Contribuabili romani, dati statul in judecata! Ati intarziat cu achitarea impozitelor? Nicio problema, statul va va penaliza constiincios din prima zi. In schimb, cand vine vorba sa-si achite propriile datorii, autoritatile sunt mult mai delasatoare. Lucrurile s-ar schimba, poate, daca platitorii de taxe ar pedepsi institutiile publice la fel cum, la randul lor, sunt ei pedepsiti. Una din incercarile statului de impulsionare a natalitatii a fost acordarea unui concediu "de maternitate si lauzie" de 126 de zile. Viitoarea mama este platita cu salariul aproape integral de catre angajator, acesta urmand sa-si recupereze ulterior banii de la casa de sanatate de care apartine. Ce se intampla insa cand intr-un judet cum este Doljul, de pilda, procesul de decontare a ajuns abia la firmele care au depus actele la inceputul anlui 2011?, scrie Capital.

Business reportFoto: Colaj foto

Cine si cat de mult a pierdut in Romania din prabusirea actiunilor Gabriel Resources. Doua fonduri de investitii romanesti au pierdut circa 1,2 milioane de dolari SUA, doar in urma prabusirii de luni seara, la Toronto, cu peste 53%, a actiunilor companiei Gabriel Resources (GBU), potrivit celor mai recente raportari. SIF Moldova a pierdut cel mai mult. Celalalt fond de investitii cu participatii GBU, iFond Gold, a pierdut mult mai putin, dar pierderea este mai usturatoare. Administratorii portofoliului SIF Moldova (SIF2) au cumparat actiuni Gabriel Resources (GBU) de 5 milioane de lei, numai in primul semestru al acestui an. Au fost incurajati de votul actionarilor si ademeniti de atitudinea, pana mai ieri favorabila, a Guvernului Romaniei fata de proiectul Rosia Montana, scrie Economica.net.

Valentin Lazea / O criza prea "buna" pentru a fi irosita (I) : Ce au invatat (?) economistii din recenta recesiune. Importanta ciclurilor financiare. Una din intrebarile fundamentale care framanta opinia publica si la care economistii sunt chemati sa raspunda este "De ce actuala criza este atat de profunda si de indelungata?" Un raspuns pertinent la aceasta intrebare poate fi gasit intr-un studiu de Claudio Borio ("The financial cycle and macroeconomics: what have we learnt?", BIS Working Paper no.395, Dec.2012). C Borio arata ca in afara ciclurilor de afaceri obisnuite ("business cycles"), mai scurte si cu amplitudinea mai mica, exista si cicluri financiare, mai lungi si cu amplitudine mai mare, scrie Cursdeguvernare.ro.

Posta falita cumpara masini vechi ca sa acopere un tun financiar. Desi are pierderi mari, compania a ajuns sa plateasca cu 41.000 de euro bucata masini care vor avea 7 ani vechime cand vor intra in proprietatea companiei. Practic, in acest an, Posta Romana va cumpara masini cu o valoare totala de circa 10 milioane euro. O suma uriasa pusa la bataie de o companie care a incheiat anul trecut cu pierderi de circa 11,7 milioane euro si care tocmai a disponibilizat 3.650 de angajati. Cea mai mare achizitie a fost facuta in primavara, cand compania a luat 607 autovehicule in leasing financiar pe o perioada de trei ani, contra sumei de 8,2 milioane euro. Acum, Posta mai vrea sa achizitioneze prin licitatie, in luna octombrie, inca 132 de masini, tot in leasing pe trei ani, suma alocata fiind de 1,6 milioane de euro, cu TVA inclus, scrie EVZ.

Fiscul vrea in plus 4 miliarde de euro prin trecerea la PC-uri. Primele efecte ale programului de modernizare a administratiei fiscale, derulat impreuna cu Banca Mondiala, vor aparea peste doi ani, spune seful Fiscului. Programul are la baza un imprumut al Bancii Mondiale in valoare de 70 milioane euro si se va desfasura in perioada 2013-2018. Potrivit declaratiilor facute ieri de oficiali ai Agentiei Nationale de Administrare Fiscala (ANAF), acesta presupune asistenta financiara si tehnica pentru procedurile de colectare a veniturilor, tehnologie informatica si alte tipuri de infrastructura tehnologica, pregatire profesionala. In 2015, Fiscul va achizitiona sistemul-pilot de implementare a noului sistem de administrare a veniturilor, a precizat ieri presedintele ANAF, Gelu Diaconu, scrie Romania libera.

