Cum afecteaza lobby-ul bancilor clientii altor firme. Presiunile facute de banci pentru a anula modificarea in favoarea clientilor a legii clauzelor abuzive nu ii afecteaza doar pe romanii cu credite. Intreaga populatie a tarii ramane expusa la abuzurile comerciantilor Este lesne de ghicit ca bancile nu sunt singurii agenti comerciali care includ in contractele lor clauze abuzive. Mai putin cunoscut insa este, poate, faptul ca in Romania s-au desfasurat deja mai multe procese si chiar s-au aplicat sanctiuni unor societati, din domenii extrem de variate, care, dupa cum a constatat Autoritatea Nationala pentru Protectia Consumatorului si au confirmat diverse instante, au inclus in contractele lor clauze considerate abuzive. Si nu vorbim despre magazine de bloc, ci despre operatori de telefonie mobila, societati de asigurari, firme de cablu si de internet sau companii de leasing, scrieCapital.ro.

BUSINESS REPORTFoto: Colaj foto

Eficienta fiscalitatii romanesti in criza: Taxarea veniturilor versus colectarea taxelor. O comparatie cu blocul estic. Datele dintr-o analiza a Consiliului Fiscal arata ca suntem fruntasi la taxarea veniturilor populatiei si ultimii dintre fostele state socialiste acum membre UE la strangerea contributiilor sociale. Clasamentele au fost intocmite nu dupa rata nominala a impozitelor, ci dupa sumele efectiv intrate in visteria statului. La impozitul pe profit ne situam la mijlocul clasamentului, pe locul 5 din 10 state analizate. Cu toate acestea, trebuie remarcata reducerea graduala a ponderii acestui tip de impozite in PIB, de la 2,5% din PIB in 2008 la doar 1,8% in 2012, ceea ce spune multe atat despre diminuarea profitabilitatii cat si despre eficienta colectarii banilor, anuntaCursdeguvernare.ro.

Consiliul concurentei, despre privatizarea CFR Marfa: "Nu exista un termen-limita pentru depunerea notificarii GFR". Grup Feroviar Roman (GFR), castigatorul licitatiei pentru privatizarea CFR Marfa, nu are un termen limita in vederea notificarii Consiliului Concurentei (CC) pentru obtinerea avizului cu privire la finalizarea tranzactiei cu statul, dupa cum ne-au spus reprezentantii CC. Gruia Stoica, detinatorul GFR, declara, in urma cu doua saptamani, dupa semnarea contractului de vanzare-cumparare a pachetului de 51% din actiunile operatorului nostru feroviar de marfa, ca are la dispozitie zece zile sa depuna dosarul de notificare la Consiliul Concurentei. Pana ieri, notificarea nu fusese depusa, ne-au precizat reprezentantii autoritatii din domeniu, care urmeaza sa aprecieze daca exista posibilitatea crearii unei concentrari economice in urma achizitionarii CFR Marfa, care detine circa 50% din piata de profil, de catre GFR, companie cu o cota de piata de aproximativ 30%, informeazaBursa.ro.

Contractele bilaterale au dus la aparitia unor abuzuri, declara presedintele ANRE. Problemele pietei de energie electrica si gaze naturale din Romania sunt departe de a fi rezolvate, chiar in contextul angajamentului pe care tara noastra l-a luat in fata Comisiei Europene si a Fondului Monetar International. Decizia CE de a trimite Romania in fata Curtii Europene de Justitie confirma din plin acest lucru. Cu toate acestea, piata noastra de energie electrica este una dintre pietele avansate, prin comparatie cu alte tari membre UE, iar Autoritatea de Reglementare incearca sa tina pasul cu directivele europene, atat cat ii permite gradul sau de independenta. Energy-Center va prezinta in continuare un interviu cu presedintele ANRE, Niculae Havrilet, pe marginea celor mai arzatoare probleme ridicate de catre actorii pietei de energie. In curand vom aborda si piata gazelor naturale. Pana atunci insa, va lasam pe dumneavoastra sa decideti daca raspunsurile la intrebarile noastre va sunt lamuritoare, scrieEnergy-center.ro.

