Bancile din zona euro ar putea relaxa conditiile de creditare pentru companii. Institutiile financiare din zona euro semnaleaza ca ar putea relaxa conditiile de creditare pentru companii, pentru prima data in mai bine de sase ani, ceea de ar putea sustine redresarea regiunii. Un sondaj al Bancii Centrale Europene (BCE), citat de Bloomberg, arata ca bancile asteapta sa relaxeze standardele de creditare corporate in trimestrul actual. Aceasta ar fi prima astfel de masura luata dupa trimestrul al doilea din 2007. BCE mai estimeaza ca institutiile de credit planuiesc, de asemenea, sa faciliteze accesul la creditele de consum si cele ipotecare, anticipand o crestere a cererii de imprumuturi de toate categoriile. "Acesta este un sondaj incurajator", a declarat, conform Bloomberg, Marie Diron, consilier economic principal la "Ernst & Young" LLP din Londra. Diron a mentionat: "O astfel de masura de relaxare ar fi o veste foarte buna pentru economia zonei euro. Pana in prezent, estimarile noastre se bazeaza pe ipoteze mai precaute, potrivit carora conditiile de creditare vor ramane stricte ceva vreme", scrieBursa.ro.

BUSINESS REPORTFoto: Colaj foto

Cate malluri mai pot fi construite in fiecare judet din Romania? Romania mai suporta dezvoltarea a 41 de centre comerciale, dintre care 13 de dimensiuni medii si 28 cu suprafete mici, pentru a se alinia la media europeana, insa Capitala e supraaglomerata Sectorul comercial al pietei imobiliare romanesti se confrunta cu un dezechilibru de dezvoltare, cu un numar de zece judete in care nu exista niciun mall, dar s-ar fi justificat, si altele opt in care au fost construite mai multe proiecte decat poate absorbi piata. Echilibrarea balantei nu se intrevede pe termen mediu in conditiile in care investitorii isi concentreaza atentia tot asupra zonelor supraaglomerate, cel mai des pentru a-si diminua pierderile. Capital si-a propus sa determine potentialul de dezvoltare al sectorului comercial din fiecare judet din Romania in raport cu suprafata medie de spatii comerciale existente in Uniunea Europeana prin ajustarea puterii de cumparare, a gradului de ocupare a fortei de munca si a produsului intern brut pe cap de locuitor la indicatorii medii din Europa. Rezultatul ne arata ce suprafata de centre comerciale moderne s-ar justifica a fi construita pentru a atinge nivelul mediu european, anuntaCapital.ro.

Chiria pe pamantul tarii nu se prea plateste. ADS sta pe 53 de milioane de euro, nerecuperati de 10 ani. Agentia Domeniilor Statului are de recuperat de la persoane fizice si companii in jur de 85 de milioane de euro, dintre care in jur de 62% sunt datorii cu o vechime de pana la 10 ani. De la intrarea in vigoare a noului Cod de procedura Civila , incasarile din executari silite au scazut de cateva ori. Mari companii din industria agricola, dar si persoane fizice au acumulat catre Agentia Domeniilor Statului, institutia care administreaza terenul tarii, datorii in valoare totala de 381.327.665, adica in jur de 85 de milioane de euro. Sunt bani pe care cei care exploateaza suprafete de teren in urma unor contracte cu statul si de pe urma carora obtinut anumite venituri ar fi trebuit sa ii vireze ADS in contul redeventelor, arendelor sau chiriilor, informeazaEconomica.net.

Cealalta fata neagra a crizei economice: datoria privata si ce se va intampla dupa evaluarea bancilor din zona euro. Banca Centrala Europeana a anuntat saptamana trecuta modul cum va examina capitalul bancilor importante din zona euro si cum va superviza acesti giganti bancari. Demersul Bancii Centrale ar trebui privit si din perspectiva imprumuturilor fara randament care au inundat zona euro si nivelul ridicat al datoriei private din multe tari si care atarna greu de bilanturile bancare. In timpul crizei euro, programele dure de austeritate au avut menirea sa combata datoria suverana. Datoriile private uriase afecteaza mult mai tare cresterea economica decat nivelul ridicat al datoriei publice, conform unui raport de cercetare intocmit recent de FMI, scrieEuropolitics.ro.

