​Romania se imprumuta cu peste un milion de euro pe ora. Ministerul Finantelor Publice a programat sa atraga de la bancile locale un volum indicativ intre 13 si 15 miliarde de lei in ultimul trimestru al anului 2013, potrivit site-ului institutiei. De la inceputul anului, MFP a imprumutat de la bancile locale aproape 40 de miliarde lei. La un calcul simplu, in cele 301 de zile trecute de la inceputul anului pana acum, suma imprumutata de stat este de 132,8 milioane de lei, zilnic, ceea ce inseamna nici mai mult nici mai putin decat 5,5 milioane de lei pe ora. La un curs de 4,5 lei pentru un euro, putem spune ca Romania s-a imprumutat, in medie, cu un ritm de peste un milion de euro pe ora in 2013, scrieCapital.ro.

BUSINESS REPORTFoto: Colaj foto

Statul roman, bun de plata in esuata privatizare Cupru Min. Roman Copper, compania canadiana care a adjudecat, in 2012, contractul pentru privatizarea societatii de stat, Cupru Min Abrud, a castigat litigiul cu Oficiul pentru Privatizari (OPSPI), in urma caruia statul roman va trebui sa achite o "factura" de nu mai putin de un milion si jumatate de dolari, reprezentand valoarea garantiei de participare la licitatia din vara anului trecut. Astfel, Tribunalul Bucuresti a dispus, recent, ca Ministerul Economiei, reprezentat de OPSPI, sa restituie companiei canadiene, pe langa garantia de participare la licitatie, si cheltuielile de judecata de cand a fost intentat procesul. Statul roman mai are, totusi, o sansa, putand sa conteste sentinta in timp de 15 zile de la pronuntare, la Curtea de Apel Bucuresti. Suma pe care Ministerul Economiei trebuie sa o achite ajunge la valoarea de 1.449.276 de dolari (garantia de participare la licitatie), plus 228.102 lei (cu titlu de cheltuieli de judecata), anuntaBursa.ro.

O miscare prea putin gandita a ministrului Nita ar putea duce la scumpirea curentului. O Hotarare de Guvern care ar putea in vigoare chiar de saptamana viitoare produce haos in industria energiei verzi din Romania. Astfel, o initiativa a Ministerului Economiei, Departamentul pentru Energie, ce vrea limitarea investitiilor in energia regenerabila provoaca confuzie, stupoare si teama in piata. Concret, HG-ul propune ca, in 2013, capacitatea instalata din regenerabile care va primi certificate verzi sa fie limitata la 3.315 MW, in ciuda faptului ca, porivit ANRE, capacitatea este deja de 3.330 de MW. Practic, orice noua capacitate de productie ce va fi pusa in functiune pana la sfarsitul anului nu primeste subventia acordata prin lege. Mai mult, 15 MW deja instalati nu-si vor primi ce li se cuvine, si nimeni nu stie cine va avea accesul la cei 3.315 MW vizati, pentru ca HG-ul nu are norme de aplicare. Hotararea a iesit din dezbaterea publica, a trecut si de Comisiile de Specialitate din Parlament si urmeaza sa ajunga pe masa premierului Victor Ponta intr- o saptamana, informeazaEconomica.net.

De ce e greu de produs bani la buget: PIB in lei si PIB in euro. Dincolo de discutiile calitative privind necesitatea de a strange mai multi bani la buget, scrisoarea cadru publicata de Ministerul Finantelor ofera si explicatia in ceea ce priveste dificultatea de a face rost de acesti bani. Ea se regaseste chiar in tabelul care prezinta principalii indicatori macroeconomici luati in calcul pana in anul 2017. 2017 este chiar anul probabil al intrarii in mecanismul de verificare ERM II, dupa care timp de doi ani leul ar trebui sa-si dovedeasca stabilitatea in raport cu euro, in conditiile in care va trebui sa respectam simultan toate conditiile cerute prin criteriile de la Maastricht. De aceea, trebuie sa fim foarte atenti la constructia bugetara, intrucat ne aflam intr-un punct important pe drumul catre adoptarea monedei unice europene, scrieCursdeguvernare.ro.

