Vasile Deleanu: "Reorganizarea cu succes: transformi legea insolventei in oportunitati de afaceri". Peste 100.000 de companii au intrat in insolventa in tara noastra, in ultimii ani, dar numai 1% s-au reorganizat cu succes, a declarat, ieri, avocatul Vasile Deleanu, senior partner in cadrul Rovigo. In alte state, 10% din companiile aflate in insolventa se reorganizeaza cu succes. Domnul avocat Deleanu considera ca reteta unei reorganizari reusite este sa transformi legea insolventei in oportunitati de afaceri: "Problema este ca noi avem o lege buna, care nu este exploatata la adevaratul potential. Constat ca este o lipsa de comunicare intre partile implicate intr-o insolventa. Insolventa nu este privita ca o realocare a resurselor, asa cum ar trebui. Cheia reusitei este ridicarea dreptului de administrare si cedarea controlului companiei catre administratorii judiciari, comunicarea si respectul reciproc, asumarea raspunderii de catre administratorii judiciari atunci cand intocmesc planurile de reorganizare si cand denunta contractele paguboase, buna credinta si abordarea curajoasa si creativa a legii insolventei", scrieBursa.ro.

BUSINESS REPORTFoto: Colaj foto

Cel mai mare proprietar de malluri isi lustruieste proiectele. Motoarele dezvoltarii Argo in Romania au fost temporar oprite. Acum se concentreaza asupra optimizarii costurilor de functionare a proprietatilor, pentru a le face viabile in vederea unei potentiale vanzari peste trei-patru ani Fondul de investitii Argo Real Estate Oportunities Fund (AREOF) a devenit in plina criza liderul pietei din Romania, devansandu-l pe "regele mallurilor" Iulian Dascalu, prin consolidarea activelor controlate de fondatorul companiei, cipriotul Andreas Rialas - fost vicepresedinte al Deutsche Bank. Pozitia de lider vine cu avantajul unui portofoliu de 350 de chiriasi, care ofera flexibilitate, dar cu dezavantajul unor datorii de circa 259 milioane de euro, adica 80% din valoarea celor patru proprietati pe care le detine in Romania. Graham Kilbane, COO Argo, recunoaste ca este dificil sa generezi veniturile anticipate, dar spune ca a iesit din perioada critica in 2009 si ca reuseste sa isi onoreze platile catre cele 12 banci cu care lucreaza, anuntaCapital.ro.

Pe ce s-au cheltuit taxele si impozitele colectate stat in ultimii opt ani. Costurile expandarii politicianiste a asistentei sociale. Datele centralizate de Ministerul Finantelor arata ca Romania a crescut cheltuielile publice in perioada 2005 - 2009 fara acoperire in venituri. Angajarea de noi obligatii din partea statului s-a facut strict pe seama expandarii deficitului bugetar, care a atins in anul 2009 nivelul maxim de 7,3% din PIB. Reducerea fortata la doar ceva mai mult de o treime a acestui deficit pe parcursul ultimilor trei ani ( pana la 2,5% in 2012 explica lipsurile cu care se confrunta sanatatea, invatamantul sau ordinea publica. Interesant este ca intregul deficit de anul trecut poate fi pus cu exactitate pe seama singurelor posturi de cheltuieli bugetare care s-au majorat in criza, respectiv proiectele cu finantare externa ( +1,7% din PIB), dobanzile ( care mai venit cu un spor de 0,6% din PIB) si achizitiile de bunuri si servicii (care, desi mai mici fata de perioada precriza, au inregistrat un mic spor de 0,2% din PIB), informeazaCursdeguvernare.ro.

Proiectul de lege privind vanzarea terenurilor agricole intre persoane fizice, modificat. Dupa ce a publicat proiectul de lege privind vanzarea terenurilor agricole intre personae fizice la inceputul acestei luni, Ministerul Agriculturii a postat o noua varianta, care tine cont doar de o parte din recomandarile facute de fermieri. Una dintre principalele modificari suferite de proiectul de act normativ se refera la faptul ca si cetatenii din Islanda, Liechtenstein si Norvegia beneficiaza de aceleasi drepturi ca si cetatenii Uniuniii Europene atunci cand vor sa cumpere direct teren agricol in extravilan in Romania, din 2014. O alta modificare importanta se refera la reducerea perioadelor privind parcurgerea anumitor proceduri. Initial, se prevedea ca proprietarul trebuie sa notifice primaria pe raza careia se afla terenul asupra intentiei de vanzare in scris, iar functionarii institutiei urmau sa publice anuntul la sediu in termen de 15 zile si sa il lase la avizier pentru 90 de zile, scrieEVZ.

