiasi vor fi ajutati prin programe de compensare, cu bani din buget. Insa cei din clasa de mijloc vor plati din buzunarul propriu", a explicat economistul Ilie Serbanescu. Economistul a mai spus ca programul de scumpiri derulat in Romania este de fapt programul impus de FMI. "Din taieri nu poti avea crestere economica. Atunci, daca nu exista cresteri cum poti sa faci fata deficitelor? Recurgi la scumpiri", anuntaRomania Libera.

La usile Cuprom bate vant de faliment. Falimentul societatii Cuprom "bate la usa", dupa ce, ieri, ultimul plan de reorganizare a fost respins de catre creditorii care ar trebui sa recupereze de la debitoare (n.r. Cuprom) imprumuturi din perioada de aur a companiei. In aceste conditii, urmatorul pas, potrivit planului de reorganizare, este initierea procedurilor de falimentare si lichidare. Cu toate acestea, conform administratorului judiciar, in prezent, se incearca gasirea unei variante prin care sa fie evitat falimentul. Cuprom este, de altfel, unicul producator de cupru electrolitic, sarma turnata si laminata si conductoare emailate de la noi din tara. Potrivit unor surse din randul institutiilor aflate la masa credala, in urmatoarea perioada, vor fi depuse contestatii impotriva verdictului creditorilor, urmand ca judecatorul sindic sa ia o decizie in acest sens, informeazaBursa.ro.

Ce avere are cel mai puternic bancher al lumii. Declaratiile de avere ale celor sapte membri ai consiliului de guvernatori al Rezervei Federale (FED) arata ca toti detin active in valoare de peste 1 mil. dolari. Presedintele institutiei, Ben Bernanke, s-ar putea sa aiba mai multa putere decat colegii sai, dar el se regaseste la limita inferioara a listei, cu active cuprinse intre 1,1 mil. dolari si 2,3 mil. dolari. Raportul mai arata ca Bernanke are un credit ipotecar cuprins intre 500.000 dolari si 1 mil. dolari. Pe langa salariul primit de la stat, seful FED obtine venituri semnificative din vanzarea de carti de specialitate, inclusiv peste 100.000 de dolari din drepturi de autor de la editura McGraw-Hill. Adjuncta lui, Janet Yellen, considerata cu cele mai multe sanse pentru a-l inlocui pe Bernanke la conducerea FED, detine mult mai multe activ decat seful ei. In declaratia ei de avere sunt listate active cuprinse intre 4,8 mil. dolari si 13,2 mil. dolari, scrieCapital.ro.