Mai multe regiuni din tara, in vizorul cautatorilor de gaze de sist. Dupa ce a obtinut, recent, acordul autoritatilor sa monteze prima sonda in Barlad, in vederea explorarii gazelor de sist, compania americana Chevron a demarat procedurile de explorare si in judetul Constanta. Prospectiuni SA, compania controlata de Ovidiu Tender, care efectueaza studiile geofizice pentru Chevron, a inceput prospectarea la circa 40 km de Constanta, in perimetrul localitatilor Plopeni si General Scarisoreanu. In luna august, ziarul BURSA a anuntat ca si zona Podisul Hartibaciului, care se intinde in judetele Brasov, Mures si Sibiu, a inceput sa fie explorata de firma Prospectiuni SA a miliardarului Ovidiu Tender. Se pare ca si zona Bihor a fost luata in vizor de cautatorii de gaze de sist, localnicii din cateva sate bihorene acuzand anumite firme, la inceputul lunii octombrie, ca le-au distrus recoltele si drumurile explorand dupa resurse neconventionale, scrieBursa.ro.

BUSINESS REPORTFoto: Colaj foto

O noua amanare pentru cea mai asteptata autostrada din Romania. Trei ofertanti au ramas in cursa pentru desemnarea constructorului tronsonului de autostrada Comarnic-Brasov, primul proiect care urmeaza sa fie realizat in regim de concesiune, adica pe banii constructorului. Desemnarea urmeaza sa fie facuta pana la finele anului, intrucat a fost modificat termenul de depunere a ofertelor finale. Pentru constructia, operarea si intretinerea celor 58 de kilometri ai tronsonului de autostrada Comarnic-Brasov si-au manifestat interesul trei consortii si compania China Communications Construction Company Ltd, care s-a retras in timpul dialogului competitiv. Termenul pentru depunerea ofertelor era stabilit pentru 15 octombrie 2013, iar desemnarea constructorului, pentru finele lunii in curs, anuntaCapital.ro.

Bunastarea romanilor in trimestrul II 2013 si influenta ei asupra cresterii economice. In trimestrul II 2013, veniturile totale ale unei gospodarii din Romania au fost cu 2,2% mai mari in termeni reali decat in aceeasi perioada a anului precedent. Nivelul de trai exprimat prin cheltuielile efectuate a crescut cu numai 1,2%, deoarece cheltuielile s-au majorat intr-o proportie mai mica decat veniturile. Nominal, sporul a fost de 7,7% la venituri si doar 6,5% la cheltuieli, dar ajustarea cu inflatia anuala medie de 5,33% inregistrata pe al doilea trimestru din 2013 a dat cifrele prezentate mai sus. Desi mic, avansul inregistrat reprezinta o evolutie notabila, dupa ce in atat trimestrul patru de anul trecut cat si in primul trimestru din acest an s-a inregistrat o scadere de 3,7% a veniturilor ajustate cu inflatia (adica a puterii de cumparare), informeazaCursdeguvernare.ro.

Agentul termic intre masura incompetentei si minciuna cogenerarii de inalta eficienta. Viceprimarul general al Capitalei, Marcel Nicolaescu, a deschis ieri Cutia Pandorei in privinta problemelor care ii asteapta pe bucuresteni in iarna ce se apropie, din punctul de vedere al incalzirii centralizate. Acuma, cat inca temperaturile de afara sunt normale, Radet, societatea de distributie a agentului termic, va restrictiona programul apei calde pe timp de noapte, pentru a putea da incalzire. Chiar daca ulterior declaratiile au fost nuantate, problema ramane si este una foarte grava. Primaria nu stie pe unde sa-si scoata camasa cu subventia caldurii si sa acopere pierderile Radet. Pe de alta parte, Elcen, producatorul agentului termic, nu stie cum sa-si acopere ineficienta, in ciuda faptului ca termocentralele din Bucuresti au fost declarate de inalta cogenerare, scrieEnergy-center.ro.

Ce se va intampla cu Europa daca SUA ar intra in faliment. Europa ramane cu ochii in patru la criza institutionala izbucnita la Washington. SUA este in faliment tehnic de o saptamana iar saptamana viitoare vom afla daca in Congres se va vota pentru ridicarea plafonului pana la care SUA se poate indatora. Putini sunt cei care se asteapta la faliment. Dar daca acesta ar avea loc, atunci economia fragila a Europei va fi facuta si ea bucatele. Europa a ajuns in pozitia din care spera la revenirea economica, insa acum este extrem de vulnerabila. Dupa ani intregi de criza economica, analistii au inceput sa aprecieze faptul ca Europa incepe sa se trezeasca. Desi cresterea economica in zona euro se va contracta anul acesta cu 0,4%, FMI-ul a prognozat ca economia va creste cu 1% in 2014, anuntaEuroPolitics.