Miliardarul Ioan Niculae se considera "pacalit" in afacerea "Romgaz-Interagro". Omul de afaceri Ioan Niculae a declarat ca a fost "pacalit" de autoritati sa dea drumul combinatelor chimice in 2009, desi fermierii n-au mai primit subventii pentru ingrasaminte, astfel ca era normal sa-l sune pe Adriean Videanu, care ocupa atunci postul de ministru al Economiei, pentru a-l intreba in privinta situatiei create. "Fiind ministru al Economiei, pe cine puteam sa sun, portarul? Pentru ca, pana la urma, eram patronul acestor fabrici de ingrasaminte chimice, si nu cred ca portarul m-ar fi ajutat prea mult. Il sunam sa-l intreb daca mai tin oamenii, daca mai dam drumul la fabrici, daca le taiem, daca le ducem la fier vechi, mai ales dupa ce m-au inselat, in ianuarie 2009, semnand un protocol cu Ministerul Finantelor, Ministerul Agriculturii si Ministerul Economiei, respectiv Videanu, Ilie Sarbu si cu Pogea, care era atunci ministru de Finante, care a spus sa dam drumul la fabrici prin semnatura, deci printr-un protocol semnat, sa dam drumul la fabrici ca urmeaza sa dea un ajutor pentru fermierii romani. Din pacate, cu toata semnatura celor trei ministri si a patronatelor noastre din industria ingrasamintelor chimice, nu s-au tinut de cuvant", a spus Ioan Niculae, anuntaAdevarul.

Operatorii low-cost ocolesc Aeroportul Sibiu. Conducerea aeroportului scoate din nou la concurs rutele spre Italia. Operatorii low-cost ocolesc Sibiul. In ciuda nenumaratelor facilitati pe care Consiliul Judetean le ofera companiilor care deschid noi rute de pe Aeroportul International Sibiu, nici o companie nu a semnat un contract pana acum. Aeroportul a organizat mai multe licitatii, insa doar pentru ruta Sibiu - Londra s-a inscris compania Wizz Air care mai trebuie sa isi modifice documentatia. La finalul lunii septembrie, administratia judeteana liciteaza din nou rutele spre Italia, Sibiu - Roma, Sibiu - Venetia si Sibiu - Milano. Licitatiile organizate anul acesta de Consiliul Judetean Sibiu (CJS) prin Aeroportul International Sibiu pentru deschiderea de noi curse aeriene catre mai multe destinatii din Europa nu s-au concretizat in niciun fel pana acum. Si asta desi tarifele practicate de aeroport au fost scazute simtitor, in plus, companiile nou venite primesc ajutoare de stat substantiale, dar nici acest lucru nu le-a atras, informeazaRomania Libera.

Preturile metalelor pretioase au pierdut teren semnificativ. Cotatia futures a aurului a scazut ieri, pentru a doua zi consecutiv, pe piata din New York, unde a atins nivelul minim al ultimelor sase saptamani, pe fondul speculatiilor potivit carora banca centrala americana (Federal Reserve - Fed) va reduce programul de stimulente. Tot ieri, pretul argintului a coborat la nivelul minim al ultimei luni, iar cel al platinei - la cel mai mic nivel din ultimele sapte saptamani. Conducerea Fed s-a reunit in zilele de 17 si 18 septembrie ca sa stabileasca viitoarea sa politica monetara, iar decizia in acest sens nu a fost anuntata pana la inchiderea editiei. Analistii asteptau, insa, ca Fed sa decida reducerea cu 5-10 miliarde de dolari a programului sau de achizitii de obligatiuni, care in prezent se ridica la 85 de miliarde dolari lunar. Programul aplicat de Fed a urmarit diminuarea costurilor imprumuturilor, scrieBursa.ro.

Tara care nu a fost primita in UE a ajuns sa le dea lectii celor care s-au opus. Ani la rand atat francezii cat si germanii s-au opus aderarii la Uniunea Europeana a acestei tari. Acum, la cinci ani de la inceputul crizei economiile vestice ar dori sa aiba rezultatele economice inregistrare de acest stat. "Nu numai ca Turcia este tara care a scazut rata somajului cel mai rapid dupa criza economica dar in acelasi timp am reusit sa stabilim un record in ceea ce priveste numarul persoanelor angajate. In ultimele 12 luni au fost create 742.000 de noi locuri de munca. Traim intr-o perioada in care incetineste cresterea tarilor in curs de dezvoltare iar iesirile de fonduri influenteaza negativ pietele. Turcia va iesi cu capul sus din aceasta perioada", a declarat recent ministrul turc al economiei, Zafer Caglayan, anuntaCapital.ro.