Micii investitori s-au inghesuit la oferta Nuclearelectrica. Investitorii mici s-au bulucit, ieri, sa subscrie actiuni Nuclearelectrica, la reducere, in prima zi a ofertei publice, in timp ce, pe bursa, a "batut vantul", lichiditatea sedintei atingand cel mai redus nivel din ultimele 11 luni. Potrivit brokerilor, investitorii de retail au subscris, ieri, aproape integral transa care le era dedicata din oferta "Nuclearelectrica". La BVB, schimburile cu actiuni au totalizat numai 5 milioane de lei (1,1 milioane de euro), valoare de trei ori sub rulajul de vineri, de 15,6 milioane lei (3,5 milioane euro). O lichiditate mai mica decat cea de luni a fost inregistrata pe 1 octombrie 2012, cand operatiunile au insumat numai 4,1 milioane lei (914.000 de euro). Oferta publica de vanzare a 10% din Nuclearelectrica, prin care compania va fi listata la Bursa de Valori Bucuresti, a inceput ieri, pentru investitorii de retail fiind alocata 10% din oferta. Acestia beneficiaza de un discount de 8% fata de pretul de adjudecare, in primele trei zile ale ofertei, scrieBursa.ro.

BUSINESS REPORTFoto: Colaj foto

Statul vrea sa manipuleze pretul si tranzactiile cu terenuri agricole. Legea menita sa-i protejeze pe romani in fata strainilor care incepand de anul viitor, vor putea cumpara terenuri agricole in tara noastra, ii dezavantajeaza, in realitate, pe romani si introduce numeroase abuzuri impotriva dreptului de proprietate Proiectul Legii privind vanzarea - cumpararea terenurilor agricole de catre persoane fizice, initiata de Ministerul Agriculturii pentru a contracara "asaltul" strainilor asupra terenurilor din Romania incepand din 2014, este prost conceputa, astfel incat efectele aplicarii ei vor fi exact opuse celor scontate. Plin de abuzuri impotriva dreptului de proprietate, actul normativ instituie numeroase bariere administrative in tranzactionarea terenurilor, care vor favoriza anumite categorii de cumparatori si vor impiedica cresterea pretului terenurilor agricole, anuntaCapital.ro.

Amanarea certificatelor verzi a redus factura la energie cu 5%. Amanarea acordarii unei cote de certificate verzi pentru producatorii de energie regenerabila a dus la o reducere cu 5% a facturii pentru populatie, insa nu toti furnizorii au transmis mai departe reducerea costurilor, potrivit Autoritatii Nationale de Reglementare in domeniul Energiei (ANRE). "Estimarile noastre sunt pentru o reducere de 5%, plus 1,3% din scaderea pretului reglementat, deci un total de 6,3-7%. Deja au fost amanate certificatele, dar fiecare furnizor are contracte diferite si politici diferite. Trebuie cel putin trei luni pentru a vedea exact efectele", a declarat, pentru"Adevarul", Niculae Havrilet, presedintele institutiei.

Cat va costa la pompa conflictul din Siria. Pretul petrolului Brent, etalon pentru Europa, a ajuns la un nivel nemaiintalnit din primavara anului trecut. Economistii romani sunt calmi, spun ca aceasta nu este o fericire, insa ca am mai trecut prin astfel de momente. Pretul petrolului a urcat puternic pe piata SUA, cu 2%, la 110,5 dolari pe baril, maximul ultimilor doi ani, ulterior unor declaratii ale presedintelelui rus Vladimir Putin, facute zilele trecute la summit-ul G20 de la Sankt Petersburg, conform carora Rusia va sprijini Siria daca va fi atacata, potrivit Bloomberg. Pretul petrolului WTI, de referinta pe piata americana, a inchis ultima sedinta de tranzactionare a saptamanii in urcare cu 2,16 dolari, la 110,53 dolari pe baril, cea mai ridicata inchidere din mai 2011. Pe ansamblul acestei saptamani, cotatia a urcat cu 2,7%, scrieRomania Libera.

Exporturile au atins o valoare record in iulie. Deficitul comercial s-a redus in primele sapte luni cu 2,23 miliarde euro, la 3,12 miliarde euro, dupa cresterea exporturilor si scaderea importurilor, livrarile pe pietele externe atingand, in luna iulie, un nivel record, de aproape 4,5 miliarde euro, scrie Mediafax. Exporturile FOB realizate in perioada ianuarie-iulie au totalizat 124,07 miliarde lei (28,19 miliarde euro), iar importurile CIF au fost de 137,81 miliarde lei (31,32 miliarde euro, potrivit datelor anuntate luni de Institutul National de Statistica (INS). Comparativ cu aceeasi perioada a anului trecut, exporturile au crescut cu 7,6% la valori exprimate in lei (7,7% la valori exprimate in euro), iar importurile au scazut cu 0,8% la valori exprimate in lei (0,7% la valori exprimate in euro), anuntaGandul.

Investitorii americani au cumparat un volum record de actiuni europene. Investitorii americani au cumparat, in primele sase luni ale anului, un volum important de actiuni pe bursele din Europa, acesta atingand nivelul maxim al ultimilor 36 de ani, potrivit unui raport realizat de divizia de strategie europeana a bancii "Goldman Sachs", in baza datelor Trezoreriei SUA, anunta Financial Times. Achizitiile efectuate de fondurile de pensii si alti investitori mari din SUA au insumat 65 de miliarde dolari - cel mai ridicat nivel din 1977, si reprezinta un semn de incredere in capacitatea Europei de a-si reveni din criza datoriilor suverane. Semnele redresarii economice si cresterea increderii intreprinzatorilor au readus increderea in randul investitorilor americani, care asteapta, totodata, ca rezultatele pe care le vor obtine companiile in a doua jumatate a anului sa sustina cotatiile bursiere, potrivit Financial Times, citat deBursa.ro.

Cel mai mare paradis fiscal din Uniunea Europeana. Statul in care banii pot fi, legal, feriti de fisc. Investitorii care vor sa-si stie banii in siguranta nu trebuie sa se uite la insulele din Caraibe, ci chiar in inima Europei unde exista un stat in care banii pot fi, legal, feriti de fisc. Este cunoscut faptul ca Elvetia este o oaza fiscala sigura, insa aceasta tara nu face parte din Uniunea Europeana. Cel mai mare paradis fiscal din spatiul comunitar este Marele Ducat de Luxemburg - stat fondator al Uniunii, desi ministrul finantelor, Luc Frieden, respinge denumirea de "paradis fiscal". "Suntem un centru financiar european si nu incurajam evaziunea", repeta la nesfarsit Luc Frieden. In micutul stat, cu o populatie de 500 de mii de locuitori, functioneaza reprezentantele a 141 de banci din 26 de tari, scrieCapital.ro.