Cele mai bune dobanzi la depozitele bancare. Scaderea dobanzii de politica monetara a angrenat si scaderea dobanzilor la depozitele la termen platite de banci. Cine ofera, in acest moment, cel mai bun pret pentru economiile tale. Banca Nationala a Romaniei a inceput, in aceasta vara, un nou ciclu de reducere a dobanzii cheie. Impactul s-a vazut si in piata, mai ales la nivelul depozitelor. Rata medie platita de bancile din Romania pentru depozitele la termen, cu scadenta pana la un an, a scazut cu peste un punct procentual de la inceputul anului, la 4,6%. Cum arata situatia in ofertele bancilor? Bancile mici si cele care au deficit de lichiditate ofera cele mai bune dobanzi la depozitele la termen, informeazaEconomica.net.

Va salva Avocatul Poporului de la faliment 10.000 de firme? Aproape 12.000 de firme aflate in insolventa isi pun speranta in Avocatul Poporului pentru a evita falimentul. Statisticile arata ca, in medie, doar 6% din astfel de firme reusesc sa scape de el. Avocatul a contestat la Curtea Constitutionala ordonanta insolventei adoptata recent de catre Guvern insa actiunea sa vine prea tarziu. Avocatul Poporului a contestat, miercuri, la Curtea Constitutionala Ordonanta de Urgenta privind insolventa, invocand lipsa conformitatii unor dispozitii legale din actul normativ fata articolul 1, alineatul 5 si articolul 15, alineatul 2 din Constitutie. In sesizarea trimisa Curtii Constitutionale, Avocatul Poporului a ridicat direct exceptia de neconstitutionalitate a articolului 81, alineatul 3 si a articolului 348 din Ordonanta de Urgenta a Guvernului nr. 9/2013 privind procedurile de prevenire a insolventei si de insolventa, scrieRomania Libera.

La 1.900 de romani avem cate un milionar in dolari. Aproximativ 10.600 de locuitori ai Romaniei au afaceri si bani in conturi de peste un milion de dolari, iar unul singur este miliardar, potrivit unui raport al Credit Suisse, a doua mare banca elvetiana. La o populatie de circa 20 de milioane de locuitori, media inseamna un milionar la aproape 1.900 de romani. Mult, daca luam in calcul ca tara este una dintre cele mai sarace din UE, in ciuda resurselor naturale bogate de care dispune. In ordine descrescatoare a averii, dupa miliardar, avem un singur roman care detine o avere cuprinsa intre 500 milioane de dolari si un miliard. Apoi, alti 17 au averi intre 100-500 milioane de dolari, in timp ce 31 se plaseaza intre 50-100 milioane de dolari. De asemenea, 406 controleaza intre 10 si 50 milioane de dolari, 721 se incadreaza in intervalul 5-10 milioane de dolari, iar un numar de 9.449 de romani au averi cuprinse intre 1-5 milioane de dolari, anuntaEVZ.

Miza vanzarii locuintelor ANL ocupate de chiriasi. Ministerul Dezvoltarii, prin Agentia Nationala pentru Locuinte (ANL), intentioneaza sa vanda catre chiriasi circa 2.800 de apartamente pana la sfarsitul anului, dupa ce pretul de vanzare a fost redus aproape de pretul de constructie si s-a stabilit un plafon separat pentru clientii ANL in cadrul programului "Prima Casa" ANL a demarat programul de vanzare a locuintelor ocupate cu chirie inca din 2009, insa pana in 2012 doar 413 chiriasi au putut fi convinsi ca este mai bine sa fie proprietari. Incapacitatea autoritatilor de a-i motiva pe chiriasi sa cumpere cele 30.840 de locuinte inchiriate are mai multe explicatii si pleaca in primul rand de la sumele simbolice pe care le platesc ocupantii acestor locuinte - 100-200 de lei pe luna, nivelul scazut al veniturilor chiriasilor, care ii descalifica de la accesarea unui credit ipotecar, si procesul greoi prin care se stabileste pretul de inlocuire al acestor imobile, informeazaCapital.ro.