Guvernul da inapoi cu reducerea CAS si a TVA. Dupa ce au declarat in repetate randuri ca iau in calcul reducerea contributiei de asigurari sociale si cea a taxei pe valoarea adaugata la unele produse, guvernantii bat in retragere. Ministrul Finantelor, Daniel Chitoiu, a declarat ieri ca masurile vor fi discutate dupa analiza incasarilor bugetare din acest an si a indicatorilor macroeconomici aferenti constructiei bugetului pe anul viitor. Intrebat de jurnalisti daca mai sunt luate in calcul acordarea unor facilitati mediului de afaceri, precum reducerea CAS sau a TVA la unele produse, avand in vedere ca a doua rectificare bugetara din acest an este negtiva, Chitoiu a raspuns ca in acest moment este prematur sa fie luata o decizie, potrivit Mediafax. "Reducerea cotelor de contributii sociale sau reducerea taxei pe valoare la alte produse agroalimentare nu se pot lua in discutie decat dupa ce vom avea toate analizele, inclusiv incasarile pe luna octombrie, si, de asemenea, avand in vedere si indicatorii macroeconomici de la care pornim in proiectia bugetului general consolidat pe anul viitor", a spus ministrul Finantelor, anuntaEVZ.

Multinationalele din Romania nu sunt competitive. Tara este de trei ori mai slaba decat media europeana. Romania este de trei ori mai putin competitiva decat media europeana, tara noastra clasandu-se pe pozitia 27 intre statele Uniunii Europene, a declarat Adrian Ciocanea, secretar de stat in Ministerul Economiei. El a mai precizat ca 72% din cifra de afaceri realizata de companiile din Romania este facuta de catre filiale ale multinationalelor, iar primii 100 de exportatori realizeaza 52% din exporturile tarii. De asemenea, dintre acestia 96 sunt straini, iar din 34 de ramuri industriale un numar de 25 au ca lideri companii straine. "E o discutie: multinationalele sunt competitve si la noi sau doar in tarile-mama?", a mai afirmat el. In acest moment, indicele de competitivitate al Romaniei este de 0,32 fata de o medie de 1, informeazaAdevarul.

Retailul a adus bani cat pentru doua oferte Romgaz. In momemntul inchiderii, oferta publica Romgaz era suprasubscrisa pe transa micilor investitori de peste 14 ori. Concluzii? Dubla listare nu s-a justificat iar creditele acordate cu generozitate de BCR, Raiffeisen, Banca Transilvania pentru clientii de top au contribuit la ducerea in derizoriu a plasamentelor investitorilor fara "spate". "Nu sunt bani pe piata romaneasca" e un cliseu ce isi dovedeste inca o data eroarea. Cand exista interes, promovare (nu ne referim aici la bannere ci la articole bine tintite in presa de specialitate) si marfa in galantarele bursei, banii apar repede. Am asistat la un fenomen asemanator la oferta publica a Transgaz, cand retailul si-a suprasubscris cota de 30 de ori. La Romgaz, in perioada de criza si cu o cu totul alta dimensiune a companiei, retailul ar fi putut cumpara integral cele 57,8 milioane de actiuni scoase la vanzare de stat. Cum a avut la dispozitie doar 15% din acestea, se va multumi cu mai putin de o actiune la fiecare 14 subscrise, scrieRomania Libera.

Update surpriza in topul datornicilor la bugetul de stat. Cel mai mare datornic al statului a fost scos din registrele Fiscului in toamna acestui an, dupa ce ani la rand a detinut pozitia de lider cu obligatii restante mai mari de un milliard de lei doar catre bugetul de stat. La bugetul consolidat, compania miniera detinea restante de peste un miliard de euro. La 31 decembrie 2012, Compania Nationala a Huilei (CNH) Petrosani era liderul datornicilor la stat cu obligatii restante in valoare de 1,357 miliarde de lei. Compania de stat nu a reusit in primul trimestru sa-si achite datoriile catre stat, cumuland in cele trei luni alte dobanzi si penalitati. Conform datelor Fiscului, la 31 martie 2013, CNH avea datorii in valoare de 1,372 miliarde de lei, din care 1,147 reprezentau dobanzi si penalitati, anuntaCapital.ro.