Cati bani cere PRO TV operatorilor de cablu si satelit ca sa fie retransmisa in continuare. PRO TV S.A a anuntat prin intermediul canalelor sale de televiziune ca incepand din data de 9 septembrie 2013, posturile vor iesi de pe platforma DTH Focus Sat, parte a UPC Romania. Dar cat cere compania pentru distributia canalelor sale? Pretul cerut de PRO TV S.A, companie detinuta de CME, pentru retransmisia canalelor sale PRO TV, PRO TV HD, Acasa TV, Acasa TV HD, PRO Cinema, PRO TV International, Acasa TV Gold, Sport RO si Sport RO HD este de 4.5 lei plus TVA pe luna pentru fiecare abonat. Teoretic, daca operatorii vor sa mai retransimta programele PRO, trebuie sa plateasca fie din buzunarul propriu aceasta suma, fie sa creasca abonamentul platit de utilizatori, asumandu-si riscul ca unii din abonati sa rezilieze contractele, scrie Economica.net.

Dutu, ANRM: "Studiul pentru noile redevente, gata in octombrie". Agentia Nationala pentru Resurse Minerale (ANRM) a comandat un studiu pentru stabilirea noului sistem de redevente. Gheorghe Dutu, presedintele ANRM, ne-a declarat, ieri, ca studiul va fi gata, cel mai probabil, la inceputul lunii octombrie. El a precizat ca acest studiu va arata autoritatilor noastre care sunt sistemele de taxare si de redevente din toate statele bogate in resurse: "Studiul va ajuta autoritatile in stabilirea noului sistem de redevente incepand de anul viitor. Desigur, foarte importante sunt si discutiile cu operatorii prezenti pe piata noastra. Am inceput dezbaterile cu operatorii care au deja in curs de exploatare zacaminte petroliere si am constatat ca exista disponibilitate de negociere din partea lor, desi volumul investitiilor in acest tip de operatiuni este foarte mare", scrie Bursa.ro.

Ministrul Agriculturii, acuzat de un sabotaj de 2,5 miliarde de euro. Reprezentantii asociatiilor agricultorilor sustin ca Daniel Constantin face jocuri murdare in favoarea marilor comercianti de cereale. Membrii Ligii Asociatiilor Agricole din Romania (LAPAR) sustin ca 2013 este un an dezastruos, deoarece preturile oferite de marii comercianti au intrat la apa din cauza ministrului Daniel Constantin. Acesta a tot iesit la rampa inca din primavara, anuntand recolte bogate, chiar daca meteorologii avertizau ca urmeaza perioade de seceta. Apoi, a vorbit despre productii istorice la grau, dar si despre rezultate mai slabe la productia de grau pentru paine, scrie EVZ.

Orange ia in calcul achizitionarea de operatiuni in domeniul telefoniei fixe in Romania si Belgia. Orange ia in calcul consolidarea pozitiei in tari precum Spania si Polonia si achizitionarea de active in domeniul telefoniei fixe in Belgia si Romania, daca autoritatile vor aproba fuziunea diviziilor din Germania ale Telefonica (Spania) si KPN (Olanda). "Daca Germania va accepta sa mearga de la patru operatori la trei, decizia va crea un cutremur in Europa. Va forta alte tari sa-si reevalueze pozitia privind consolidarea pietei", a declarat directorul general al Orange, Stephane Richard, citat de Bloomberg. Grupul francez anticipeaza un "cutremur" pe piata europeana a telecomunicatiilor daca autoritatile germane vor aproba fuziunea diviziilor locale ale Telefonica si KPN, acceptand astfel reducerea numarului de concurenti de pe piata de la patru la trei, scrie Gandul.