Topul cheltuielilor bugetare. Cati bani incaseaza zilnic statul si cat cheltuieste. Statul a cheltuit in fiecare zi din primele sapte luni ale anului 129,4 milioane de euro, cu 5,1% mai mult decat sumele pe care le-a colectat la buget sub forma de taxe, impozite sau contributii, reiese din calculele Gandul pe baza executiei bugetare din iulie. Astfel, guvernul a creat in fiecare zi o datorie de 6,3 milioane de euro pentru a putea plati salariile din sectorul bugetar sau pentru a putea finanta spitalele din tara. Continuarea in Gandul.

Business reportFoto: Colaj foto

Furt cu ''buletinul" pe piata de capital. Cum au inselat opt persoane institutiile si au furat actiuni de 200.000 de euro din contul sefei misiunii IFC in Romania. Opt persoane au furat si au vandut actiuni de 200.000 de euro, detinute de Ana Maria Mihaescu, sefa misiunii din Romania a diviziei de investitii a Bancii Mondiale, folosindu-se de un act de identitate fals si de o femeie cu infatisare apropiata de cea a oficialului. Dupa un an de la cazul "brokerului fugar Sima", piata de capital din Romania este zguduita de un nou scandal care ar putea eroda credibilitatea unei piete inca slab dezvoltata, noteaza Adevarul.

Cea mai ieftina benzina din ultimele doua luni. Companiile petroliere de pe piata romaneasca au scazut preturile carburantilor, dupa ce la finele lunii august-inceputul lunii septembrie au scumpit benzina si motorina, unul dintre efecte fiind si un eventual conflict in Siria. In urma cu cateva zile, Capital.ro scria ca la finele lui august, economistii de la ING Bank trageau un semnal de alarma referitor la scumpirea benzinei din Romania, ca un efect direct al unui posibil atac armat al SUA asupra Siriei. Pe piata locala, pretul carburantilor a urcat rapid cu cateva procente, adica peste 15 bani/litru, in doar doua saptamani.

Costurile "Prima Casa" scad accelerat. Relansarea programului doar pentru credite in lei a scazut cu mult cererea. Insa, pe termen lung aceste credite pot fi mai avantajoase decat alternativele in euro. Cererea pentru actuala varianta a programului este scazuta. Daca anterior, cand se acordau si credite in euro, Fondul National de Garantare a Creditelor pentru IMM-uri prelucra de la 100 la 200 de dosare de credite pe zi, acum ritmul a scazut la jumatate, potrivit EVZ.

Cum salvam micile afaceri care duc in spate economia tarii. Controale abuzive, legi stupide, banci reticente, stat rau-platnic. Sunt doar cateva dintre problemele motorului economiei: IMM-urile. Peste doua sute de intreprinderi mici si mijlocii mor zilnic in Romania, in timp ce alte aproape 70 isi declara insolventa intrand, in 95% din cazuri, pe calea falimentului. Si totusi, exista viata in sectorul cu ponderea cea mai importanta in economia tarii, pentru ca doua treimi din PIB-ul Romaniei se formeaza in "laboratoarele" IMM, iar 67% din forta de munca se afla tot acolo. Altfel spus, daca IMM-urile mor, moare si Romania, scrie Capital.

Gruia Stoica este asteptat saptamana viitoare la Zagreb sa semneze contractul de privatizare a HZ Cargo, operatorul de transport feroviar de marfa din Croatia. Ministrul croat al Transporturilor, Sinisa Hajdas Doncic, si-a exprimat increderea ca investitia Grampet - Grup Feroviar Roman (GFR) in transportatorul feroviar de marfa HZ Cargo va fi finalizata in doua saptamani, potrivit egentiei Hina, preluata de Agerpres. Mai exact, contractul de privatizare a fost trimis companiei din Romania, iar proprietarul sau, Gruia Stoica, este asteptat la Zagreb pentru semnare, aflam din Adevarul.

Natalitatea in familiile de salariati: Problema deducerilor si a alocatiilor. La inceputul acestei luni, senatorii au respins propunerea legislativa privind majorarea alocatiei de stat pentru copii. Raportul care prevedea respingerea proiectului a primit 95 de voturi "pentru", 25 de voturi "impotriva" si 3 abtineri. Proiectul presupunea majorarea alocatiei de stat de la 42 de lei la 50 de lei, pentru copiii cu varste intre 2 si 18 ani, dar si pentru tinerii care ar fi implinit varsta de 18 ani si care urmeaza cursurile invatamantului liceal sau profesional. De asemenea, acesta prevedea si majorarea alocatiei de la 84 de lei la 100 de lei pentru copiii cu handicap cu varsta cuprinsa intre 3 si 18 ani. Justificarea oficiala: "proiectul legislativ nu poate fi sustinut de Guvern din pricina impactului financiar pe care l-ar avea, nefiind prevazut anterior in proiectul bugetului de stat sau in programul de guvernare asumat". Integral pe Cursdeguvernare.ro.

CAP-urile, singura sansa a micilor producatori de lapte. Crescatorii care au doua-trei vaci de lapte au doua variante: fie se asociaza, fie se pregatesc sa fie eliminati de pe piata europeana. De la 1 ianuarie 2014, fermierii romani nu vor mai putea comercializa lapte care nu se ridica la standardele europene de calitate. Nu pentru ca laptele nu e bun de baut, ci din cauza ca vor trebui sa demonstreze ca respecta standarde europene, ceea ce presupune investitii mari, aminteste EVZ.