Oltchim, pion pe tabla de sah a Rusiei. Combinatul e dorit la pachet cu rafinaria Arpechim, dar rusii vor sa investeasca si in Oil Terminal si Conpet. La un an de la circul privatizarii Oltchim cu Dan Diaconescu si "DJ Vulpescu", seful de atunci al Oficiului Participatiilor Statului si Privatizarii in Industrie (OPSPI), combinatul valcean atrage atentia unui numar de trei conglomerate ruse care roiesc in jurul companiei. Saptamana trecuta, Varujan Vosganian s-a intalnit cu o delegatie a VTB Capital, bratul de investitii al unei banci ruse de stat, iar pe 4 septembrie a aparut un alt petitor: Oil Gas Trade, tot din Rusia. Acestea se adauga vechiului pretendent, concernul TISE, controlat tot de stat. Oltchim este o veriga-lipsa pe lantul Gazprom Neft - NIS si este dorit la pachet cu rafinaria Arpechim de la Pitesti, insa, pentru ca lantul sa fie complet, adevaratele tinte sunt Oil Terminal - operatorul terminalului petrolier de la Constanta - si Conpet - transportatorul national de titei, in care rusii vor sa investeasca, potrivit unor surse din piata, anuntaAdevarul.

C.A.S. mica, solutie pentru cele 1,4 milioane de angajati la negru? Ministrul Finantelor, Daniel Chitoiu, pledeaza pentru o reducere a CAS cu 3%, cel mai probabil aceasta avand loc la angajator. Micsorarea va fi aplicata din 2014 - doreste acesta. Fara masuri suplimentare, initiativa va fi doar o picatura de apa in oceanul evaziunii din domeniu, spun consultantii. Ministrul Finantelor, Daniel Chitoiu, simte nevoia de a face precizari suplimentare, dupa ce presa a speculat ca Guvernul, in urma discutiilor cu FMI, ar dori o crestere a fiscalitatii aplicate veniturilor de alta natura decat salariala, cum ar fi cele din drepturi de autor, conventii sau PFA (persoane fizice autorizate), informeazaRomania Libera.

Valer Blidar: afaceri de cinci ori mai mari, după o prăbuşire cu 50%. "Ce a fost mai greu a trecut. Anul acesta culegem roadele". În aceste cuvinte îşi rezumă Valer Blidar businessul, în 2013. Marea miză este exportul, care readuce afacerile pe creştere. Plusuri, minusuri, blocaj în piața internă. Așa au trecut ultimii ani pentru Astra Vagoane Călători Arad, unul dintre cele mai vechi nume din industria locală de producție vagoane. „Salvarea a venit de la export“, spune Valer Blidar, proprietarul companiei. Și acum doi ani, și anul trecut, și anul acesta. „2012 a fost foarte slab, dar nu din punctul de vedere al producției, ci din punctul de vedere al livrărilor“, subliniază omul de afaceri. Iar cifrele vorbesc de la sine: 12,26 milioane de euro afacerile în 2012, jumătate din valoarea înregistrată în 2011, scrieCapital.ro.

Romania dupa 5 ani de la caderea Lehman Brothers. Se implinesc 5 ani de la marea prabusire. Nimeni nu ar fi crezut atunci ca o institutie precum Lehman Brothers va cadea si mai ales ca va aceasta cadere va declansa in lant o noua criza financiara mondiala. Dupa 5 ani, recuperarea economiei mondiale este inca discutabila. Si asimetrica, revenirea economiei mondiale se face in trei viteze: economiile emergente cresc repede (China, India Brazilia), in SUA in ciuda masurilor puternic expansioniste asteptarile nu depasesc o crestere in jur de 2%, in vreme ce Europa pare sa nu-si mai revina. Anul acesta se asteapta scadere economica, cu o Germanie care va creste cu numai 0,6%. Ba mai mult, se vorbeste chiar despre un nou val al crizei, de o amplitudine cel putin la fel de mare precum cea din 2008, anuntaCursdeguvernare.ro.