Pietele de capital sunt sufocate de bulele speculative alimentate de bancile centrale. Pietele de capital au devenit, mai ales in ultimii ani, o tinta predilecta a politicilor monetare ale principalelor banci centrale. Scopul este clar definit: banii ieftini trebuie sa conduca la cresterea preturilor actiunilor, fenomen care va conduce la amplificarea "efectului de bogatie", necesar relansarii unei noi perioade de optimism pentru consumatori. Dar efectul intarzie sa apara pentru majoritatea micilor actionari, care nu pot face fata manipularilor tot mai deschise ale pietelor, pe fondul dominatiei absolute a algoritmilor. Chiar si in aceste conditii, pietelor de capital din economiile dezvoltate, dependente de banii ieftini, le-a pierit subit optimismul, in conditiile in care apar tot mai multe semnale privind pierderea controlului costurilor de finantare de catre bancile centrale, scrieBursa.ro.

BUSINESS REPORTFoto: Colaj foto

Bancile, marii castigatori din scaderea dobanzii BNR. Teoretic, BNR a scazut dobanda ca sa ajute economia. Practic, bancile si-au crescut marja de profit: ca sa reduca dobanda creditelor cu 1%, au taiat randamentele depozitelor in lei pana la nivelul celor in valuta La aproximativ o luna de la taierea dobanzii-cheie de catre BNR, la 4,5%, doar Volksbank, CEC, BCR si Alpha Bank au redus dobanda la creditele in lei. In ciuda faptului ca la ora actuala creditarea se face exclusiv in lei, dobanzile la imprumuturile in moneda nationala au inca niveluri foarte inalte. Daca pentru creditele ipotecare si Prima Casa dobanzile sunt in general sub 10%, pentru creditele de consum, dobanzile sunt si de 17% sau chiar 19% la unele banci, anuntaCapital.ro.

De ce este avortat un proiect ca Rosia Montana. Malformatiile genetice ale afacerii. Inainte de-a scrie despre aceasta noua aventura a proiectului Rosia Montana, si de-a atrage atentia asupra unor chestiuni catre sustinatorii afacerii, e important sa spun cateva vorbe catre cele cel putin 4 tipuri de contestatari ai ei. Catre unele (cele mai vocale) ONG-uri : din ceata deasa a anilor 90 si pana la "transparenta" de acum, proiectul scoaterii aurului de la Rosia Montana nu a adus profit decat organizatiilor non-profit, si presei (dar numai in cazul publicatiilor care au iesit in anii astia pe profit). Catre contestatarii neinregimentati, care protesteaza din considerente ecologiste : Intr-o tara in votantul majoritar isi arunca gunoaiele pe geam, in care aluneci in flegmele de pe strada si in care numarul de masini cu cilindree mare pe cap de sofer depaseste media din eurozona, ecologismul nu are masa critica. Asa numita "voce a strazii" nu e reprezentativa, oricat de lucida ar putea parea - mai ales atunci cand decide asupra unui interes local. Integral peCursdeguvernare.ro.

Apropierea iernii va dezgheta preturile la alimente. In luna august, in plin sezon de recoltare, cartofii s-au ieftinit cu 8,11%, fata de luna iulie, iar fructele proaspete cu 12,35%. In schimb, ouale s-au scumpit cu 2,64%, acesta fiind cea mai importanta crestere de pret la categoria produselor alimentare, potrivit datelor publicate de Institutul National de Statistica. Numai ca ieftinirea alimentelor nu va fi de durata, sustin producatorii. La cartofi, de exemplu, preturile s-ar putea tripla, urcand la circa 1,5 lei/kilogram la producator, deoarece cea mai mare parte din recolta din acest an a fost deja achizitionata de marii comercianti, care detin spatii de depozitare. "A fost cerere mare de cartofi, dupa ce anul trecut productia a fost mica. Aproape tot ce s-a recoltat s-a vandut rapid. Doar o mica parte din recolta a fost stocata de producatori si vorbim de cei mari, care au silozuri. In circa doua luni, preturile s-ar putea chiar tripla", apreciaza Remulus Oprea, presedintele Asociatiilor Cultivatorilor de Cartofi - COV, din Covasna, scrieEVZ.