Prima casa in euro revine: Iata cine pot fi beneficiarii. Persoanele care au depus la banci dosare pentru accesarea de credit Prima Casa in perioada in care inca se mai ofereau credite in euro vor putea primi imprumuturi in moneda europeana, potrivit unei hotarari de guvern adoptate astazi de Executiv. "A fost o nelamurire cu privire la cei care depun dosarele. Hotararea vine sa spuna ca daca atunci cand un solicitant si-a depus dosarul la banca era in derulare si creditarea in euro in cadrul parogramului, atunci va primi credit in euro", a spus purtatorul de cuvant al Guvernului Mirel palada. "Conteaza data la care s-a depus dosarul si nu data la care s-a facut evaluarea acestuia", a completat acesta. In noua etapa de derulare a programului bancile ofera numai credite in lei solicitantilor, deoarece garantiile acordate de stat sunt in moneda nationala, anuntaEVZ.

Cai verzi pe peretii Oltchim. Autoritatile noastre par ca alearga dupa cai verzi pe pereti, straduindu-se sa gaseasca un investitor strategic din industria petroliera, care sa preia combinatul Oltchim, la pachet cu platforma petrochimica din Pitesti si cu rafinaria Arpechim. Ideea de a reintegra rafinaria detinuta de Petrom in ecuatia Oltchim bantuie prin combinat si prin Ministerul Economiei de peste un an, fara sa aduca vreun rezultat concret sau vreun investitor mare care sa salveze economia din Valcea si Arges, informeazaCapital.ro.

Documentul fara de care nu mai poti inmatricula in Romania autoturismele cu motoare mari, cumparate din UE. Persoanele fizice care cumpara autoturisme cu motoare mari din UE si vor sa le inmatriculeze in Romania trebuie sa prezinte un nou tip de document la serviciul de inmatriculari pentru ca autoturismul sa primeasca numere romanesti. Modelul acestui document a fost publicat marti de Agentia Nationala de Administrare Fiscala, institutia care il si elibereaza, scrie avocatnet.ro. De la 1 septembrie sase categorii de bunuri sunt taxate suplimentar, ele fiind introduse in categoria produselor accizabile. Printre ele se numara si autoturismele si autoturismele de teren, achizitionate din spatiul comunitar, noi sau rulate, a caror capacitate cilindrica este mai mare sau egala cu 3000 cm3, acciza pentru ele fiind de 1 euro/cm3. In aceste conditii, persoanele fizice care vor sa inmatriculeze in Romania aceste autoturisme trebuie sa plateasca mai intai la Fisc accizele aferente si apoi sa prezinte la serviciul de inmatriculari un certificat care sa ateste achitarea acestor taxe, scrieCapital.ro.

Porti Deschise cu vedeta Suzuki SX4 S-Cross. In intervalul 1-3 noiembrie 2013, Suzuki Romania organizeaza operatiunea Porti Deschise, care il va avea drept principal protagonist pe noul crossover SX4 S-Cross. Acesta este deja disponibil in reteaua nationala de dealeri Suzuki autorizati. Iar potentialii clienti din toate zonele tarii pot profita de preturi ce includ un discount de lansare maxim 2.000 de euro. Odata cu testarea modelului preferat, acestia au posibilitatea de a fi unul dintre cei trei castigatori ai unor excursii oferite de Suzuki Romania. Noul SX4 S-Cross este propus in cinci nivele de echipare pentru piata din Romania: Start, Comfort, Premium, Elegance si Elegance Top. Acestea acopera un spectru larg de bugete si preferinte. Sunt oferite doua versiuni de motorizare, pe benzina, respectiv diesel. Ambele au cilindree de 1,6 litri si dezvolta 120 CP. Consumurile medii de carburant inregistrate de acestea sunt de 4,4, respectiv 5,5 litri / 100 km pentru versiunile cu tractiune pe puntea fata, anunta24auto.ro.