Calendarul luxului la romani. Cate masini premium au fost inmatriculate in primele sapte luni ale anului. In primele sapte luni ale anului au fost inmatriculate 140 de masini de lux, in 24 de judete si in Capitala. Peste 60% din bolizii inmatriculati in perioada ianuarie-iulie apartin unor persoane sau companii din Bucuresti. In topul judetelor ale caror parcuri auto s-au imbogatit cu cele mai multe autoturisme cu o putere a motorului de peste 300 de kW se afla Timisul, Clujul si Ilfovul, cu cate patru masini de lux inmatriculate in perioada analizata. Clasamentul este completat de Alba, Brasov, Bacau si Satu Mare, cu cate trei masini de lux inmatriculate pana la finele lunii iulie. Cele mai cautate branduri de lux au fost Mercedes-Benz si Porsche, reiese din datele Directiei Regim Permise de Conducere si Inmatriculare a Vehiculelor (DGRPCIV), centralizate deGandul.

Fiscul vrea in plus 4 miliarde de euro prin trecerea la PC-uri. Primele efecte ale programului de modernizare a administratiei fiscale, derulat impreuna cu Banca Mondiala, vor aparea peste doi ani, spune seful Fiscului. Programul are la baza un imprumut al Bancii Mondiale in valoare de 70 milioane euro si se va desfasura in perioada 2013-2018. Potrivit declaratiilor facute ieri de oficiali ai Agentiei Nationale de Administrare Fiscala (ANAF), acesta presupune asistenta financiara si tehnica pentru procedurile de colectare a veniturilor, tehnologie informatica si alte tipuri de infrastructura tehnologica, pregatire profesionala. In 2015, Fiscul va achizitiona sistemul-pilot de implementare a noului sistem de administrare a veniturilor, a precizat ieri presedintele ANAF, Gelu Diaconu, informeazaRomania Libera.

Remus Borza: "Sustin listarea pachetelor minoritare, nu privatizarea companiilor de stat". Remus Borza, presedintele Consiliului de Supraveghere al Hidroelectrica si fost administrator judiciar al companiei, sustine cu tarie listarea pachetelor minoritare de actiuni din companiile de stat si respinge vanzarea pachetelor majoritare ale acestor societati. Domnia sa ne-a declarat, intr-un interviu, ca si companiile statului pot genera profit, stabilitate si incredere, cu conditia sa fie administrate de profesionisti, nu de oameni recomandati doar de carnetul de partid. Domnul avocat Borza considera ca, din acest motiv, listarea pachetelor minoritare este cea mai buna solutie pentru societatile de stat, care vor castiga transparenta, capital de investitii si, mai ales, se diminueaza ingerinta politicului in strategia lor comerciala. Presedintele Consiliului de Supraveghere al Hidroelectrica considera ca managementul defectuos, politizat, este cheia tuturor relelor la companiile de stat, scrieBursa.ro.

In ce merita sa economisim: euro, dolari sau lei? Cine a economisit in dolari in ultimul an a facut cea mai proasta alegere, leul aducand randamente cu 7%-8% mai mari. Pentru urmatoarele 12 luni insa, dolarul pare sa fie moneda castigatoare, conform analistilor Daca am fi avut de ales in ce sa economisim in perioada iunie 2012-iunie 2013, probabil cele mai multe prognoze ale economistilor ne-ar fi indicat dolarul. Numai ca realitatea ne-a aratat ca cine ar fi plasat banii in depozite in dolari ar fi scos dupa un an o suma mai mica in echivalent lei, pentru ca leul s-a intarit cu 3,4% fata de dolar, iar dobanzile la dolari nu au depasit 3%. Leul ar fi adus cele mai bune randamente, de 5,2% pe medie. Randamentele la lei au fost cu 7%-7,7% mai mari decat randamentele in echivalent lei la depozitele in dolari si cu 2%-2,8% decat la depozitele in euro, anuntaCapital.ro.